Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

ACTUALIZARE Grevă la Tursib. Concluziile negocierilor

ACTUALIZARE Grevă la Tursib. Concluziile negocierilor

Majoritatea angajaților societății de transport în comun Tursib SA au intrat în această dimineață în grevă japoneză.

Actualizare ora 16:30

Deși negocierile au progresat astăzi, angajații Tursib nu renunță încă la grevă. O decizie finală va fi luată vineri, în urma unui vot democratic.

”Discuțiile au durat aproximativ două ore. Am decis că semnăm contractul colectiv pentru celelalte drepturi din contract, adică ajutoare și alte beneficii, dar pe salarizare nu semnăm. Nu suntem de acord cu oferta făcută, conducerea nu vrea să dea nimic acum, doar din iunie. Eu am propus să facem vineri, la ora 12:00, o adunare generală cu toți angajații, în care domnul director va explica de ce creșterilor pot fi acordate numai din iunie și în ce cuantum. Dacă oamenii sunt de acord și acceptă, atunci semnăm. Dacă nu, continuăm grevă”, a declarat pentru Turnul Sfatului Alin Poabar, lider sindical.
Știre inițială:

Cu siguranță veți vedea astăzi prin oraș autobuze cu panglici albe la ștergătoarele de parbriz, ori șoferi cu banderole albe la mâini. Începând cu ora 05:00, când autobuzele ies pe trasee și toată baza Tursib este un furnicar, cea mai mare parte a angajaților protestează.

”Gară”, ”Gușterița”, ”114”... ”Oprește!”. Și fiecare șofer frâna la poartă, apoi aștepta cuminte să primească o panglică la geam.

”Vezi că sunt niște și niște fluturași făcuți, când ieși să te oprești să iei și câțiva și în mașină”, primește un șifer indicații la sosirea în bază.
4d3e7c25-6827-4ddb-b462-c3b15ffde6ac

Mecanici, personal de bord, vânzători de bilete, șoferi, inspectori de trafic, toți sunt nemulțumiți.

”În fața mea a scos unul cuțitul la controlori. Oamenii s-au dat jos din autobuz și au plecat. Nu se fac controale cu poliția, cu Jandarmeria, ca prin alte părți. E dezastru”, spune un șofer.

Oamenii protestează față de faptul că începând cu luna martie tot negociază cu conducerea creșterea salariilor fără succes.

Șoferii societăților de transport în comun din Cluj-Napoca sau cei din Timișoara câștigă, în medie, cu 30% mai mult decât cei din Sibiu. Numai săptămâna aceasta la Cluj au crescut salariile cu mai bine de 14 procente.

Unii șoferi lucrează câte 12-15 ore pe zi și nu apucă să se odihnească mai mult de patru ore pe noapte. Apoi ne mirăm că săptămânal avem autobuze implicate în accidente prin oraș, spun liderii de sindicat.

Alții spun că e criză de șoferi și că nimeni nu vrea să vină să muncească mai mult pe niște salarii mai mici decât în mediul privat. În această dimineață șoferii Tursib înregistrau, în total, peste 7100 de ore suplimentare lucrate.

Dacă nici negocierile de astăzi nu ajung la o concluzie pozitivă, urmează greva de avertisment și apoi greva generală. Ceea ce va bloca complet Sibiul.

008debd5-18f1-4569-b308-4f855562791d

Greva a fost anunțată încă de ieri, însă conducerea Turisb se arăta încrezătoare că nu se va ajunge la acțiuni de protest.

“A rămas să ne mai întâlnim o dată pentru a stabili ce pași vor urma, deoarece din partea sindicaliștilor nu avem încă nicio poziție oficială. Urmează să se consulte cu salariații pe care îi reprezintă, dar eu nu cred că se va ajunge la grevă. Oamenilor li se poate explica și pot fi lămuriți asupra situației“, declara directorul Dan Căprariu pentru Turnul Sfatului.

El a explicat și faptul că mărirea de salarii solicitată nu poate fi realizată, deoarece bugetul de venituri și cheltuieli al SC Tursib SA, aprobat pentru anul în curs, nu include sume care să acopere aceste creșteri salariale.

“Pe lângă alte revendicări, sindicaliștii solicită și o mărire de salarii care, în mod normal, trebuie să respecte bugetul de venituri și cheltuieli. Care buget, în momentul de față este aprobat, iar împuternicirea pe care o am de la Consiliul local este să negociez noul contract colectiv de muncă prin respectarea bugetului de venituri și cheltuieli adoptat“.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

castravete

Acum 5 ani

Poate explica Daniela Campean cum banii s-au tot dus in salarii. Ca doar e experta in a motiva lipsa de fonduri pentru personal.
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

ce treaba are D Campean de la CJ cu Tursib-ul care e in subordinea primariei? asa sa-ti ramana numele...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan Fofelca

Acum 5 ani

Haideti sa fim seriosi! In Sibiu, salariile sunt cu mult peste nivelul din restul tarii. Potrivit studiilor de profil, salariile din Sibiu sunt de peste 3 ori mai mari decat cele din Bucuresti si Cluj si cu peste 16 ori mai mari decat in zonele sarace. Nu cred ca autobuzele sunt o problema, oricum nu mergem cu ele. Eu schimb masina de 3 ori pe an, le cumpar doar de la reprezentanta de peste drum de aeroport. In Sibiu transportul public trebuie inchis pentru ca nivelul de bunastare si civilizatie este enorm!
Raspunde

Gogu

Acum 5 ani

Oare poți fi mai îngâmfat și mai imbecil de atât? Părerea mea e că trebuie să-ți schimbi dealer-ul pretenash.....sau să-i lași detergentu' lu' mă-ta in pace
Raspunde

yoy

Acum 5 ani

ba fofelca de unde ai mai scos-o pe asta cu bunastarea? salariile sibienilor mai mari decat ale clujenilor si ale bucurestenilor? auzi "studii de profil", ce-ai fumat? arata-mi si mie studiile alea. daca orasul e un pic mai rasarit asta nu inseamna ca e lapte si miere. daca tu ai un salariu barosan de iti schimbi masina de 3 ori pe an asta nu inseamna ca toti sibienii sunt ca tine. mai scoate capul din tarana si vezi si realitatea
Raspunde

Kielhorn, Jens

Acum 5 ani

Motivul pentru 31 % din reclamatiile facute de clienti sunt din cauza comportamentului neadecvat al soferilor. Inainte sa ceara mai multi bani, ar fi bine sa se comporte frumos cu clientii care aduc banii necesari pentru salariile lor.
Raspunde

Claradi

Acum 5 ani

Acesti oameni se trezesc dimineata devreme si lucreaza pana dupa miezul noptii in conditii grele. Merita salarii decente doar asta cer si sper sa primeasca
Raspunde

Chită Ionus

Acum 5 ani

Da, sunt reclamatii, in atelierul mecanic si ITP se consumă alcool, se fura combustibil in cantități considerabile nu se efectuează curse dar se înscriu pe foile de parcurs si se platesc si .... ce masuri a luat conducerea. Va spun eu, nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus