X

Cauză sau efect?

Bogdan Brylynski

Ultima „ieșire” publică a Curții Constituționale face absolut evident faptul că societatea civilă românească duce războiul greșit. O luptă concentrată aproape exclusiv împotriva efectelor și mult prea puțin împotriva cauzelor. Democrația presupune puterea poporului iar transcrierea acestei puteri în fapte stă în Constituția fiecărei țări. Legea numărul 1, legea în spatele căreia se aliniază totul. Orice pas se regăsește într-o formă sau alta în legea fundamentală.

Să ne aducem aminte că baza actualei Constituții a României este scrisă de un membru de partid. Și, din păcate pentru România ce i-a urmat, membru al partidului care chiar și astăzi continuă să arunce țara în haos și să îi anuleze orice șansă la progres. E ca în Lord of the Rings, one ring to rule them all. Președintele Curții e fost membru al aceluiași partid. Un fost ministru în guvern PSD e membru al aceleiași curți. Cum poate fi așa ceva posibil într-un stat care se pretinde a fi democratic?

Când putregaiul e la rădăcina copacului stropești merele? Nu, scoți frumos copacul din rădăcină și plantezi în locul lui unul nou. Dacă ultimul an ne-a arătat ceva e că poporul nu poate câștiga un război împotriva unui sistem corupt care e dispus să facă absolut orice. Obții una-două victorii de etapă dar să câștigi războiul, în stradă, nicio șansă. Ce-ai putea obține ar fi un referendum de modificare a Constituției. Dar pentru asta e nevoie ca mulți factori să se alinieze.

În primul rând, societatea civilă trebuie să își schimbe optica, scopul și ținta finală. Chiar contează pentru vreunul dacă Dragnea face pușcărie sau nu? S-a îmbunătățit cu ceva viața voastră când l-au săltat pe Năstase? Nu, dimpotrivă, mazilirea lui i-a făcut loc lui Ponta, apoi lui Dragnea și am căzut din lac în puț. Și sunt convins că ăsta nu e fundul puțului, se poate și mai rău. Apoi, opoziția asta leșinată ar trebui să strângă rândurile și până la referendum n-ar trebui să facă altceva. Dacă într-adevăr sunt ceea ce pretind, de la liberali la USR și la Dacian Cioloș ar trebui să înțeleagă cu toții că asta e singurul mod prin care haosul în care suntem astăzi poate fi anulat.

 

Iar dacă vor refuza din nou să îl pună în aplicare, atunci e momentul de do or die.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact