Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
8°C

TSTV Dr. Victor Costache cere transparență în repartizarea fondurilor din programele naționale de sănătate

TSTV Dr. Victor Costache cere transparență în repartizarea fondurilor din programele naționale de sănătate

Directorul medical al Spitalului European Polisano, dr. Victor Costache, le cere parlamentarilor să deschidă o anchetă parlamentară cu privire la felul cum sunt cheltuiți banii din sistemul de sănătate, pe programele naționale. Doctorul susține că deși bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces a românilor, banii care sunt dedicați programelor din domeniu sunt mult mai puțini decât în cazul celorlalte afecțiuni. ”Parlamentul ar putea crea o anchetă, dar poate au alte priorități. Dar ei pot crea o comisie de anchetă care să verifice pe ce criterii se consumă banii pe programele naționale de sănătate. Noi profesioniștii nu-l știm, nu-l știe nici comisia de Chirurgie toracică, nici Comisia de chirurgie vasculară, nici alte comisii. Rămâne unul dintre nenumăratele subiecte care ar trebui discutate și pentru asta avem nevoie de sprijinul politicienilor locali pentru care ar putea deveni un subiect foarte bun de lucru”, a declarat Victor Costache în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV.

Doctorul acuză Ministerul Sănătății de lipsă totală de transparență a felului în care se gestionează banii din programele naționale de sănătate. ”Sunt în comisia de specialiști pe boli cardiovasculare a Ministerului Sănătății și am semnalat de cel puțin trei ani de zile această aberație diverșilor miniștrii și președinților Casei de Asigurări.  Nu am văzut niciodată nicio justificare pentru care se împart bani. E o decizie care se ia împreună Casa și Ministerul Sănătății. Nu e niciun sistem transparent. Transparența nu e un cuvânt care se regăsește în această lume. Este ultimul lucru despre care putem vorbi. Bolile cardiovasculare sunt pe locul cinci ca și finanțare după programul de boli rare. La ultima întâlnire de la Casa cu toți membrii comisiei nu au fost capabili să ne explice de ce bolile rare sunt mai bine finanțate decât bolile cardiovasculare. Nu știu cine face această împărțire, nu știu nici pe ce criterii”, spune dr. Costache.

În condițiile în care un român din doi moare din cauza bolilor cardiovasculare, acest capitol din programele naționale de sănătate publică primește aproximativ 24 de milioane de euro, în timp de bolile rare sunt finanțate cu 28 de milioane de euro, iar programele pe diabet zaharat primesc aproape 200 de milioane de euro. ”Ar trebui să existe o comisie națională, cu specialiști aleși transparent, pe criterii profesionale, care să poată decide profesionist și nu conjunctural după presiunile care se pun de companiile multinaționale care produc medicamente. Este un model românesc inspirat din sistemul sanitar sovietic, care a rămas așa. Este o situație care se perpetuează de ani de zile e cel mai groaznic lucru care se întâmplă în sistem după blocare legilor asigurărilor private de sănătate”, acuză doctorul Victor Costache.

https://youtu.be/OwyuU2uXCaw

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

T.

Acum 5 ani

Felicitari pentru articolul publicat recent ISI, clasificare Q4 (grup cercetatori). Poate va reusi sa publice si un articol Q2 sau chiar Q1, precum au reusit alte sute de cadre didactice din ulbs. Felicitari si pentru implicarea sociala domnule dr. costache!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

.

Acum 5 ani

nu articolele Q1 conteaza, alea le scriu cei de la harvard, ci realizarile dlui doctor facute publice in ziarele locale - adevarate lectii de chirurgie vasculara. astfel a salvat mii de vieti, ca si dl. Prof. Sabau care, in plus, e si inventator alaturi de Mishu Tzitzu.
Raspunde

pacientul englez

Acum 5 ani

Dar ce banii se dau pe operatii la Polisano....
Raspunde

mama leone

Acum 5 ani

Dle doctor, cred ca ar trebui sa slabiti si dvs.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus