X
conferinta teatru faust chiriac

ISU Sibiu, despre lipsa autorizației de securitate la incendiu, la Fabrica de Cultură

După ce Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu a anulat cele două reprezentații ale spectacolului Faust, programate să se desfășoare la finalul acestei luni, la Fabrica de Cultură, ISU Sibiu a oferit un punct de vedere în ceea ce privește demersurile făcute de conducerea instituției de cultură pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. 

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu au transmis faptul că documentația depusă de beneficiarul Fabricii de Cultură a fost respinsă în mai multe rânduri. Mai mult decât atât, conform conducerii ISU Sibiu, prima documentație depusă pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a fost depusă în septembrie 2017, cu toate că Fabrica de Cultură găzduiește spectacole de mai bine de doi ani.

Redăm mai jos poziția conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu:

„Având în vedere informațiile apărute în cotidienele locale, astăzi, 07 martie a.c, cu referire la Fabrica de Cultură din municipiul Sibiu, pentru informarea corectă a opiniei publice, privind situația avizării din punct de vedere al securității la incendiu a acestei clădiri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu face următoarele precizări:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu a acordat sprijin și consultanță tehnică de specialitate în realizarea demersurilor întreprinse de către beneficiarul Fabricii de Cultură, care a depus prima documentație pentru a obține avizul de securitate la incendiu în data de 29.09.2017, cu toate că în clădirea respectivă se desfășoară evenimente culturale de mai bine de doi ani, iar termenul oferit de legiuitor pentru funcționarea spațiilor pe răspunderea beneficiarilor a fost acordat pentru realizarea demersurilor de obținere a autorizației de securitate la incendiu, conform Legii 146/2017 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin. 4 din Legea nr. 307 /2006 privind apărarea împotriva incendiilor, termenul de conformare fiind 31 decembrie 2017.

Documentația a fost respinsă în data de 24.10.2017 din motive de neconformitate tehnică, cu comunicarea deficiențelor constatate pentru remediere, conform HG nr. 571/2016 privind aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, Ordinului MAI nr. 129/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă și Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor cu modificări și completări ulterioare.

Următoarele date de depunere a documentației au fost 17.11.2017 și 19.01.2018, beneficiarul primind de fiecare dată răspuns privind neconformitățile existente, fiindu-i comunicate deficiențele constatate în vederea remedierii.

Ultima documentație depusă la ISU Sibiu de către beneficiarul Fabricii de Cultură în vederea obținerii avizului de securitate la incendiu pentru clădire a fost în data de 02.03.2018.

Facem precizarea că avizul de securitate la incendiu se eliberează pentru clădiri și spații din clădiri, nu pentru desfășurarea anumitor spectacole. După obținerea avizului și implementarea măsurilor de securitate la incendiu prevăzute în aviz, beneficiarii au obligața de a solicita și de a obține autorizația de securitate la incendiu.

Vă informăm că, în acest moment, documentația tehnică specifică se află în analiză în vederea emiterii avizului de securitate la incendiu, termenul de eliberare a avizului fiind de 15 zile de la depunerea documentației.

Vă asigurăm că suntem deschiși și venim în sprijinul cetățenilor și operatorilor economici pentru respectarea și aplicarea legii, acțiunile noastre îndreptându-și toată atenția din punct de vedere al securității la incendiu spre asigurarea protecției și siguranței cetățenilor”

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Rapandula dula ula

  Interesant. Deci ISU zice ca a respins de trei ori documentatia depusa de beneficiarii Fabricii de cultura. Evident, le-au spus si ce trebuie remediat. Daca nu au remediat ce li s-a cerut, e clar nepriceperea beneficiarului. Dar ce ne facem daca la fiecare respingeri, specialistii ISU AU GASIT ALTE MOTIVE ? atunci ar fi pura rea credinta, adica de ce nu le-au spus de la inceput tot ce nu e bine ?Sa vedem care dintre institutii are curaj sa publice MOTIVAREA respingerilor… ?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihai

  Personal cred ca nici ISU si nici Beneficiarul nu prea stiu cum trebuie facuta documentatia aia. Defapt nu prea stie nimeni. In realitate sunt zeci de stampile si date si planuri si verificatori peste verificatori si firme care au autorizatie sa-ti puna un EXIT care si ala trebuie acreditat etc. Si atata birocratie de se pierde tot omul si se pierde din vedere obiectivul final al proiectului…se lucreaza cu normative din anii 60 in constructii si alte detalii de genul asta. Verificatori pe instalatii sunt 2 sau 3 in tot orasul. Fara ei nu prea vezi autorizatia ISU – ”Dumnezeul Stampilelor”. La aviz te intoarce ISU ca nu ai trecuta pe stampila si ca nu-i semnata fiecare pagina si stampilata si datata de verificator sau ca nu ai trecuta in plan dimensiunea strazii unde e imobilul (iti invoca formalisme din ordine OMAI rupte de realitatea din teren, facute de oameni care fac hartii si se ocupa cu hartii si justifica activitatea si salarii imense cu hartii)…oare nu ar fi mai usor sa aiba ISU o echipa mixta care sa se deplaseze la fata locului si sa dea o lista cu tot ce trebuie facut la un imobil ca sa fie sigur la foc…fara sute de hartii inutile care costa foarte multi bani si care de multe ori sunt facute de verificatori in birou si fara sa mearga la fata locului…?! Stampile cumparate si pe hartie totul e perfect si la fata locului lucrurile stau altfel…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  fane

  Nu pompierii fac documentatia pentru avizare si autorizare ! Documentatia o fac proiectantii si arhitectii contra cost si este prevazuta in Ordinul M.A.I. nr. 129/2016 . In postarile lui Rapandula si Mihai se observa lipsa de interes pe care o manifesta, o apatie, dezinformeaza opinia publica, si vor sa dea acestei activitati o importanta minora ! Da, toate pana nu se intampla nimic, dar daca mor oameni si au loc distrugeri de bunuri materiale cine raspunde ? Toti fug de raspundere !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact