Joi,
28.03.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Proiectele maratonului. (5) „Cu Drag, pentru Barza Albă”

Proiectele maratonului. (5) „Cu Drag, pentru Barza Albă”

Berzele iubesc oamenii, spun reprezentanții Asociației Prietenii Berzelor. Ele încearcă mereu să se apropie de noi, construindu-și cuiburile cât mai aproape, uneori pe coșurile caselor și pe șuri. Din păcate însă, fiind alungate în mod constant, frumoasele înaripate au început să își construiască cuiburile pe firele electrice, o idee periculoasă atât pentru barză cât și pentru om.

Prietenii Berzelor strâng din nou bani la Maratonul Sibiului, pentru a continua cu construirea suporturilor pentru cuiburile berzelor albe. Anul acesta, target-ul este de 3.700 de lei, bani cu care vor face cel puțin zece suporturi. Problema nu este de ieri, de azi. De mulți ani deja, berzele alungate își fac cuiburile pe firele de electricitate, iar de multe ori pui fără apărare mor din cauza focului stârnit de scurt-circuite.

„Target-ul pe anul acesta e de 3.700 de lei, bani cu care vrem să construim suporturi pentru cuiburile de barză. Din păcate, în ultimii ani, ele au fost tot alungate de unde își făceau în mod normal cuiburile. Berzele iubesc oamenii și au încercat să își facă cuiburi în localități, numai că oamenii le-au alungat așa că au fost nevoite să își găsească alt loc și s-au orientat spre stâlpii de curent electric și asta nu s-a dovedit o alegere foarte înțeleaptă pentru barză. Cuiburile sunt construite direct pe firele de curent și atunci au loc scurt-circuite, pentru că ele aduc ceea ce găsesc pe câmp, plasticuri, sârme, tot felul de lucruri și sunt foarte multe situații în care cuibul ia foc. Berzele adulte mai scapă, pentru că zboară, dar puii dacă sunt prea mici și nu pot zbura, sunt condamnați la moarte. Am trăit o experiență de acest gen chiar în Cristian. Erau patru puiuți într-un cuib și au ars de vii. Atunci am zis că trebuie să facem ceva”, spune Miruna Gritu, de la Asociația Prietenii Berzelor.
barza

Demersul a început chiar înainte de apariția asociației, cu mulți ani în urmă, dar din păcate fondurile proprii ale iubitorilor de berze s-au epuizat rapid.

„Noi am făcut tot ce am putut înainte să existe asociația. Am construit din banii noștri cinci suporturi, au mai fost construite în Cristian pe un proiect încă 17, acum, cu ceea ce am strâns anul trecut la Maratonul Sibiului, inițial am vrut să construim șase suporturi, dar am reușit un preț de achiziție foarte bun și avem 20 de suporturi pe care le montăm chiar zilele acestea. Anul acesta, cu ce strângem din proiectul de la maraton „Cu Drag, pentru Barza Albă” vrem să mai construim măcar zece suporturi. Totul depinde de prețul de achiziție. Dacă reușim să obținem un preț bun, construim mai multe”, spune Miruna.
26952436_10154524157444229_4281139424196445170_oSuporturile achiziționate deja se vor monta în Cristian, Orlat, Mag, Săcel, Săliște, Sebeșu de Sus, Porumbacu de Sus și, s-ar putea, și în Avrig, iar pe măsură ce vor fi idendificate mai multe puncte nevralgice, vor fi făcute demersurile necesare pentru ca și acele berze să fie protejate.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

i

Acum 6 ani

Frumos! :D Va sustin!
Raspunde

o idee:

Acum 6 ani

ar trebui sa cereti primariei Cristian sa-si mute reteaua de electricitate in subteran.
Raspunde

BARZĂ FAINĂ

Acum 6 ani

Mai degraba trebuie sa cereti sustinere ca sa creati un mediu ”propice” pentru berze undeva pe campie, nu in mijlocul comunelor. Nu e normal asa ceva ca berzele sa fie mai importante decat trecatorii si proprietarii de locuinte si masini care au norocul sa aiba cuib de barza in fata portii! Construiti cuiburi de berze unde proprietarii care platesc taxe sunt de acord sa suporte mizeriile berzelor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus