Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Grevă generală în sănătate

Grevă generală în sănătate

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit astăzi că urmează să se desfășoare un miting î București, 26 aprilie, urmat de o grevă de avertisment pe 7 mai şi de o grevă generală pe 18 mai, a declarat, pentru Agerpres, prim-vicepreşedintele federaţiei, Iulian Pope. "A fost Consiliul Naţional. Am stabilit un calendar de acţiuni de protest. Pe 26 aprilie avem un miting în Bucureşti, în paralel, de mâine (vineri - n. r.), colegii ajung în judeţe şi strângem semnături pentru grevă, cu calendare clare: 7 mai grevă de avertisment, 18 mai grevă generală. Acesta este calendarul. Oamenii sunt foarte revoltaţi şi mă îndoiesc că nu se vor strânge semnăturile. Sunt foarte multe nemulţumiri. Au nemulţumiri şi cei care au pierdut şi cei care n-au pierdut, dar se aşteptau să câştige. Sunt discuţii foarte mari", a explicat Pope.

Iulian Pope a subliniat că sindicaliştii solicită modificarea Legii salarizării şi nu a Regulamentului de sporuri. "Noi cerem modificarea Legii salarizării. Nu regulamentul de sporuri este problema. Problema este la Legea salarizării unitare pentru că, din cauza încorsetării de 30% sporuri, nu putem aplica Regulamentul de sporuri nici măcar la medie. Ştiu că doamna ministru al Muncii a declarat că trebuie modificat Regulamentul de sporuri, dar probabil intenţionează să elimine pragul minim de la Regulamentul de sporuri, astfel încât să se poată încadra în lege, lucru cu care nu suntem de acord. O să deschidem conflictul colectiv de muncă la nivel de sănătate şi asistenţă socială", a precizat liderul Sanitas.

Proteste în Sibiu

Angajații spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu au întrerupt lucrul în această dimineață și au ieșit să protesteze, nemulțumiți de salariile pe luna martie. Câteva zeci de oamenii s-au deplasat din în curtea spitalului în fața Instituției Prefectului și au scandat împotriva Guvernului. ”Vrem sporuri înapoi, nu vă bateți joc de noi!”, au strigat angajații nemulțumiți. Managerul spitalului, fost prefect al județului, spune că salariile au scăzut cu sume cuprinse între 100 și 1200 de lei.

Turcan: Cu ce au greșit miile de pacienți care vor rămâne fără asistență medicală de specialitate?

Protestul de la Sibiu a fost comentat și de președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, care susține că există riscul unui exod din sistemul sanitar din cauza lipsei de responsabilitate a acțiunilor PSD: ”După plata primelor ”salarii majorate”, personalul medical din toată țara protestează! Astăzi, este rândul angajaților Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu. Începând cu luna martie, 40% dintre salariații din spital au SALARIILE MAI MICI cu sume între 100 şi 1.200 de lei. Legea salarizării (NE)unitare este una profund discriminatorie și care a creat mai mult haos și nemulțumire decât echitate socială între angajați. Spitalele sunt de ani de zile subfinanțate, medicamentele lipsesc din secții iar medicii care au mai rămas să muncească în țară sunt împinși să renunțe la meseria lor și să plece din sistem. Cu ce au greșit miile de pacienți care vor rămâne fără asistență medicală de specialitate? Ei au dreptul la viață însă actualul Guvern PSD-ALDE le strivește acest drept! PSD înțelege să-și asume și responsabilitatea acțiunilor distrugătoare sau se rezumă doar la declarații cu false ”realizări mărețe” și o permanentă pasare a răspunderii pe tot felul de vinovați imaginari?”, a postat Turcan pe pagina sa de Facebook.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

dancp2

Acum 5 ani

conserva moscovita turcan a uitat cind se bucura de taieri de salarii,pensii desfiintari de SPITALE era in pdl cu boc,acum e blonda din pnl????
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Atunci era criza economica acum e dezmat financiar!
Raspunde

McD

Acum 5 ani

...pai zilele trecute citeam in presa nationala ca sunt medici care castiga si 5-6000 EUR/LUNAR cu tot cu garzi...cine minte acum???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus