Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Pentru a evita greva, Aeroportul propune salariu crescut cu 11%. Sindicaliștii cer mai mult

Pentru a evita greva, Aeroportul propune salariu crescut cu 11%. Sindicaliștii cer mai mult

Conducerea Aeroportului internațional Sibiu anunță că tot ceea ce poate oferi sindicaliștilor care amenință cu greva este o creștere salarială de 11 procente. Sindicaliștii cer mai mult, iar ambele tabere speră într-o soluționare amiabilă a conflictului în prezența ITM.

În urma anunțului public făcut de Sindicatul liber independent al RA Aeroportului internațional Sibiu SA, referitor la declanșarea unui conflict de interese, conducerea regiei anunță că a încercat tot ceea ce a putut pentru a satisface solicitările propriilor angajați. "În cadrul ședințelor de negociere, 11 la număr, reprezentanții desemnați ai aeroportului au formulat patru propuneri sustenabile din punct de vedere economic prin care regia s-a apropiat de solicitările sindicatului, astfel încât să se identifice soluția optimă pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă. Propunerile prezentate au fost elaborate în concordanță cu obiectivele de performanță economică ale regiei. Creșterea medie prevăzută în cadrul variantelor propuse de regie, a fost de +11% la salariu brut de încadrare aferent anului 2018 fata de anul 2017", se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către conducerea AIS. În respectivul comunicat, cei de la Aeroport arată că solicitările de creștere salarială formulate de angajați nu s-ar mai fi încadrat în bugetul instituției pe anul în curs.

În replică, sindicaliștii detaliază care au fost solicitările lor concrete în ceea ce privește majorările salariale. "Noi nu am acceptat nicio propunere, deoarece au fost de neacceptat. Am propus să discutăm asupra unei variante care nouă ni s-a părut mai convenabilă, dar nu s-a ajuns la nicio înțelegere. După calculele noastre, cererile noastre ar duce la o creștere de 19% a fondului de salarii. Grila salarială din Aeroport a fost întocmită asemeni celorlalte categorii de bugetari. Adică exista un salariu minim pe economie în plată care se înmulțea cu un coeficient, rezultând astfel salariul minim de încadrare la Aeroport. Prin urmare, odată cu creșterea salariului minim pe economie și aplicarea acelui coeficient rezultă un alt salariu minim de încadrare. Anul acesta creșterea salariului minim pe economie nu a mai fost luată în calcul, singura modificare fiind cea de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat", spune Claudiu Solomon, vicelider al sindicatului care reprezintă peste 70% din salariații aeroportului sibian.

Speranțe la ITM

În aceste condiții, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a fost solicitat să medieze conflictul dintre cele două părți în data de 1 martie. Conform procedurilor, reprezentanții instituției ITM vor delega la începutul acestei săptămâni o persoană care, în termen de șapte zile, să medieze conflictul dintre cele două părți. "Eu îmi doresc din tot sufletul să se ajungă la o mediere, deoarece un conflict prelungit de muncă nu este benefic nici pentru angajat, nici pentru angajator. Suntem adepții unui dialog constructiv", declară Solomon. Aceleași speranțe le au și cei din conducerea Aeroportului. "Sperăm ca în primul pas procedural, respectiv procesul de conciliere in prezenta Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, reprezentanții regiei și ai sindicatului, să identifice soluțiile realiste care sa conducă la semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă", se arată în comunicatul emis de conducerea AIS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

?

Acum 6 ani

cata nesimtire! astia au niste salarii imense si fooooarte multi dintre ei nu fac nimic. pe langa cei care efectiv muncesc intr-un mediu care presupune profesionalism, disponibilitate si extrem de multa constiinciozitate, sunt o gramada de fufe angajate pe pilele pesede, a caror singura preocupare este cumpararea de chilipiruri pe net, in timpul programului. domnul Deleanu, poate publicati si cuantumul salariului minim la aeroportul Sibiu, sa stie lumea despre ce vorbim.
Raspunde

Teo

Acum 6 ani

Ar trebui inchis aeroportul si dirijarea zborurilor spre Cluj sau Tg Mures,iar apoi sa vedeti cum se potolesc angajatii, care oricum au salarii foarte mari.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

nu dati nimic! se deschide muresul si vor soma cu 2- 3 avioane pe zi sint obositi si stresati ce sa zicem decluj sau timisoara sau iasi sau chiar si craiova
Raspunde

ești prost și semnalizezi

Acum 6 ani

Ești bou, tu numeri doar cursele de linie, dar nici un aeroport nu se rezumă doar la astea. Stai în banca ta dacă ești tâmpit! În aeroport chiar sunt oameni care lucrează în condiții în care tu ai da colțul după 10 minute!
Raspunde

Din_interior

Acum 6 ani

Pentru toti bagatorii de seama, care nu fac diferenta intre angajatii Aeroportului si ai altor regii, firme si institutii care-si desfasoara activitatea in cadrul aeroportului, se fac angajari la Aeroportul Sibiu, asa ca va rugam sa poftiti la salariile imense pe care unii le-au lasat de fraieri ca sa le ia altii mai smecheri. Prezentati-va la concurs, poate asa veti vedea ce inseamna sa lucrezi intr-un aeroport si n-o sa mai faceti comentarii habarniste.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus