Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

„Partidul - Dragnea – România”

 

Greu de înțeles, dar nu imposibil. N-aș fi crezut în ruptul capului că în previzibila cavalcadă a derapajelor postdecembriste vom atinge pragul ultra performant de a intona din nou imnuri de slavă iubitului conducător. Recentul Congres extraordinar al PSD ne-a edificat, ne-a convins. Sigur, cu diferențele și subtilitățile de rigoare. Nu s-a strigat în gura mare deși am văzut câteva figuri în transă admirativă. Marele conducător n-a fost de data aceasta flancat de soție ci de iubită precum și de fidela de mare încredere care, cu acest prilej, a primit și „cucernica” împărtășanie la funcția nr.2 ( Nu știm dacă i se va zice tot cabinetul 2).

Celor care mă vor contrazice le voi adresa întrebarea: ce diferențe de fond ați sesizat între acest congres și congresele lui Ceaușescu? De formă a fost ceva. Spre exemplu, Ceaușescu nu s-a detașat de ciracii săi în mod „democratic” - cum făcu demiurgul nostru renunțând să-și pună la mezat statura – ci concura odată cu ei. Al nostru îi umili supunându-i în chip discriminatoriu numai pe ei la vot. Apoi, în mod cât-de-cât principial, Ceaușescu făcea schimbările majore de garnitură la congresele ordinare. Nu știu să fi convocat vre-un congres extraordinar cu unicul scop de a-și anihila contestatarii și a-i „unge” pe lingușitori. Tot astfel, în cazul celebrului Paraschiv, Ceaușescu i-a acordat acestuia dreptul la cuvânt fără a-l fi întrerupt deși vedea că este aspru criticat. Al nostru le răpi dreptul la cuvânt Ecaterinei Andronescu și lui Nicolae Bănicioiu, doi importanți și valoroși membri ai partidului care, în calitate de candidați la a doua funcție în partid, aveau dreptul să-și susțină candidaturile în fața alegătorilor. Ce uluitoare democrație de partid ne-a oferit cu acest prilej noul geniu carpatin.

Dincolo de astfel de „mici” diferențe, am sesizat și semnificative asemănări. Ne amintim spre exemplu că sub Ceaușescu candidații care urmau a fi votați de populație pentru Marea Adunare Națională erau selectați nu pe criterii de valoare ci pe criterii de fidelitate teritorială. Așa și cu ai noștri pe linie de partid. Prilej pervers de a se descotorosi de adversarii incomozi. Ne amintim apoi că Ceaușescu prefigura și manipula în culise întregul program și mecanism de desfășurare a conclavelor. Așa și geniul nostru. El a gîndit totul, iar fidelii de tip „Videle” la fel ca și cei de odinioară de tip „Scornicești”, l-au aprobat cu entuziasm și fără crâcnire. Prin astfel de metode și șiretlicuri, democrația politică în care funcționează diversitatea sau contrarietatea de idei și din a căror confruntare iese la lumină adevărul, a fost suprimată. Întocmai ca și Ceaușescu, Dragnea și-a adus partidul la degetul mic.

Se aud voci de genul : și ce-i cu asta? Treaba lor! Vor vedea eventualele consecințe la viitoarele alegeri.

Ei bine, nu-i chiar așa. Până atunci sunt posibile evoluții cu consecințe îngrijorătoare.

Marele lider ne-a anunțat că va continua politica populistă, ceea ce presupune neglijarea investițiilor necesare pentru dezvoltarea economică. Ceea ce, mai departe, implică acoperirea cheltuielilor din împrumuturi care nu peste multă vreme tind să atingă pragul critic de 60% din PIB. Ne mai anunță șeful că sunt pe cale să schimbe cartea pe jocul european, să marșeze pe suveranitate în detrimentul angajamentelor asumate odată cu aderarea la UE. Încă nu se știe ce semnificație ar avea precum și ce consecințe ar antrena o atare schimbare de macaz. Cum arată această mișcare est-europeană la care ne aliniem cu Polonia și Ungaria, este de așteptat o reacție dură din partea țărilor fondatoare ale Uniunii. Era de la sine înțeles că participarea la o astfel de structură europeană presupune coordonarea și chiar subordonarea unei părți din suveranitate principiilor care stau la temelia UE și care, potrivit art. 2 din Tratat arată că:

„Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea    drepturilor     omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților. Aceste valori sunt        comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați”.

De altfel, statul de drept și justiția ca expresie esențială a lui este constant menționat în cuprinsul Tratatului. Se pune deci întrebarea până unde va tolera Uniunea derapajul de la aceste cardinale principii și cu ce consecințe? Se va merge până la rescrierea arhitecturii UE cu o posibilă excludere a perturbanților? Până a afla încotro, aproape sigur se va umbla la fonduri și la suspendarea dreptului de vot, la menținerea MCV ( Dl.Dragnea ne-a asigurat că merge până la capăt cu legile justiției și cu Codurile și știm care e capătul) iar Shengenul va fi tot mai mult o „fata morgana”, toate acestea cu consecințe dramatice pentru România.

Ne mai anunță Dl. Dragnea că va lua măsuri de cenzură și îngrădire a libertății de exprimare, exact ce făcea și Ceaușescu. Adică dacă comentezi critic anumite stări pe care le consideri greșite și păguboase pentru țară adoptate de infailibila ei conducere, se va interpreta că critici România. Ne așteptăm să vedem o nouă infracțiune în Codul penal pe această temă, pe deplin posibilă ținând seamă că organele legiuitoare, Parlamentul și Guvernul sunt cu desăvârșire la cheremul partidului.

Aud multă, chiar foarte multă lume aducând critici șefului și partidului său pentru realitățile și orientările din ultima vreme, în ciuda populismului deșănțat menit a le închide gura. Este cazul să punctăm și totodată să subliniem pentru nu știu a câta oară că ei nu poartă vina decât în mica măsură în care conștientizează răul ce-l pricinuiesc țării. Altminteri nu poți învinui hoțul pentru că l-ai pus în situația să poată fura, nici excrocul sau deturnătorul de fonduri de vreme ce a devenit, tot prin voința ta, stăpân necontrolabil pe domenii.

Ignorând cu nonșalanță realitatea de azi, marele conducător ne teleportează în anul 2040 (pentru cei ce vor rezista eroic până atunci – Ceaușescu era ceva mai realist, ne punea la încercare doar la 5 ani) când ne asigură o Românie devenită pilon al Europei și al lumii, când va curge lapte și miere pentru toată suflarea românească. Până atunci și în numele acestei ultrageneroase promisiuni, haideți să-i cântăm precum lui Ceaușescu: „ Partidul, Dragnea, România„.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus