Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Jocurile clasice și evoluția lor în timp

Jocurile clasice și evoluția lor în timp

De-a lungul timpului omul a căutat modalităţi de a petrece timpul liber într-un mod cât mai relaxant şi totodată educativ. Afinitatea omului pentru jocuri este cunoscută încă din vremurile antice. Având la baza instinctul competitiv, este uşor de înţeles de ce suntem aşa atraşi de aceste activităţi recreaţionale. Mai mult de atât, jocurile au fost şi încă sunt responsabile pentru cel mai plăcut mod de interacţiune socială şi schimb de idei şi culturi.

Printre cele mai importante caracteristici ale jocurilor se numără: competitivitatea, incertitudinea rezultatului final, respectarea regulilor, urmărirea unor obiective, elementele fictive şi nu în ultimul rând evenimentele neprevăzute. Având o istorie atât de îndelungată, jocurile care au reuşit să ajungă până în prezent au suferit multe modificări, de la reguli şi până la ustensilele necesare.

Unul dintre cele mai vechi jocuri din lume este şahul. În ciuda faptului că nu a fost stabilită o dată exactă sau o regiune în care să fi fost inventat, oamenii de ştiinţă sugerează că acesta este vechi de mai bine de 1500 de ani. Precursorul acestui joc datează încă din secolul 6 al erei noastre şi a pornit din India, după care a urmat să devină popular în Persia iar ulterior în Europa. Această versiune incipientă purta numele de „Chaturanga” sau „Shatranj” şi avea în comun cu şahul din zilele noastre faptul ca piesele erau diferite, aveau importanţă şi mişcări variate iar victoria presupunea capturarea unei singure piese, regele. În primele versiuni ale jocului de şah jucătorii erau reprezentaţi de culorile roşu şi negru datorită faptului că acestea erau cele mai disponibile tușuri din comerţ. Alte variaţii prin care a trecut acest joc sunt legate de mişcarea iniţială a pionilor, fiind posibilă avansarea cu doi paşi, schimbarea poziţiei turei cu cea a regelui (rocada) şi promovarea pionilor ajunşi în capătul opus al tablei de şah. Acest joc a suferit multe modificări până să ajungă în varianta din prezent, primul turneu de şah modern având loc la jumătatea secolului 19 iar versiunile pe calculator nu au fost lansate până la jumătatea anilor 1990.

Un alt joc ce datează din vremurile antice, însă de data asta originar din China, este GO. La începuturi acesta era considerat ca fiind una dintre disciplinele obligatorii pentru cei ce doreau să presteze servicii birocratice în comunitate, pe lângă caligrafie, pictură şi abilitatea de a cânta la un instrument muzical cu corzi denumit „Guquin”. La fel ca şi în cazul şahului, originea acestui joc este învăluită în mister, existând legende care susţin că a fost inventat de Împăratul Yao cu două mii de ani înaintea erei noastre, poveşti care sugerează că a fost iniţial un instrument folosit de astrologi pentru a prezice viitorul sau pur şi simplu o hartă pentru strategii de război. În ciuda acestor mituri, prima dovadă scrisă a existenţei jocului datează din secolul patru înaintea erei noastre. Descoperirile arheologice au scos la iveală faptul că tabla de joc era diferită în funcţie de perioadă şi regiune, uneori fiind de 17x17 alteori 19x19, în prezent cea din urmă fiind standardul internaţional. În ciuda importanţei pe care acesta o avea pentru popoarele estice, a devenit popular în lumea vestică abia la finalul secolului 19. În prezent atât varianta virtuală cât şi cea clasică sunt apreciate de jucători din întreaga lume, existând turnee periodice, predominant în Asia dar şi în restul continentelor.

Acestea au fost două exemple de jocuri ce datează din antichitate şi au supravieţuit până în zilele noastre, însă multe altele inventate mai recent au făcut subiectul modificărilor în scopul îmbunatăţirii şi creşterii popularităţii în rândul publicului larg. Desigur cea mai mare diferenţă regăsită în jocurile din prezent faţă de variantele precedente este strâns legată de evoluţia tehnologiei, majoritatea având un corespondent online ce permite desfăşurarea „luptelor” din confortul propriei case, cu orice alt adversar dornic de competiţie. Jocurile ce implică activitate fizică nu au putut fi simulate la fel de bine precum cele care presupun mai mult strategie sau gândire. Spre exemplu, jocurile de cazinou pot fi savurate din faţa calculatorului sau a telefonului fără a modifica în vreun fel performanța competitorilor. Pokerul a câştigat popularitate în lumea virtuală datorită abilităţii de a participa până şi la cele mai mari turnee prin intermediul internetului. Sloturile au cunoscut de asemenea o transformare considerabilă, în prezent existând mii de programe online care fac exact ce făceau şi aparatele mecanice tradiţionale din secolul 19. Jocurile cu zaruri au fost înlocuite într-o măsură de programe ce lucrează cu algoritmi de generare a numerelor aleatorii. Cu toate acestea, adevăraţii împătimiţi vor căuta în continuare aspectul social împreună cu doza de competitivitate râvnită şi vor opta pentru „bătăliile” faţă în faţă.

Având în vedere ultimele descoperiri legate de realitatea virtuală, viitorul este incert iar jocurile pe care le cunoaştem şi le apreciem în 2018 pot îmbrăca forme digitale în următorii ani. Un lucru este cert, nimic nu se poate compara cu experienţa de a avea adversarul prezent în faţa ta, indiferent de competiţie.

Sursa foto: Peter Griffin / CC0

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus