Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Autostrada Sibiu - Pitești, amânată cu un an și jumătate. Cel puțin

Autostrada Sibiu - Pitești, amânată cu un an și jumătate. Cel puțin

Procedurile de atribuire a contractelor de proiectare și execuție pentru mai multe loturi ale celei mai cerute autostrăzi din România au pus carul înaintea boilor. Chiar și cu firme angajate, lucrările nu vor începe până când studiul de fezabilitate nu va fi reactualizat. Iar această reactualizare înseamnă aproximativ 1.800 de noi foraje pentru studiul geotehnic și, în plus, obținerea acordului de mediu.

În timp ce săptămâna trecută Compania de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) anunța că documentația pentru licitarea lotului 4 al autostrăzii Sibiu - Pitești este pregătită, termenul asumat pentru anunțarea câștigătorilor proiectării și execuției loturilor 1 și 5 din respectiva autostradă tocmai împlinea două săptămâni de când a expirat. Cele două loturi au fost scoase la licitație încă din luna iulie a anului trecut, iar faptul că lotul 1 - cel care ar urma traseul dintre Sibiu și Boița - a fost contestat nu este cea mai proastă veste. De departe, cel mai dezastruos detaliu al întregii autostrăzi Sibiu - Pitești este că nu are studiu de fezabilitate actualizat și, prin urmare, nici acord de mediu.

O poveste din 2015

Autostrada Sibiu - Pitești trebuie proiectată și executată în baza unui studiu de fezabilitate, iar cum cel realizat în 2008 a fost considerat unul insuficient de bine documentat de către Uniunea Europeană, autoritățile române au programat revizuirea și actualizarea acestuia. 29,07 milioane de lei, fără TVA, a fost valoarea contactului semnat în acest sens de CNAIR și asocierea Spea Engineering SA Roma sucursala București - Tecnic Consulting Engineering România. Contractul a fost semnat pe 16 iunie 2015 și avea termen de implementare de 17 luni. Prelungit în două rânduri, contractul respectiv s-a încheiat la termen în 15 august 2017, fără ca studiul de fezabilitate al autostrăzii Sibiu - Pitești să fie revizuit și reactualizat pe de-a întregul. Acest lucru rezultă și din sumele care au fost achitate asocierii mai sus numită. "Până în prezent, în cadrul contractului Revizuire/ Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru "Autostrada Sibiu-Pitești" din 16.06.2015 s-a achitat suma de 779.406,64 cu TVA", se arată într-un răspuns transmis de CNAIR la solicitarea redacției Turnul Sfatului, la începutul acestui an.

Din informațiile obținute de Turnul Sfatului din surse oficiale, cei de la Spea și Tecnic au apucat să predea celor de la CNAIR documentațiile necesare pentru loturile 1, 4 și 5, adică cele scoase la licitație sau anunțate că vor fi scoase la licitație. Pentru celelalte trei loturi, lucrurile sunt mult mai complicate.

Un acord de mediu și 1.800 de foraje

Una din principalele hibe ale vechiului SF al autostrăzii din 2008 a fost subliniată cu roșu de către experții de la Halcrow solicitați de UE prin intermediul Jaspers să analizeze respectiva documentație: lipsesc forajele geotehnice. Practic, după cum citau cei de la Hotnews din raportul amintit, din cele aproximativ 2.229 de foraje geotehnice necesare, vechiul SF se baza pe doar 307. Criticile referitoare la studiile geotehnice au fost luate - cel puțin pe moment. - în serios și de autoritățile române, având în vedere că veneau din partea principalului finanțator, adică Uniunea Europeană. Prin urmare, lipsa acestor foraje s-a încercat a fi suplinită prin reactualizarea SF-ului. "Din cele aproximativ 2.000 de noi foraje solicitate la reactualizare, au fost executate în realitate aproximativ 200", au arătat surse oficiale pentru Turnul Sfatului. În acest context, după încheierea contractului cu cei de la Spea și Tecnic, reprezentanții CNAIR au încercat finalizarea componentei geotehnice a studiului în parteneriat cu Institutul geologic român, fapt anunțat printr-un comunicat de presă. Dar cum diferența de foraje trebuia executată, s-a încercat varianta angajării unor specialiști (chiar de la Iptana, societatea care a realizat primul SF) care să lucreze astfel pentru CNAIR. Varianta a picat, prin urmare cele mai grele loturi ale autostrăzii - 2 și 3, între Boița și Văleni - mai au de așteptat după noi studii. Iar cum o problemă nu vine niciodată singură, una din cele mai grave deficiențe ale proiectului autostrăzii este cea a lipsei acordului de mediu. "Revizuirea și actualizarea SF-ului trebuia însoțită și de un studiu de impact, pe baza căruia să fie obținut acordul de mediu. Acest acord se obține pe întregul proiect al autostrăzii, deci nu poate fi obținut pe bucăți sau doar pe loturile scoase la licitație. Fără acord de mediu nu poți demara nici proiectarea lucrării. Prin urmare, autostrada este blocată la acest moment", au mai descris situația surse oficiale.
"Visele" autostrăzii Sibiu - Pitești Lungime totală: 133 de km Valoare aproximată: 3,3 miliarde de euro Lotul 1: Sibiu - Boița, 15 km Lotul 2 Boița - Racovița, 28 km Lotul 3, Racovița - Văleni, 29 km Lotul 4, Văleni - Curtea de Argeș, 28 km Lotul 5, Curtea de Argeș - Pitești, 33 km Lotul 6, Tigveni - Râmnicu Vâlcea, 17 km (această porțiune presupune reabilitarea unui drum național și construirea unuia nou pe o lungime de 2,5 km)

Hainele cele noi ale împăratului

Fără acord de mediu, autostrada Sibiu - Pitești devine un fel de erou din povestea "Hainelor celor noi ale împăratului". Chiar dacă CNAIR anunță câștigătorii loturilor 1 și 5 (potrivit unor surse neoficiale, pentru lotul 1 Sibiu - Boița, câștigătoarea este asocierea condusă de austriecii de la Porr Construct), aceștia nu vor putea începe nici măcar proiectarea, darmite execuția autostrăzii. În acest context, vom aștepta, după cum arată oficiali din cadrul CNAIR consultați de Turnul Sfatului. "Acordul de mediu trebuie obținut, într-adevăr, pe întregul tronson de autostradă. Dar, în acest caz, s-a procedat similar licitațiilor pentru autostrada dintre Lugoj și Deja. Adică, în documentație există un paragraf clar care arată că firmele interesate de lucrări trebuie să ia în calcul la momentul ofertării toate riscurile posibile care derivă din acest acord de mediu. În general, condiționările care ar putea fi impuse prin acest acord de mediu se cunosc. În plus, există o clauză suspensivă care prevede că până nu există toate documentele necesare nu va fi emis ordinul de începere a lucrărilor", explică respectivele surse oficiale - care nu au dorit a fi citate - pentru Turnul Sfatului. Cu alte cuvinte, CNAIR nu va da ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectare până când reactualizarea SF-ului nu va fi finalizată cu studiile geotehnice lipsă executate și cu acordul de mediu obținut. "Da, urmează a fi scoasă din nou la licitație reactualizarea SF-ului și, astfel, obținerea acordului de mediu. Nu aș zice că mai durează chiar un an, dar va mai dura", mai arată sursele citate.

Dincolo de speranțele oficialilor, experiențele trecute arată că - până la contractarea unei noi firme care să termine de actualizat SF-ul autostrăzii Sibiu - Pitești - vor mai trece cel puțin șase luni, în cazul în care licitația ar urma lansată zilele următoare. În plus, finalizarea forajelor geotehnice și obținerea restului de documentații necesare - inclusiv acordul de mediu - ar mai solicita cel puțin un an. Iar după aceste 18 luni, câștigătorilor licitației pentru loturile 1, 4 și 5, CNAIR le va putea emite ordinul de începere a proiectării. Proiectarea - conform contractului - ar urma să fie realizată în 12 luni, iar execuția - încă trei ani.

Nici exproprierile nu sunt făcute

Fără studii geotehnice complete și fără acord de mediu, faptul că autostrada Sibiu - Pitești nu are nici măcar exproprierile făcute nu mai pare "chiar atât de grav". "În luna octombrie 2017, CNAIR a recepționat volumul de ocupări terenuri, respectiv documentația suport pentru realizarea exproprierii imobilelor afectate de efectuarea lucrărilor la obiectivul de investiție "Autostrada Sibiu-Pitești", secțiunile 1 și 5. În prezent SETA/DN/VO-BS depune diligente în vederea obținerii tuturor aprobărilor pentru achiziționarea serviciilor de "întocmire documentații cadastrale, rapoarte de evaluare și asigurare servicii juridice de asistență și reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectării și execuției obiectivului de investiții "Autostrada Sibiu-Pitești", secțiunile 1, secțiunea 3, secțiunea 4 și secțiunea 5", se arată într-un răspuns transmis de CNAIR ziarului Turnul Sfatului. Iar în toată terminologia folosită de CNAIR în chestiunea tehnică a exproprierilor, lipsește cel mai important detaliu: promovarea unei hotărâri de Guvern care să declanșeze exproprierile, fapt care ar crea în timp foarte scurt "front de lucru" (fapt irelevant, în cele din urmă, din cauzele mai sus expuse). "Până la data prezentei nu a fost înaintat un proiect de hotărâre de Guvern de declanșare a procedurilor de expropriere, întrucât documentele suport vor fi create de prestatorii care vor fi angajați în urma procedurilor de achiziție publică pentru care a fost întocmită documentația ante-menționată", se mai arată în răspunsul CNAIR, transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

Citește și FOTO Primele imagini cu autostrada Sibiu – Pitești, așa cum va să fie. „Deocamdată ne mulțumim cu aceste simulări“

Contestație la licitația pentru autostrada Sibiu-Pitești. Joi ar trebui anunțați primii constructori

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Otil

Acum 6 ani

Nu se poate asa ceva ?! Serios ??? :-) Chiar credeti ca mai exista vreun roman care sa creada in promisiuni guvernamentale ?! Dupa cum merg treburile in RO , peste 20 de ani , poate o sa avem autostrada intre Pitesti si Sibiu - indiferent cine e la guvernare . Desi Dragnea spunea ieri ca RO va fi in 2020 un important nod rutier al Europei ! Ha,ha,ha !
Raspunde

kokos

Acum 6 ani

In concluzie , un termen realist de finalizare a autostrazii Sibiu-Pitesti este 2030. Rusine! Acum cateva luni nea tudoze si cu tradiceanu se laudau ca va fi gata pana la finalul mandatului.Jos psd! Jos mafia!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hannibal

Acum 6 ani

N-o să acceptați niciodată că Uniunea Europeană NU vrea această autostradă iar slugile lor care ne conduc se fac luntre și punte să se conformeze. Nu au voie să o facă, pricepeți? Alt motiv nu există! Și le e frică să miște, că sare imediat Codruța cu dosarul. Eu zic să încetați să fiți proști și să luați lucrurile ca atare. Lucrurile sunt evidente.
Raspunde

Malone

Acum 6 ani

@Hannibal Să fim serioși... ce motive ar avea Uniunea Europeană să nu se facă autostradă peste Carpați, când această autostradă iar avantaja oarecum și pe ei, cel puțin pe cei aflați în partea centrală a Europei pentru comerț cu zona orientală (Turcia, Bulgaria, Grecia maybe) ? Unii cred că Uniunea Europeană își dorește o 'Ungarie Mare', și 'chipurile' d-aia nu vrea UE autostradă peste Carpați... să fim serioși, UE nu ar susține acte revizioniste de genul pentru că ar însemna să se autodistrugă și să-și nege toate valorile care îi stau la bază. Adevărul este acela că guvernanții noștrii sunt incapabili, rău voitori și lipsiți de viziune. E prea greu să fure bani europeni foarte bine controlați, apoi dacă s-ar face autostrada, ce-ar mai promite ei în campanii electorale ? Iar pe lângă asta ... pe ei nu-i interesează infrastructura cât timp au coloane oficiale, elicoptere și avioane ... preferă să vândă perle prostimii că se va face și să le mărească salariile și pensiile nepunând la socoteală inflația și creșterea prețurilor care anulează măsurile respective.
Raspunde

Coco

Acum 6 ani

Hannibal, mai prost ca tine nici nu cred ca exista. Uniunea Europeana nu are nimic impotriva acestei autostrazi, dar TU in prostia ta, confunzi factorul postal cu factorul de putere, Ungaria nu este UE (ea fiind singura care nu doreste autostrazi in Romania).
Raspunde

altul

Acum 6 ani

Daca o fac, ce sa mai promita? Defileaza cu ea inaintea "prostilor" la fiecare campanie electorala.
Raspunde

Z

Acum 6 ani

CNAIR trebuie desfintată, aduşi manageri straini care au experiență in domeniu si construiesc autostrazi de cel puțin 25 de ani, faza cu studiile de fezabilitate ,anchetată penal pentru gravă neglijența în serviciu şi interzicerea pe viața a ocuparii oricărei funcții publice.
Raspunde

Erlkonig

Acum 6 ani

catu-i pesedeu nu vedeti voi autostrada aia
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sibian

Acum 6 ani

...atata timp cat cei din vest cu porturi vor zice nu,si slugiile lor executa ordinul,indiferent de partid,nu o sa existe acea bucata de autostrada,asa ca,speram sa se inventeze cat mai repede masinile zburatoare
Raspunde

gicu

Acum 6 ani

corect! prin realizarea acestei autostrazi se economiseste foarte mult la transportul dar mai ales la timpul de livrare al produselor din china catre UE.
Raspunde

sofer

Acum 6 ani

uniunea europeana ne da bani pentru autostrada doar daca documentatie este completa, corecta, dar psd nu vrea aceste fonduri ca nu poate sa umfle sumele sa poata fura https://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-21798854-comisia-europeana-insista-pentru-autostrada-pitesti-sibiu-lista-proiectelor-rutiere-urmarite-bruxelles-romania.htm 2 iunie 2017 https://revista22.ro/70264317/turcan-psd-renunta-la-fondurile-europene-pentru-sibiu-pitesti-banii-nationali-usor-de-furat.html mai cititi si alte ziare
Raspunde

Cipi?

Acum 6 ani

Chiar nu pot fi pedepsiti cei care au reziliat contracul de revizuire a SF-ului. ACUM ar fi fost gata cu toate forarile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cipriana Sangeorzan

Acum 6 ani

Tarile straine nu ne lasa sa ne dezvoltam si ne pun piedici si ne aresteaza pe nedrept alesii!!! In anul centenarului neamului romanesc, sa fim frate cu frate, uniti impotriva strainilor pacatosi si sa sprijinim PSD ca sa ne aduca bunastare si autostrazi!
Raspunde

Marius

Acum 6 ani

Pentru cipriana
Raspunde

traian gaisteanu

Acum 5 ani

de unde bani pentu autostrazi din acesti bani nu se pote fura si nu da bine la vot burta si casa este visul romanului nu putem vedea mai departe traiasca psd viitorul romaniei nui intereseaza copii si nepoti nu sant ai nostri dar le cerem respectul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus