X
turcan

Turcan acuză Ministerul Sănătății de minciună. ”Criza imunoglobulinei va continua să ia vieți”

În urma crizei de imunoglobulină de la sfârșitul anului trecut, deputatul PNL Raluca Turcan i-a solicitat ministrului Sănătății măsuri concrete pentru a pune la dispoziție fiole din acest medicament. În răspunsul transmis la începutul acestui an, Ministerul Sănătății a informat că totul este sub control. ”În cursul lunii decembrie, CN Unifarm a comandat cantități suplimentare cu cele din prima comandă. Începând cu luna ianuarie 2018, aceste cantități se vor mări, în funcție de contractele și comenzile primite de la unitățile sanitare”, se arată în răspunsul semnat de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Dan Dumitrescu.

Astăzi, deputatul PNL susține că există în continuare o criză a imunoglobulinei. ”În România guvernată de P$D se moare cu zile! Avem o confirmare din partea unui ministru PSD-ALDE că, după mai bine de un an de zile, criza imunoglobulinei va continua să ia vieți. România a activat mecanismul de protecție civilă în acest caz. Este o măsura luată ca semn al disperării și incapacității decizionale. Este prima lună când nu va ajunge nicio fiolă la cei aflați în suferință. Guvernul știa că avem nevoie de 5.000 de fiole însă a mințit, cu bună știință, că situația este sub control. Am făcut o interpelare în luna decembrie prin care avertizam de riscurile acestei crize. Răspunsul de la Ministerul Sănătății a fost că ”aceste cantități se vor mări, în funcție de contractele și comenzile primite de la unitățile sanitare în luna ianuarie”. Suntem în luna martie, iar acestea lipsesc cu totul din spitale. Minciuni cinice și fără rușine! Câți miniștri mai trebuie să se perinde în funcții pentru a avem o decizie guvernamentală care să răspundă așteptărilor și dorințele reale ale oamenilor?”, a postat Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat ieri că a declanșat mecanismul de protecție civilă pentru a pune capăt crizei de imunoglobulină. ” „Pentru luna martie nu se preconizează să intre în România nicio fiolă de imunoglobulină Pentru aprilie erau niște promisiuni, dar eu nu mai cred în aceste promisiuni. Prin urmare, am informat cabinetul primului ministru, în cursul zilei de astăzi, și am primit acceptul doamnei prim ministru să declanșăm această procedură. Practic, este o alertă la nivel european prin care solicităm cantități de imunoglobulină pentru România din oricare stat membru are disponibil. (….) Avem nevoie de 5.000 de fiole de 2,5 ml lunar, iar luna trecută am avut doar 1.000 de fiole. Pentru luna martie nu avem niciuna”, a declarat ministrul.

Imunoglobulinele sunt substanţe obţinute din plasmă sanguină umană. La nivel mondial sunt doar câţiva producători care adună plasmă din mai multe ţări, din care fac imunoglobuline. Plasma, prelucrată de la donatori, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Marius Enescu

    Ca intotdeauna, dna Turcan are dreptate, de aceea noi, sibienii mandri, o iubim si o alegem de cate ori avem ocazia! Se vede ca e sibianca din Maeginime, ca gabdeste BINE!!!

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Politica
  • Contact