X
bani (3)

Salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei, sau 5,5%, în ianuarie față de decembrie 2017

Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 5,5 % , la 2.484 lei, faţă de luna decembrie a anului trecut, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial real, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a fost de 3,5%, informează news.ro.

Faţă de luna precedentă, câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 145 lei (-5,5%). Pe de altă parte, câştigul salarial mediu net a crescut în ianuarie cu 8%, la 2.484 lei, faţă de luna ianuarie a anului trecut.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6120 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1494 lei).

În ianuarie, cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net, faţă de decembrie 2017, au fost de 51,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Au mai fost înregistrate scăderi între 22% şi 31% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net, faţă de decembrie 2017, s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%).

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administraţie publică (+3,2%), sănătate şi asistenţă socială (+2,6%), respectiv învăţământ (+0,9%)”, se arată în comunicat.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    biciclist

    Puteati mentiona si explicatia pentru aceasta scadere a net-ului: in dec 2017 s-au acordat bonusuri si prime care nu se regasesc si in ian 2018. Practic, comparatia intre aceste luni nu prea isi are rostul…

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact