X

Cu cine să votezi?

Alin Bratu

Mult-mediatizatul congres al social-democraților au scos la iveală tot felul de sondaje, care mai de care mai neverosimile. După o lungă perioadă de pauză, institutele sociologice au considerat că este oportun acum să scoată marfă proaspătă. Într-un studiu realizat de Sociopol, publicat săptămâna trecută reieșea că liberalii sunt doar la un procent în spatele PSD. Conform sondajului, PSD era cotat la 34%, PNL – 33%, USR- 12%, ALDE – 5% și UDMR, tot 5%.

Într-un alt sondaj de opinie, realizat de această dată de IMAS, PSD ar fi pierdut 16,9% în intervalul decembrie 2016 – februarie 2018 și ar fi ajuns la 28%. Conform sondajului IMAS, PNL a ajuns de la 20%, cât avea la alegerile parlamentare din decembrie 2016, la 29,4%, peste PSD, iar în ultimele trei luni a crescut cu 2,3%. USR a înregistrat, de asemenea, o creștere: de la 8,9% în decembrie 2016 la 11,2% în februarie 2018, după ce, pe parcursul anului trecut, a cunoscut o ușoară scădere.

Poți înțelege motivele pentru care social-democrații scad în sondaje. Bâlbâiala legislativă, certurile interne, atitudinea dictatorială a liderului partidului, Liviu Dragnea, pot îndepărta o parte din oameni de intenția de a le da credit mai departe. Cred totuși că să pierzi aproape 17% în doi ani e destul de mult. Aproape imposibil.

Guvernarea CDR din perioada 1996-2000 a rămas pentru mulți români în memorie ca eșecul absolut. Cu toate acestea, în primii doi ani de guvernare nu au pierdut decât 5,5%. Într-un sondaj de opinie, tot IMAS, CDR avea în 1998 – 32,5% în sondaje. PDSR era cotat în sondajul IMAS cu 20,21%. Urmau apoi PRM – 14,5%, USD – 14%, UDMR – 7,8% și ApR – 5%. Autorii sondajului au apreciat atunci că CDR a pierdut o parte din electorat în favoarea PRM.

Așadar, nici cea mai mare dezamăgire a românilor, Guvernul CDR, nu a picat în doi ani cât a căzut acum PSD în sondaje.

Dacă în 1998 intențiile de vot pierdute de CDR s-au dus la PRM, acum liberalii și USR-iștii par să fie cei care au de câștigat.

Din păcate însă, cei care invocă minciunile din programul de guvernare al PSD însă nu au venit cu altceva în loc. Liberalii au tipărit din nou cartea neagră a guvernării PSD. USR au făcut în parlament cel mai vocală opoziție de până acum. Însă nici unii, nici ceilalți nu au venit cu lucruri la fel de concrete cu care au mers social-democrații în campania electorală.

În 2016. Românii le-a cerut politicienilor mai multe lucruri concrete și mai puține vorbe. PSD-iștii au venit cu lucruri concrete și au câștigat. Reale sau nu, vedem acum și vom mai vedea. Rețeta social-democraților nu pare să-i atragă pe cei din opoziție. Sunt scufundați în munca de a le monitoriza eșecurile PSD-iștilor, însă sunt lucruri pe care le poate discerne orice român. De la clasa politică, fie că e la putere, fie că e în opoziție, se așteaptă soluții. Măsuri. Legi. Idei. Soluții.

Din acest motiv, chiar dacă cel puțin teoretic PSD poate pierde aproape 17%, întrebarea este unde se duc?

Într-un alt sondaj, IRES de această dată, publicat la sfârșitul anului trecut, reieșea că doar 17% dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție bună. Cel mai mic procent de după 1989. Într-un moment în care societatea civilă spune că este absolut necesar ca toată lumea să meargă la vot, constatăm că nu avem cu cine vota.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

17 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marius Enescu

  Romanii adevarati vor vota PSD indiferent de sondajele manipulatoare ale statului paralel. Ne-am saturat de straini care sa ne zica in propria tara cum sa ne facem randuielile! Kovesi, Iohanes sau Clem nu au nici o legatura cu Romania si o vor da pe nimic dusmanilor!!!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  qwerty

  Alin Bratu, genul asta de gandire ne-a adus unde suntem. De-aia a iesit psd-ul cu majoritate, in anul de gratie 2016, pentru ca in loc sa mergem sa votam ORICE ALTCEVA, faceam filozofii de astea de bodega, ca vezi Doamne usr-ul e micut si fara experienta, ca pnl-ul “e tot hoti”, etc. Iar acuma am ajuns sa tremuram ca ne scot astia din Europa. Treaba cu “eu nu mai merg la vot ca m-am saturat sa votez raul mai mic” e o copilarie. Totul in viata se bazeaza pe concesie si discernamantul de-a alege. Deci ia-o mai moale cu articolele astea batranesti de coada vacii, ca “vai muica nu avem cu cine vota” si nu uita ca suntem in razboi. Cu partidul unic. Deci nu avem luxul filozofarilor prostesti.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Marius Enescu

   Tu si altii ca tine sunteti intr-un razboi in mintea voastra, se trateaza cu medicamente si perfuzii in cap aceasta afectiune!!!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Luana Lomnasan

  Romania centenarului neamului romanesc inseamna PSD! Credinta, randuiala, traditie, bunastare, patriotism si dragoste de neam! Tarile straine nu ne doresc dezvoltarea si lucreaza prin dna, protestatari impotriva sufletului tarii! Sa ne iubim frati Romani, suntem puternici impreuna! Cu PSD inainte!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Anon

   PSD este ca toate partidele de stanga din lume, ne vand tara de multi ani si vor umple romania de imigranti din africa si orintul mijlociu de indata. Daca continuati sa votati PSD romania va ajunge ca jungla din Calais imediat ce imigranti nu vor mai avea unde sa mearga sau ((ei)) ii trimit aici.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Hell-Town

  Sondajele cui? Comandate de cine? Si pentru ce? “Cui prodest?”
  Chestia e ca daca ar avea loc alegeri anul acesta, cu pregatire, precampanie si campanie electorala, PSD ar lua iarasi undeva la 40%! De ce? Pentru ca #rezist.erii si hipsterii se duc la ski, nu la vot!
  Pentru ca una sunt sondajele si alta sunt alegerile, care, tot timpul vin ca urmare a unei campanii electorale. Invatati sa practicati democratia in fapt si nu la TV sau in “sondaje”.
  Asadar – povesti…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  PSD=grup infracțional organizat

  Pai atunci nu mergeti la vot,ceea ce de fapt echivalează cu a vota partidul majoritar PSD/Pcr…exact pe asta se bazează comunisti…ai noștri imbecili ne Votează si daca declanșăm al treilea război mondial…iar pe ceilalți care ni se opun total,daca-i putem scârbii sa stea acasă….e perfect…

  Asa ca si mie mi-e scârbă de replica asta :”nu am cu cine vota”

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact