Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

#văvedem din Sibiu. Elevii de la Brukenthal ieșiți la protest desfășurau o activitate la ora de istorie

#văvedem din Sibiu. Elevii de la Brukenthal ieșiți la protest desfășurau o activitate la ora de istorie

Situația elevilor și a profesorului Colegiului național “Samuel von Brukenthal“ care au protestat, în timpul orelor, în curtea școlii concomitent cu protestul comunității Vă vedem din Sibiu va fi discutată în cadrul Consiliului de administrație al instituției de învățământ.

Aproximativ 20 de elevi din clasa a XI-a a Colegiului național “Samuel von Brukenthal“ au ieșit, la câteva minute după ora 12:00 a zilei de joi, în curtea școlii, aliniindu-se în spatele sibienilor care protestau în fața sediului PSD. Elevii erau însoțiți de profesorul lor de istorie, care s-a urcat pe o bancă privind înspre sediul PSD. Scena a fost fotografiată de cei care participau la acțiunea Vă vedem din Sibiu, iar imaginile postate pe rețelele de socializare au fost însoțite de comentarii care asociau acțiunea elevilor cu mesaje politice. “Unul dintre cele mai emoționante momente de când am început protestele Vă vedem: în spatele gardului, liceenii de la Brukenthal s-au aliniat și ei, în tăcere, vreme de 15 minute. Îi vezi, PSD? Ține minte: nu le poți extirpa nervul etic. Deși nu știi încă, ești deja învins“, a scris – spre exemplu – poetul Radu Vancu, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai comunității Vă vedem din Sibiu, în subsolul unei fotografii.

O oră de istorie

Elevii care au ieșit în curtea școlii – zona în care s-au aliniat nu face parte din domeniul public al orașului – erau în timpul unei ore de istorie, al cărei subiect era legat de democrație și exercitarea drepturilor cetățenești. “Profesorul a propus să se iasă în scurt timp din sala de clasă, în curtea școlii. Iar așa-zisul protest al elevilor nu a fost legat de Vă vedem, ci de modul de alocare a locurilor bugetate pentru licențe și masterat (la nivel național a fost generată o amplă discuție ca urmare a faptului că mai multe universități din țară vor primi din partea Guvernului mai puțini bani – n.r.). Nu a avut treabă cu cei din comunitatea Vă vedem. Elevii au stat acolo vreo cinci minute, după care au intrat înapoi în clasă. Practic a fost vorba de o activitate din cadrul orei de istorie. Ei nu au părăsit incinta școlii, deci nu au avut nevoie nici de acordul conducerii școli“, declară directoarea Colegiului, Monika Hay, pentru Turnul Sfatului.

Ea a discutat atât cu elevi, cu părinți ai acestora, cât și cu profesorul de istorie. Dacă se impune luarea vreunor măsuri ca urmare a acestei acțiuni, rămâne de văzut, mai arată Monika Hay. “Vom discuta această situație în cadrul consiliului de administrație, care este forma din nouă persoane. Vom analiza dacă s-a încălcat vreo reglementare a școlii“.

Sesizări de la elevi și profesori

Conducerea școlii a primit sesizări, verbale, despre faptul că dreptul la imagine al elevilor nu a fost respectat. “Discutabil mi se pare faptul că elevii au fost fotografiați. Noi nu putem publica nici măcar o fotografie pe site-ul școlii fără acordul părinților. Am avut deja sesizări în acest sens, sesizări verbale, din partea unor eleve și a unor părinți care au reclamat acest lucru, că s-au făcut publice imagini cu ei fără acordul lor. Elevii se aflau în curtea școlii, nu pe domeniul public“, mai arată directoarea Monika Hay.

Sursa foto: Facebook / Radu Vancu Sursa foto: Facebook / Radu Vancu

Pe de altă parte, una dintre elevele care s-a aliniat alături de colegi în spatele sibienilor care “protestau mut“ a publicat un comentariu la una din fotografiile care s-au răspândit prin intermediul Facebook. “Acel «profesor» este un pedagog din Elveția, care a dorit să petreacă cu noi o oră de istorie diferită de cele cu care suntem obișnuiți, demonstrându-ne că democrația se poate practica, nespecificând scopul protestului. Astfel, nu am fost manipulați sub nicio formă. Protestul nostru poate fi privit ca un experiment social. Desigur, mulți dintre noi au privit acest «experiment» ca o ocazie de a-și exprima opinia față de situația politică“, a scris eleva Colegiului.

Sursa foto principală: Facebook / Rareș Helici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

40 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alisa Contoar

Acum 5 ani

Doamne dar ce haine poarta tineretul din ziua de azi... Nu erau mai frumoase uniformele cu numar matricol, ca sa stii care de la ce scoala vine? Cata desantare, ce decadenta in invatamantul romanesc!!!
Raspunde

Zumz

Acum 5 ani

Gata, PSD-ule? Ii facem direct pionieri? Comunisti ati fost, comunisti ati ramas! Dar duceti-va singuri pe calea asta, nu trageti dupa voi, in jos, o tara!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

jigodii hitleriste parintii si bunicii astora omorau evrei la AUSCHWITZ liceu antiroman
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

cateodata imi pare rau ca indivizi redusi precum bunicii tai au scapat de corvada, numai ca sa dea nastere asemenor specimene reduse mental ca tine!!
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

bunicii lui dancp2 omorau evrei in romania, unde e diferenta?
Raspunde

un "corporatist"

Acum 5 ani

jos palaria pt elevi si pentru profesor. Sa vedem Consiliul de administratie al scolii cat de subjugat politic este, sunt curios. Pana si o simpla dezaprobare verbala o sa insemne ca era stalinista a infractorului dragnea prinde contur si in Sibiu.
Raspunde

Sa fim seriosi

Acum 5 ani

Deci Vancu si cu manipularea lui de doi bani nu au legătură cu ceea ce s-a întâmplat de fapt. Ei au vrut doar să vadă practic la o ora de istorie ceva legat de cultură protestului, nu sa se alăture celor de la #vavedem. La fel si asta cu la Sibiu e un pic altfel a lui Brylinski, pai e altfel da,dar nu pentru ca un profesor a iesit cu elevii ca sa vada un protest,ci din multe alte motive. Ce tarnacoape la #vavedem asta, e incredibil. Umbla si astia cu manipulări mai.nou la fel ca Dragnea si trupa lor.
Raspunde

sibian dezamăgit

Acum 5 ani

Si hop si Radu Vancu cu comentariile lui lacrimogene... s-ar putea s-o incurci... sefilor tai n-osa le paca asta... Daca taceai, era mai bine... sau daca ti-ai vedea de poezie, de cariera, de viata ta in general...
Raspunde

Popescu

Acum 5 ani

Mai e speranță în țara asta!
Raspunde

gigi contra

Acum 5 ani

Care speranta, dle Popescu? elevii pe care i-ai vazut in poze vor pleca toti in strainatate... Care speranta? sa se umple Sibiul de ESCU ?
Raspunde

Puscas Christian

Acum 5 ani

Bravo domnule Profesor, din punctu meu de vedere o miscare foarte buna, pana la urma toate protestele, inclusiv protestu "Va vedem din Sibiu", este pentru un viitor mai bun al generatiilor care urmeaza, adica elevii scosi de domnul Profesor. Tare bine ar fi daca mai multi profesori si-ar scoate elevii sa participe activ la astfel de manifestari pasnice, iarasi o chestie care trebuie spusa. Era altceva daca Profesoru isi scotea elevii la o manifestatie agresiva, vezi meciul Steaua - Dinamo :D
Raspunde

scepticul

Acum 5 ani

Buna, pe naiba1 a facut zarva degeaba!... Ii face probleme lui Radu Vancu si directoarei de la Bruk... ce stie si proful ala... La Bruk vin tot felul de profi ejectati din tarile lor... Spre exemplu cazul profesorului de fizica de anii trecuti... Cine e la Bruk stie despre ce vorbesc...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Voltaire

Acum 5 ani

Ma urc si eu cu picioarele pe banca ca sa fiu mai respectat. :D
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

???

Acum 5 ani

Cred ca in tara lui, proful respectiv nu se urca pe o banca pt. a vedea mai bine... Gestul acela este tendentios...Ce, naiba admiram si apreciem doar veneticii? De atatea sute de ani, dragi romani, nu v-ati saturat de venetici?
Raspunde

un sas

Acum 5 ani

Spun si eu ..Jos palaria pentru acest gest al elevilor si profesorilori...Uitati-va ce a fost in aceasi zi la Pitesti cu DANCILA si gasca..Au facut o parada cu elevii ca pe timpul lui Ceausescu...Nu am crezut ca mai pot vedea asemena manifestatii la varsta mea...Dar totul este posibil in RO...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Romina Pauker

Acum 5 ani

https://www.youtube.com/watch?v=9NHRcDX6zZU uita-te de la min 2 incolo, sa-l vezi pe iubitul tau Boc la aceeasi manifestare, care e la fel de 41 de ani!!! si lasa ipocrizia!!!
Raspunde

hmhm

Acum 5 ani

Sa nu care cumva sa faca cineva vreun lucru altfel decat sunteti obisnuiti, ca deja sar toti in sus, se baga directiunea, comitetul x, sau y. Cand veti invata sa fiti liberi si sa nu-i mai judecati pe altii? Si ce-i daca apar copiii in poze? Doar nu sunt nud. Care e problema? Plus ca nu sunt copii mici, par liceeni, lasati-i sa fie liberi, sa invete ceva despre viata, sa-si stie drepturile. Si pe profesor de ce trebuie imediat sa-l judecati? Ati vorbit cu el, stiti cumva de ce a dorit sa predea in tara voastra? Sper ca in afara de faptul ca acesti copii au vazut cat de rea si incuiata e lumea, au mai invatat si ceva pozitiv si vor avea curajul sa isi exprime mereu opinia si sa-si sustina drepturile.
Raspunde

Zumz

Acum 5 ani

Cat de tare sufera PSD-istii pe aici. Cat se chinuie ei sa tina seva morala a acestei tari, familia traditionala, rrrrromanismul ala vartos, toate lucrurile de care ei profita pentru a tine aceasta tara in mizeria si umilinta de a fi mereu intre ultimele din Europa. Stati cuminti, lichelelor, sibienii s-au prins deja din ce reziduuri sunteti voi facuti. Din Sibiu puteti pleca, aici nici cu toata sustinerea lui Dragnea nu veti mai iesi vreodata la lumina.
Raspunde

fost decembrist

Acum 5 ani

FII serios!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rafila Susai

Acum 5 ani

Pesedistii au bani si o duc BINE, tu si ai tai ati vrea si voi o felie , dar pare ca veti ramane in anonimat!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zoldi Tibor

Acum 5 ani

Bai ZUMZ in afara de PSD mai stii altceva? Ce penibil esti!
Raspunde

S

Acum 5 ani

Partidele extremiste anti românești ca PSD nu au ce căuta în Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dominic Caldararu

Acum 5 ani

Niste vagabonzi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Misu

Acum 5 ani

Care puritate civica? Elevii au fost scosi din clasa de dl profesor ! Daca mergeau singuri, in afara orelor de studiu,da, au inteles sensul lectiilor despre democratie. Dl prof putea sa-i cheme in afara orelor sa i se alature benevol si, asta da, era o ora aplicativa. Profesorul nu face chiar ce vrea el le ore iar optiunile luI politice il privesc. Sper ca nu v-a ramane in suspensie chestia asta, iar faptul ca acest liceu este pro KIW nuindeamna ca elevii sunt invatati sa protesteze anti PSD.
Raspunde

Misu

Acum 5 ani

de ce ati ascuns comentariul ? Cum nu va convine un comentariu il subtilizati ! RUSINE !-asta e deontologie profesionala ???
Raspunde

electoratul pacalit

Acum 5 ani

In sfarsit o opinie pertinenta! De ce a trebuit sa iasa tocmai atunci? Si care era subiectul lectiei de istorie si ce-au invatat din asta? Sa se urce pe banca? ... daca era vreun profesor roman repede se sarea la beregata lui, pe acest profesor strain il lauda toata lumea... parca era interzisa politica in scoli..... iIar protestul dlui Vancu & company este unul politic, nu civic cum se lauda...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zzz

Acum 5 ani

vagabonzi ca orice caldarar
Raspunde

coniac-canoe

Acum 5 ani

Bagă mare, Vancule, mai sunt doi ani și candidezi la Parlament ca protestatar profesionist. E mai rentabil ca poezia aia puerilă pe care o produci greu, ca un dromader constipat! Nu ai tu talent, dar ești vocal și tupeist, drojdier de-al nostru din popor, eu te votez!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Sigur ca Daciada de la Pitestu nu se compară cu acțiunea sibiană dar e de dorit menținerea școlii in afara luptei politice : nu doar pensionarii ci și copiii sunt ușor de manipulat : frății , pionier ...
Raspunde

///

Acum 5 ani

Exact, exact! Manilulare de la cel cu tata in gura pan la cel cu barba sura///
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus