X
prepelita umpluta butoiul de aur

Butoiul de aur. Aproape cea mai frumoasă terasă din oraș

Legenda spune că acolo ar fi mâncat și Mihai Viteazul, fapt neconfirmat de istorici. Documentele indică, însă, că e cel mai vechi restaurat din țară. Noi i-am călcat pragul pentru prima dată acum vreo șase ani, când ne îngrozeam de kitsch-urile de pe pereți. După care am revenit prin 2014, când descopeream cum în meniurile de sub zidul cetății înfloreau preparatele specifice italienilor.

Am ales și săptămâna trecută Butoiul de aur, dintr-un motiv pe care tot mai mulți proprietari de terase din Sibiu îl uită: terasele. În vreme ce pe Nicolae Bălcescu, Piața Mare și Piața Mică încep iar să se înghesuie tot felul de ”grajduri” învelite în plastic, sub care mușterii să poată adăsta și pe vreme rea, cei de la Butoiul de aur au preferat să amenajeze una dintre cele mai discrete terase din oraș. Câteva mese mici, amplasate direct pe piatra cubică de la capătul Pasajului Scărilor. Fără umbreluțe, fără umbrare, fără plastic, fără nimic altceva decât atmosfera liniștită a acelui colț pietonal de oraș. Din păcate, tot cei de la Butoiul de aur au ales să scoată muzica în stradă, dintr-o boxă cățărată undeva pe zidul cetății. Nu e vorba doar de faptul că asemenea lucruri contravin legislației locale, ci mai ales de faptul că – deși e doar muzică ambientală – strică farmecul autentic al locului. Oricum, terasa promite, mai ales că în mijlocul ei crește un tei care peste câțiva ani va fi cu siguranță una din piesele de rezistență ale locului.

”Lumea meselor îmbelșugate de altădată” este o formulă de la începutul meniului care, spre diferență de ultima noastră vizită, a redus serios cantitatea de produse italiene. Bucătăria e îndreptată mai degrabă spre cea românească, deși mai găsești prin meniu și medalion de pui cu mere și ananas, șnițel parizian ori somon la grătar cu sos olandez. Una peste alta, prețurile par a se încadra în zona celor ”de centru”, adică peste medie: un mușchi de vită ciobănesc costă 53 de lei, iar o ceafă de porc la grătar, afumată în prealabil, – 35 de lei.

Eu am ales o supă de cocoș cu ou de prepeliță pentru început. Supa a venit în 20 de minute, ușor cam fiartă, dar cu un gust tare potrivit mie: acrișoară, încărcată de legume și cu oul acela de prepeliță plutind printre ingrediente. Mai mult pentru aspect, deoarece la gust nu ai cum să-l percepi.

ciorba de cocos butoiul de aur

Fără să am vreun fix cu bietele păsărele, pentru felul principal am cerut ospătarului – să nu uit să vă zic de el – o specialitate a casei – prepeliță umplută la cuptor. N-am simțit un timp prea îndelungat în așteptarea acestui preparat, care a venit însoțit de cartofi la cuptor cu – mai rar în Sibiu – mărar proaspăt. Acum, ce să spun… prepelița a fost decentă, doar că umplutura de ficăței de pui cu ceapă mi s-a părut ușor cam prea uscată.

Că tot aminteam de ospătar: fie l-am prins într-o zi bună, fie așa e el, dar e unul dintre cei mai amabili ospătari întâlniți prin oraș. Și nu vorbesc doar de comportamentul de la masa noastră, căci l-am surprins grăbindu-se spre intrarea în restaurant în timp de două cliente mai în vârstă tocmai ieșeau. Iar el s-a grăbit să le ofere sprijin la coborârea treptelor.

În final, experiența de pe terasa Butoiului de aur a costat 96 de lei: 17 lei supa de cocoș, 53 de lei prepelița și alți zece lei cartofii, opt lei am plătit pentru o cafea, tot atât cât pentru o sticlă de trei sferturi cu apă.

Preda, Radu și cu Stroe

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

10 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ce reclama buna, platita evident.
  Realitatea e putin altfel (si multi stim bine zona – nu poate zice careva ca infloresc sau gand rau)
  1. Cladirile (exceptie 2) nerenovate, posibil pericol elemente sa se desprinda.
  2. Tiganii mereu bat mingea in zona, evident deranjeaza. Pe langa tupeul unui puradel, izbesc mingea aia de sare tencuiala
  3. Mereu miroase a canalizare, mai ales pe scari.
  4. Parapetul de protectie, mai mare frumusetea.
  5. Cladirea in sine varuita doar la etaj 1, etaj 2 e inca cu tencuiala din anii 1850-1900. Arata ca dracu, mai ales de la distanta.
  6. Nu stiu cat de amabili sunt angajatii, dar deseori ii vezi frecand menta ij usa si se scarpina in dos (la propriu).
  7. Patronasul parcheaza ditamai suv-ul pe pietonal, Doamne fereste sa-si miste dosul 40m pe jos si sai scada un gram din investitie.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  lacrimi si durere pentru Ardealul în cădere.

  Dumnezeule Mare . Supa avea un gust ușor acrișor…. Omule, inseamna ca era borșita. Ciorbele sunt acrisoare, nu supele. Apoi prepelița 53 de lei ( mă rog, în poze apar două )….Vineri la un supermarket se găseau 4 prepelite cu 25 lei…. e drept, negatite. Si ideea de marar pe cartofi, in Ardeal…. e clar ca esti din Moldova, unde si plăcinta de mere se face cu marar… Aste se cheama snobism

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ardeleanca

   Dumnezeule,Mare.Ati mancat macar o data acolo?Sau sunteti un “expert”care si-a propus sa denigreze restaurantul??Eu am mancat de multe ori si am apreciat caliatea preparatelor pe care le au!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sib

  Care documente atesta ca este cel mai vechi restaurant din tara? Restaurantul s-a deschis in perioada comunista, nu a fost niciun local acolo inainte de razboi

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  magog

  nu este nici macar cel mai vechi restaurant din Romania. Imparatul Romanilor este atestat in 1544, iar inainte de acesta mai existau hanuri, Mielul Alb, de exemplu, de pe Ocnei. Pana la Butoi avem multe alte hanuri, cafenele, etc… Cei 3 Marocani de exemplu. Si asta doar in Sibiu, sa nu uitam de Brasov, Sighisoara sau Cluj.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Fu

   Magog, vorbești sa nu adormi …Ce caută Clujul in ecuație ??Atunci când Sibiul era oraș și mare centru meșteșugăresc , Clujul era cătun , iar Butoiul de Aur este cel mai vechi restaurant atestat documentar din România !

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gigi

  locatia este excelenta si poate promite mult, dar locul lasa o impresie de obscur, nu stiu sa se promoveze si sa atraga clienti. Mereu sunt niste ospatari in fata pe scari de zici ca pazesc locul ca sa nu intrii, fum de tigara….. Oricum zici ca e un fel de inchisoare medievala, insalubra….pentru ca asa lasa impresia din afara….chiar daca nu e neaparat asa. Restaurantul are nevoie de o regandire… eu unu nu as intra acolo nici daca mi-ar da bani si mancare gratis la ce primire e.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact