Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Primul after school rural reunește la Cârța, în fiecare zi, întreaga comunitate | Foto Video

Primul after school rural reunește la Cârța, în fiecare zi, întreaga comunitate | Foto Video

La aproape 50 de kilometri de Sibiu, după un drum cu mașina care durează mai puțin de o oră, un after school atipic, primul din mediul rural, ne invită într-o lume care le aduce numeroase bucurii copiilor. Bunicuțe simpatice gătesc, mămici își rup din timpul de muncă pentru a le servi masa, iar învățătorii din comună își petrec timpul cu micuții benevol.

E ora 12 fix. Un zumzet plin de veselie se aude din depărtare iar în doar câteva minute Căminul Cultural din comună este plin de învățăcei încântați de masa de prânz. După spălatul pe mâini și rugăciunea Tatăl Nostru, micuții își iau cuminți locurile la mese și așteaptă cu nerăbdare mâncarea.

Trei feluri sănătoase le sunt servite copiilor, împreună cu îmbrățișări pline de dragoste din partea mămicilor care își iau liber de la muncă și vin să dea o mână de ajutor. După o jumătate de oră, copiii închid masa tot printr-o rugăciune apoi le aplaudă încântați pe gospodine și le mulțumesc pentru masa caldă.

„E foarte bună mâncarea în fiecare zi. Super gustoasă. Buni vine și gătește aici cu tantile și o văd mereu. Azi mi-a plăcut ciorbica cel mai mult”, spune o fetiță.

„Am mâncat ciorbă și iahnie. După ce am terminat ne-au dat și plăcintă cu măr. Au fost super toate. Îmi place că pot să mănânc cu colegii la masă”, spune un băiețel.

Micuții petrec apoi o jumătate de oră în aer liber socializând și jucându-se.

after school carta (8)

Urmează câteva ore de activități interactive și educative într-o sală de clasă pregătită la etajul Căminului Cultural.

Implicarea comunității, mai importantă decât banii

De cinci ani visează această comunitate la înființarea unui after school, dar banii au constituit mereu o problemă. Primăria comunei Cârța a reușit în cele din urmă să realizeze un proiect în care cea mai mare sumă vine de la această instituție. Oamenii din întreaga comunitate sunt bineveniți să contribuie cu oricât își permit, indiferent dacă au sau nu copii sau nepoți la școală.

„Este un proiect mai vechi, la care m-am tot gândit. Sunt vreo  cinci ani de când am spus prima dată că pentru revigorarea învățământului rural e nevoie de un after school. Dacă vrei să faci rost de bani, poți. Pentru mine nu a fost un lucru greu să găsesc resursele necesare pentru această investiție. Spre exemplu, nimeni din primărie nu primește tot felul de sporuri, ei sunt de acord, iar banii se duc în after school. De lângă asta, părinții vin și ajută, la fel și bunicile, sunt bineveniți cu toții să aducă fructe, legume, absolut orice ne poate fi de ajutor. La momentul actual, 90 de copii beneficiază de acest program”, spune Cristin Magheru, primarul comunei Cîrța
Proiectul s-a potrivit ca o mănușă locuitorilor care așteptau o astfel de ocazie pentru a fi de ajutor. O bunicuță vine la Căminul Cultural zi de zi și, alături de alte două femei, pregătește prânzul pentru micuți.
„Sunt mulțumită, ca bunică, de ceea ce fac pentru copiii noștri. Eu am o nepoțică aici și două la grădiniță. Cea mare îmi spune că îi place mâncarea și asta îmi dă curaj și răbdare să vin în fiecare zi să gătesc pentru micuți. Sunt mulțumită când îi văd pe ei fericiți. Inițial am venit câteva sfaturi. Le-am spus fetelor mele din start că voi veni să ajut, pentru că ele lucrează, și au fost de acord. De la sfaturi însă, am trecut direct la gătit și aici am rămas. E o bucurie să văd că micuții, când sunt împreună, se mobilizează unii pe alții, nu mai fac mofturi la mâncare și mănâncă tot din farfurie”, spune Ileana Tănase, bunica uneia dintre eleve.
after school carta (3)

Există chiar și mămici care vin din timpul lucrului pentru a servi sau strânge masa. Nu își permit să contribuie cu bani, iar programul de la muncă nu le ajută să își țină copiii acasă, dar reușesc să aloce din când în când cele câteva minute mesei de prânz.

„Din păcate nu pot să stau cu copilul acasă când iese de la școală pentru că trebuie să lucrez, dar încerc să vin cât de des pot în pauza de la muncă. Ajut cât de mult pot, cu ce pot, pun masa, strâng masa, e un mare ajutor pentru noi”, spune o mămică.

„Venim aproape în fiecare zi și ajutăm la prepararea hranei dacă e nevoie sau servim, în funcție de unde e nevoie de noi. Copilul meu e la after school și programul acesta pentru mine e foarte bun. Îl știu în siguranță, știu că mănâncă bine și sănătos, așa că sunt mulțumită”, spune o altă mamă.

Pentru ca after school-ul să funcționeze în fiecare zi, cinci zile pe săptămână, timp de un an școlar, este nevoie de aproximativ 250.000 de lei, bani care sunt strânși din cotizațiile primăriei în mare parte. Bani mai vin și din contribuția părinților care își permit acest lucru, dar și din completarea formularului de 2%. Oficialii primăriei se gândesc să extindă proiectul și pentru copilașii de grădiniță, începând de anul viitor.

after school carta (1) after school carta (6) after school carta (5) after school carta (4) after school carta (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

bravo

Acum 5 ani

Bravo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus