X
sibiu-capitala-gastronomica-13-copy

Pe fonduri europene. Județul Sibiu își pune mâncarea în strategie

Cei 160.000 de euro pe care Sibiul îi va primi în cadrul unui proiect european vor fi folosiți pentru modificarea Strategiei de dezvoltare a județului.

Ca parte a unui proiect realizat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT) – instituția ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene –, județul Sibiu va primi 159.287 de euro. Acești bani fac parte din cele 1,8 milioane alocate de UE pentru finanțarea proiectului denumit „Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea și stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă și creștere economică – EUREGA”. Proiectul are drept scop ”includerea și recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale”.

Autoritățile județene anunță că, la Sibiu, adaptarea politicilor locale înseamnă modificarea Strategiei de dezvoltare a județului prin integrarea gastronomiei în această strategie, ”astfel încât titlul pe care îl purtăm în 2019 să producă creștere economică pe termen lung”. ”Nevoia la care răspunde proiectul ține de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creștere de care se bucură turismul gastronomic în Europa – aproape jumătate dintre turiști doresc în ziua de azi să aibă experiențe culinare în călătoriile lor. Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăți serioase cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Județean Sibiu redacției Turnul Sfatului.

Cum va fi modificată Strategia nu este, deocamdată, concret detaliat. „Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorțiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătății publice, alături de IMM-uri și autorități publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în județ și cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial”, declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, potrivit comunicatului amintit.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Valeria Atodiresei

  Gratarele de la Curmatura, indragita ciorba de burta si mititeii din Obor sunt esenta sufletului gastronomiei noastre sibiene recunoscute pe plan mondial si apreciate pe toate meridianele globului!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Puisor

  Cei 160.000 de euro pe care Sibiul îi va primi în cadrul unui proiect european vor fi folosiți pentru modificarea Strategiei de dezvoltare a județului.

  Nu va place oltenilor ca nu va da voua bani pentru propaganda mancaturei de praz ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact