Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Școala copiilor noștri, azi: mere, lapte, brânzeturi, corn, sandvișuri, miere

După laptele și cornul, a apărut proiectul cu merele în școli. Apoi, ideile celor care ne conduc s-au diversificat, iar acum conducerea județului Sibiu a lansat licitații să cumpere și miere și, mai nou, tot felul de brânzeturi (de la brânză de vaci, la chefir sau mozzarella) pentru elevii județului. Asta în timp ce în alte trei școli se experimentează un ”program-pilot” de a oferi o masă caldă elevilor. Doar că, din lipsă de cantine, masa caldă este înlocuită cu sandvișuri.

Este doar un crâmpei al haosului care continuă să bântuie holurile și clasele de școală, probabil sub îngrijorata privire a președintelui Klaus Iohannis, fost dascăl care a promis în campanie și la început de mandat că va face din Educație o prioritate.

Prioritatea aceasta, însă, se traduce sub atenta privire a președintelui printr-o țopăială continuă și haotică a celor care ajung să poată apăsa pe butoanele de șefi. Nu se mai schimbă doar programele, manualele sau regulile de admitere. Valul continuu al modificărilor cu aspect haotic continuă și la nivel de administrare a ”hranei” elevilor.

În condițiile în care școlile românești – în larga majoritate – nu au condiții să găzduiască elevii astfel încât să nu înghesuie mai mult de 25 într-o sală, celor care trec vremelnic pe la butoane li se pare imperios necesar să aducă în aceste școli tot felul de mâncare. Cât mai multă și cât mai diversificată.

Nu e nimic în neregulă cu ideea de a hrăni diversificat elevii, dar e de domeniul febrei tifoide modul în care toate aceste programe se implementează. E de ajuns să urmăriți cum se derulează cel mai vechi dintre programele de acest gen, cel cu laptele și cornul, inițiat încă de acum 16 ani. Nici acum, după 16 ani, școlile nu au spații decente de depozitare a acestor produse, ci doar improvizații jenante de cele mai multe ori. Nici acum, după 16 ani, unora dintre elevi nu le este permis să bea – dacă vor – laptele la școală, din cauză că profesorii se tem că unii ar putea vărsa laptele.

Nici acum, după 16 ani, licitațiile pentru achiziționarea acestor produse nu au alt criteriu de atribuire a contractelor decât prețul cel mai mic. Pentru că acei funcționari lucrează cu o legislație încă ambiguă deși a fost “modernizată“ abia anul trecut. Și nu oricum modernizată, ci chiar și cu blagoslovirea președintelui Klaus Johannis, pe care îl știm încă din Primărie cât era de pornit împotriva legilor făcute pe genunchi. Și care legi pot fi interpretate în fel și chip și de procurori și de inspectorii Curții de conturi, așa că de ce să își bată capul funcționarul din CJ când redactează caietul de sarcini? Nu mai bine dă copy-paste la cel de anul trecut și trece prețul cel mai mic la criteriul de atribuire? Efectul? În nenumărate școli, cornurile (sau biscuiții) și cutiile de lapte devin stoc de materie primă pentru hrănirea porcilor angajaților școlii sau prietenilor acestora.

De 16 ani autoritățile nu sunt în stare să regleze mecanismele programului ”Laptele și cornul” pentru ca acesta să fie un real succes și să acopere o nevoie reală. Dar asta nu le împiedică să aloce alți bani pentru miere, mere, brânzeturi și mai știu eu ce sandvișuri de cinci feluri.

Vorbim de Educație ca de ultima șansă spre bunăstarea acestui popor, dar permitem celor care ne conduc să arunce banii pe tot mai multe prostii colaterale. În loc să așezăm profesorul acolo unde îi este locul în relația cu părintele și copilul, în loc să încurajăm performanța profesorală și școlară și să adaptăm școala la anul 2020 (două mii douăzeci, pentru adepții actualului premier al României).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

de la sibieni

Acum 5 ani

Incompetenta, pomana electorala, coruptie....etc., cam ce ati sustinut si dumneavoastra d-le Deleanu cu multa abnegatie si cu rezultate bune la ULBS, asta este lumea pe care ati construit-o, voi a patra putere in stat !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus