X
bal carnaval pensionari (1) (Copy)

Contribuții plătite retroactiv degeaba: la Casa de pensii din Sibiu nu funcționează “softul lui Ghiță“

Sibienii care își achită retroactiv contribuția pentru pensie la ghișeele Casei județene de pensii descoperă faptul că au plătit degeaba banii, cel puțin deocamdată. Dintr-o “eroare de soft” contribuțiile plătite la ghișeu nu sunt recunoscute de o altă aplicație a Casei de pensii, cea de stabilire a cuantumului pensiei.

Din birourile Casei județene de pensii Sibiu, lui Ion Popescu (nume ales pentru a acoperi adevărata identitate a sibianului în discuție) i se comunică faptul că pentru a ieși la pensie cât mai repede îi mai trebuie niște luni de cotizare, pentru a acoperi o perioadă în care nu a lucrat. În bani, aproximativ 3.000 de lei. Conștiincios, Ion Popescu se întoarce câteva zile mai târziu și achită banii scoși din contul de economii la ghișeul Casei de Pensii Sibiu. După care așteaptă decizia de pensionare, emisă pe stagiul complet.

Așteptarea i se va dovedi în van, avea să descopere sibianul câteva săptămâni mai târziu. “Noi nu vedem banii. E o eroare de soft, știți… Nu sunteți singurul care a pățit acest lucru”, află Ion Popescu de la funcționarii care ar trebui să îi calculeze pensia. La întrebarea “de ce m-ați mai pus atunci să plătesc?”, omul nu primește niciun răspuns.

“Softul lui Ghiță“

Sistemul informatic al Casei de pensii Sibiu “dă erori” doar pentru cei care își plătesc retroactiv cotizațiile, în baza unei legi emisă încă din 2016: Legea 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. “Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, este prevederea respectivei legi, de care Ion Popescu a dorit să beneficieze. Prin urmare, a încheiat un contract cu Casa de pensii Sibiu, pentru a plăti retroactiv contribuția pentru lunile din anii trecuți în care nu a putut munci.

Doar că, de ieșit la pensie, tot nu poate ieși ca și când ar fi avut stagiul de cotizare complet. “E o problemă cu softurile lor, mi-au spus. Softul lui Ghiță (n.r. – Sebastian Ghiță). Practic, programul prin care mi-au încasat mie banii și, astfel, stagiul de cotizare, nu este corelat cu cel prin care se calculează pensia. Și, ca să vezi, “de mână” nu îmi pot calcula această pensie”, se minunează Ion Popescu.
Prin urmare, deși el și-a achitat partea de contribuție, nu poate ieși la pensie fără penalități. Și pentru ca haosul să fie complet, cei de la Casa de pensii nici nu îi pot da înapoi banii plătiți la ghișeu. “Cică singura modalitate ar fi să îi dau în judecată și instanța să dispună. Păi, tot pe banii mei?”.
Nedumerirea lui Ion Popescu crește, din moment ce el continuă să meargă la serviciu și să plătească, astfel, din nou contribuțiile pe care le-a achitat deja. “Pe acestea, cum le mai recuperez?”.

Fără termen

Într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului, reprezentanții Casei județene de pensii Sibiu recunosc faptul că au o problemă cu cei care apelează la prevederile Legii 186/2016. “Persoanelor care își achită contribuțiile retroactiv le sunt recunoscute sumele achitate în aplicația pentru stagii de cotizare. Probleme întâmpinăm la preluarea stagiilor în aplicația de stabilire a pensiei, în cazul în care persoanele solicită pensionarea. Această situație a fost înregistrată din luna ianuarie 2018 și este o disfuncționalitate cu caracter temporar, întrucât plata contribuției se face în baza unei legi cu caracter special, nu în baza legii 263/2010 (privind sistemul unitar de pensii publice – n.r.)”, se arată în răspunsul semnat de Dorel Aldea, directorul executiv al Casei de pensii.

Potrivit sursei citate, până acum opt sibieni, printre care și Ion Popescu, au plătit degeaba cotizațiile retroactiv, deoarece tot nu pot ieși la pensie. “În acest moment soluția este în curs de identificare și rezolvare, iar persoanele aflate în aceasta situație își vor primi drepturile de pensie restante după emiterea deciziei de pensionare”, mai arată reprezentanții Casei de pensii Sibiu.

Sumele plătite degeaba, achitate a doua oară

Răspunsurile CJP Sibiu nu îl mulțumesc pe Ion Popescu. “În țara mea eu nu pot beneficia de drepturile conferite mie printr-o lege. Problemele din sistemul Casei de pensii mă obligă să aleg între a merge în continuare la serviciu până împlinesc perioada minimă de cotizație – deși aceasta este completă, prin sumele achitate de mine retroactiv – sau să ies la pensie, cu penalizările aferente, și să aștept o rezolvare care nu are nici termen și nici nu îmi e clară. După cum nu îmi este clar nici cum îmi recuperez eu banii plătiți la ghișeu, pe care acum îi achit iarăși prin contribuțiile pe care le plătesc lunar”, se revoltă Ion Popescu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Till Eulenspiegel

  Softu’ lui Ghita,Vasi sau Frank face doar operatiunile solicitate.Daca softului lu’ Ghita,Vasi sau Frank nu i s-a cerut sa rezolve o adunare n-o va face.Daca angajatii CJP Sibiu nu pot ”executa” adunarea prin metode ”primitive” nu poate fi imputabil softului.Eifell sau Saligny n-au avut nici Tekla nici AutoCAD. 404!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   un sibian - cel original

   Dl Eulenspiegel cu snoavele de pe la 1500 vad ca stai bine! Noi suntem totusi in sec 21 in care informatizarea joaca un rol important! Ce spui tu acolo e o cretinatate deoarece calculul pensiei la ora actuala nu se bazeaza doar pe adunari si pe langa asta trebuie cumulate toate perioadele lucrate in statele EU. Dar ce sa mai discutam revino in secolul nostru si mai ales la realitate!
   Toate “organele” de stat folosesc softuri scrise prost si vandute pe bani multi ca de omul nu conteaza, doar banu!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Till Eulenspiegel

    Mie mi-ai tencuit gura dar ce facem cu badea Ion Popescu?Asteptam postalionul de Belgrad doar-doar vine pachetu’ ala cu service packu’ ratacit pe Valea Prahovei?

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     un sibian - cel original

     funny si in acelasi timp sad but true! :)
     Atata timp cat aceasta tara este guvernata prost si serviciile de baza(mdicina, infrastrustura si invatamant) nu se imbunatatesc putem face haz de necaz dar cel mai bine ar fi sa pariticipam la actiuni civice si sa mergem la vot!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact