Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

USR, la prima acțiune politicianistă

”Fără penali în funcții publice” este prima acțiune cu adevărat politicianistă a USR, de când s-a înființat. Scopul declarat al proiectului inițiat de USR este să strângă 500 de mii de semnături, astfel încât să impună în Parlament un proiect de hotărâre. E vorba de o propunere de revizuire a Constituției, prin care să se interzică orice candidatură la o funcție publică aleasă a celor condamnați penal. De fapt, nu chiar toți, ci doar cei care au comis infracțiuni penale cu bună știință. Asta, pentru a-i scoate de aici pe cei fără premeditare.

Problema este că propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Două treimi. Asta înseamnă cu ajutorul PSD și ALDE. Apoi, este propus un referendum, care trebuie organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Tot cu ajutorul PSD și ALDE.

Ideea de a nu face un proiect de lege în acest sens, așa cum au făcut liberalii, de exemplu, ține de presiunea care s-ar exercita pe factorul politic. USR-iștii spun că un proiect legislativ normal, care să treacă prin cele două Camere, nu ar avea nicio șansă de reușită, însă o inițiativă cetățenească validată de cel puțin 500 de mii de români ar presa majoritatea PSD-ALDE să pună osul la realizarea acestui demers.

Un astfel de demers început de Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) a eșuat. Nu au reușit să strângă semnăturile, deși inițiativa era lăudabilă. Voiau schimbarea legii care reglementează statutul senatorilor și deputaților și mai ales aspecte care țin de chiul și de sancționarea lui, de relația dintre ales și alegător pe parcursul celor 4 ani de mandat, de transparența votului și de felul în care sunt plătiți aleșii. Deși s-au apropiat de numărul necesar de semnături, proiectul nu a produs niciun fel de emulație pe scena politică. Niciun lider politic n-a pălit de rușine și nici nu a refăcut de bună-voie legea. Zero.

Nu același lucru s-a întâmplat cu o altă inițiativă cetățenească, cea legată de reglementarea statutului familiei. Ăia cu familia tradițională. Fiind aproape de electoratul PSD, inițiativa este la un pas de împlinire.

Deci, chiar dacă vorbim de o inițiativă cetățenească și sute de mii de semnături de adeziune, tot de majoritate parlamentară vorbim. Restul, de joc politic.

Un joc politic practică, până la urmă, și USR. Și nu sunt absolut deloc de condamnat. Au reușit încă o dată să surprindă restul opoziției și să se apropie de inima alegătorului de dreapta. Liderii de aici știu foarte bine că nu e vorba decât de un joc politic, de o campanie electorală în toată regula, înaintea alegerilor europarlamentare. Cu fluturași, pliante, site-uri, pagini de facebook, corturi, totul cu un semnal foarte bun pentru electorat: ”fără penali în funcții publice”.

Repet: demersul e foarte bun, chiar dacă are șanse minime de reușită, mai trezește oamenii din amorțeală, însă vorbim de o acțiune pur politicianistă, din partea unui partid care, până acum, a spus că niciodată nu va face așa ceva. Poate e bine că s-au trezit. Până la urmă, asta e politica. Așa e în București, cum e și în Budapesta, Paris și Washington.

Liberalii și cei din PMP nu au știut cum să înghită demersul USR. E clar că nu au fost chemați la acțiune, însă nici nu au știut ce să facă mai departe. Acțiunea poartă logoul și culorile USR, așa că nu s-au aliat nici măcar pe parcurs, iar declarațiile au fost neutre. Nu au cum să fie împotriva acțiunii, însă nici nu pot clama atașamentul față de ea. Le-ar recunoaște USR-iștilor locul de lideri operaționali în opoziție. Acțiunea ”Fără penali în funcții publice” a fost asumată în totalitate de USR, iar ceilalți din opoziție nu au altceva de făcut decât să se uite de pe margine.

Și FDGR a avut un rol interesant în această acțiune. E clar, dezideratul e foarte bun, iar FDGR l-a susținut întotdeauna, însă nimeni nu s-ar fi așteptat ca liderul Paul Porr să se alăture într-un sediu de partid, la un astfel de demers. Forumul jonglează elegant acum cu PNL – aliat în județul Sibiu și cu USR – aliat pe inițiativa cetățenească la nivel național. Un mare plus pentru USR, care nu are decât de câștigat din această relație.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

biciclist

Acum 5 ani

Pe langa scopul educational al actiunii (moralitate vs. imoralitate), faptul de a forta PSD-ul sa voteze in Parlament in apararea condamnatilor sau impotriva lor, este dupa mine, nu o actiune politicianista ci una politica de mare clasa: PSD-ul va pierde oricum, Romania va castiga oricum, USR-ul va castiga oricum.
Raspunde

de la ULBS

Acum 5 ani

De acord cu "biciclist" dar nu e de mirare ca articolul are un titlu parsiv este scris de unul din cei mai vinduti ziaristi ai Sibiului, la ce sa ne asteptam ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus