Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

VIDEO Sibienii pot ajunge în vest pe autostradă din 2019. Cu excepția a 15 km “execrabili“

VIDEO Sibienii pot ajunge în vest pe autostradă din 2019. Cu excepția a 15 km “execrabili“

Lucrările la autostrada A1 între Sibiu și Nădlac vor contabiliza, de anul viitor, 335 de km de cale de rulare de mare vitează. Cale de rulare care va fi întreruptă, însă, pe o porțiune aproximativ nouă kilometri, pentru care termenul de finalizare este incert. Iar din cauza acestor nouă km lipsă, traficul va fi deviat pe un drum național cu două benzi, descris ca fiind “execrabil“ din punct de vedere al calității infrastructurii.

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură solicită Companiei de administrare a infrastructurii rutiere să ia de pe acum măsuri în vederea anului 2019, când este preconizată finalizarea lucrărilor la ultimele loturi în execuție ale autostrăzii A1, pe porțiunea dintre Sibiu și Nădlac. Măsurile solicitate au în vedere faptul că traficul de pe autostradă va fi deviat pe un drum național (DN 68A) în zona localității Coșevița (situată la limita dintre județele Hunedoara și Timiș). Devierea va fi impusă deoarece în zona amintită lucrările la autostradă nici nu au fost măcar demarate. “Conform estimărilor noastre, dar și celor oficiale, cel mai târziu în a doua jumătate a anului 2019 vom circula pe autostradă de la Sibiu și până la granița vestică de la Nădlac, cu excepția unui tronson de 15 km între Margina și Holdea, unde traficul se va desfășura pe drumul național DN68A. Secțiunea lipsă de autostradă dintre cele două localități conține vestitele tuneluri de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva lot 2, care nu au fost încă scoase la licitație de CNAIR și nu se preconizează că se va întâmpla acest lucru în viitorul apropiat. Noi credem că un termen optimist pentru finalizarea acestor tuneluri ar fi abia anul 2023, termen condiționat de o implicare profesionistă a decidenților din CNAIR în deblocarea acestui proiect“, atrag atenția cei de la Asociația Pro Infrastructură, într-un comunicat.

Cele patru procente lipsă

În acest moment, din autostrada A1 care leagă Sibiul de Nădlac mai sunt în curs de execuție două loturi cu o lungime cumulată de aproximativ 45 de km (între localitățile Șoimuș – lângă Deva- și Ilia și, respectiv, între Ilia și Holdea, toate în județul Hunedoara). Primul lot este preconizat a fi finalizat în prima parte a anului viitor, în timp ce al doilea, în a doua parte a anului viitor. Finalizarea acestor loturi va însemna că distanța dintre Sibiu și Nădlac va putea fi parcursă exclusiv pe autostradă în proporție de 96%, după cum calculează cei de la Asociația pro Infrastructură. Cele patru procente lipsă înseamnă cei 9 km de autostradă care, inițial, făceau parte din contractul de execuție al lotului 2 al autostrăzii A1, între Deva și Lugoj. Doar că acest lot a fost dat în execuție în 2013 înaintea obținerii acordului de mediu. Care acord de mediu a arătat că între localitățile hunedorene Margina și Holdea autostrada trebuie să treacă prin două tuneluri, pentru a nu afecta traseele animalelor sălbatice mari (în special a urșilor). Cum construcția acestor tuneluri nu putea fi acoperită din sumele alocate inițial contractului, CNAIR a decis – în 2017 - rezilierea contractului pe porțiunea de autostradă de nouă km, care cuprinde zonele în care trebuie construită calea de rulare prin tuneluri. Ca un detaliu, constructorii care au câștigat proiectarea și execuția acestui lot sunt cei de la Salini Impregilio, aceeași care au executat și lotul 3 al autostrăzii dintre Orăștie și Sibiu, lot care în continuare înregistrează probleme de stabilitate.

Cele două tuneluri după care vom aștepta până prin 2023 Sursa foto: tion.ro Cele două tuneluri după care vom aștepta până prin 2023 Sursa foto: tion.ro

Până la această dată, CNAIR nu a lansat procedura de proiectare și execuție a celor nouă km de autostradă cu două tuneluri, fapt ce îi determină pe reprezentanții Asociației Pro Infrastructură să estimeze deschiderea circulației pe o autostradă continuă între Sibiu și Nădlac abia în 2023.

Așa arată, acum, DN 68A, pe unde va fi deviat traficul de pe autostradă FOTO Asociația Pro Infrastructură Așa arată, acum, DN 68A, pe unde va fi deviat traficul de pe autostradă FOTO Asociația Pro Infrastructură

“Faceți ceva cu drumul“

Pentru a ocoli cei nouă km lipsă de autostradă, sibienii care vor merge către vest vor face un ocol de aproximativ 15 km pe DN 68A, arată cei de la Asociația Pro Infrastructură. “Un drum național îngust, virajat, deosebit de periculos, calitatea asfaltului fiind execrabilă“, descriu cei ce la Asociație drumul respecitiv.

În aceste condiții, CNAIR-ului îi sunt solicitate din timp măsuri de remediere a celor 15 km de drum național care va prelua tot traficul de pe autostradă, trafic așteptat să crească. “Deși Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este conștientă de această situație, nu a făcut nimic în ultimii ani, cu excepția unor peticiri locale de o calitate îndoielnică, «lucrări» care oricum nu rezistă în fața camioanelor, autoturismelor și intemperiilor (caniculă, îngheț-dezgheț). În ritmul actual, fără măsuri temeinice urgent executate, traficul infernal va face acest drum impracticabil. Solicităm CNAIR să realizeze, cu ajutorul departamentului de proiectare din subordine, un proiect de modernizare a acestui drum și să deruleze în cel mai scurt timp toate etapele necesare execuției în teren“, mai arată cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lili Bendorfean

Acum 6 ani

Sibienii sa nu mai mearga in strainatate, ce gasesc acolo? Numai necredinciosi, droguri si desfrau!!! In anul centenarului, sa ne iubim tara neamului romanesc, sa mergem in ea, sa alegem produse romanesti, cele mai bune, sa nu mai mergem la strainii care nu ne lasa sa ne dezvoltam!!! ne-au furat destul, sa ne iubim roman cu roman!
Raspunde

!

Acum 6 ani

:))))))))))))))
Raspunde

Lili- ac (de cojoc)

Acum 6 ani

Am vorbit la spitalul nr 3. Au spus ca ti-au amenajat o rezerva cu tot confortul si personal dedicat. Au si reduceri fantastice la medicamente. Spune-mi cand vrei sa mergi, ca sa trimit soferul dupa tine
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

Daca in 2019 lucrurile nu vor sta chiar asa cui ma adresez pentru potcovirea prematura a magarului: CNAIR , Asociatiei Pro Infrastructura sau domnului Deleanu?
Raspunde

Florin

Acum 6 ani

Abureli. Sunt mai multe portiuni de autostrada care se le aga intre ele prin drumuri nationale. In plus ceea ce au construit acum 2 ani se mai strica pana la anul. N o sa ne urcam pe autostrada in sibiu sa coboram la nadlac pana in 2030
Raspunde

McD

Acum 6 ani

...pai pana se va da in folosinta acel sector de 9km , cred ca vor trece la petecirea loturilor de autostrada care au fost mai devreme deschise...la noi este o vesnica poveste dupa trecerea iernii cu calitatea drumurilor...cum draq fac nemtii sau austriecii de repara anumite portiuni de autostrada doar odata la 10-15 ani???
Raspunde

mamaliga

Acum 6 ani

diferenta este ca germani si austreci lucra serios, romanul sta de sase
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

povesti de adormit...votantii cine crede?
Raspunde

Jilted

Acum 6 ani

Drumul deva lugoj e dezastru. Am fost ieri pe el. Nu mi vine sa cred. Groapa langa groapa. Am oprit de multe ori efectiv. In rest am rulat cu 10 kmh. 2018. RO
Raspunde

tom

Acum 6 ani

Margina e in judetul Timis, nu Hunedoara ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus