Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Greva de la Tursib: sindicaliștii fac liste, conducerea cere timp. “Eu cred că au înțeles mesajul“

Greva de la Tursib: sindicaliștii fac liste, conducerea cere timp. “Eu cred că au înțeles mesajul“

Greva japoneză a șoferilor Tursib a fost urmată, la finele săptămânii trecute, de o nouă întâlnire între angajații și conducerea societății de transport public. Angajaților le-a fost explicat și modul în care le pot fi mărite salariile: prin a pune umărul la creșterea veniturilor Tursib.

Aproximativ 80 de angajați ai Tursib - societatea Consiliului local Sibiu căreia îi este delegat transportul public local – au participat în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute la o întâlnire cu reprezentanții conducerii. Întâlnirea a avut loc la o zi după greva japoneză a șoferilor, nemulțumiți de faptul că salariile nu au crescut și hotărâți să continue mișcările de protest până la o grevă generală.

Directorul general al Tursib, Dan Căprariu, le-a explicat angajaților faptul că bugetul aprobat pe anul în curs nu permite majorări salariale. Singura posibilitate de a crește veniturile angajaților poate apărea după jumătatea anului, în situația în care veniturile Tursib pot acoperi o astfel de majorare.

Sindicaliștii: “ideea e că vom încerca cu toții“

Cum participarea nu a fost foarte mare – o parte din angajați erau de serviciu – liderii de sindicat se feresc să dea un pronostic clar al rezultatului ultimelor discuții. Tocmai de aceea, toți membrii de sindicat au fost invitați să completeze listele prin care sunt chestionați dacă își mai doresc sau nu să continue, pentru moment, protestele. “Noi am invitat toți membrii de sindicat să își expună punctul de vedere: continuăm protestele sau așteptăm până în 30 iunie să vedem dacă se va întâmpla cu promisiunile de majorare a salariilor după rectificarea bugetară de la jumătatea anului“, spune Adrian Vlad, purtătorul de cuvânt al sindicatului Dumbrava, din cadrul Tursib.

La discuții, spune Adrian Vlad, opinia a fost mai degrabă aceea de a renunța la proteste și de a pune umărul la creșterea veniturilor societății. “Nu pot spune că am ajuns la un consens perfect, dar ideea e că vom încerca cu toții. Un control mai intens, vom vedea cum se poate să ajutăm mai mult. Suntem înghesuiți și noi, așteptăm autobuzele cele noi, achizițiile acestea publice ne «omoară» pe toți: și pe noi, și conducerea și pe sibieni“, a mai declarat Adrian Vlad.

Conducerea Tursib. Așteptările

Dan Căprariu, directorul general al Tursib, speră că cele mai recente discuții au lămurit angajații și că, deocamdată, nu vor mai avea loc mișcări sindicale. În ceea ce privește modul în care angajații ar putea ajuta la creșterea veniturilor societății, astfel încât să poată fi majorate și salariile, directorul general are câteva propuneri. “Având în vedere că parcul de autobuze e foarte vechi avem foarte multe defecțiuni și așa mai departe, situație în care sper să contribuie toți: mecanicii să repare cât mai bine, să reușim un transport mai bun până vin noile autobuze. Iar din partea șoferilor, să aibă grijă și în ceea ce privește respectul arătat călătorilor, să respecte pe cât posibil ceea ce au de făcut în traseu și să facem tot ceea ce putem pentru a fi mai bine decât acum. Iar după iunie, după bilanțul pe primele șase luni, vom relua negocierile. Eu cred că au înțeles mesajul și cred că nu vor continua cu mișcările de protest“, declară Dan Căprariu.

Autobuzele la care face referire sunt în curs de achiziție: 50 de autobuze de către Tursib și alte zece de către Primărie. Estimările actuale arată, însă, că aceste noi mijloace de transport nu vor circula mai repede de toamna acestui an – atât durează procedurile de achiziție și termenele de livrare prevăzute în contract.

Călătorii Tursib: “scuzele nu ne încălzesc“

În tot acest timp, cel puțin pe adresa redacției Turnul Sfatului, sosesc aproape în fiecare zi sesizări referitoare la faptul că autobuzele societății fie întârzie, fie nu mai ajung deloc să ducă la bun sfârșit cursele programate.

Una din abonatele serviciilor Tursib, spre exemplu, a sesizat în mai multe rânduri situația autobuzelor care ar trebui să circule pe traseul 16, cel care leagă Valea Aurie de Cartierul Tineretului, via Piața Cibin. Sibianca folosește în special cursa care ar trebui să ajungă în stația Metalurgiștilor la ora 15:42. Doar că în zilele de 3, 11, 23 și 25 aprilie, autobuzul programat la această oră nu a mai venit deloc", arată femeia. Și nu sunt singurele exemple de pe acest traseu, sibianca înșirând o listă lungă în care detaliază autobuzele de pe traseul 16 care nu au mai ajuns în stații.

“Pentru mine, lipsa autobuzului 16 la ora 15:42 este o mare problemă. Eu trebuie să ajung în Valea Aurie să iau copilul de la after school până la ora 16:00. Dacă eu nu ajung, nu are cine să-l ia. Având în vedere că mi-am modificat si programul de muncă după autobuz, mă înfurie atunci când nu vine. Menționez că de pe Metalurgiștilor nu mai e altă legătură cu Valea Aurie“, descrie sibianca situația în care se află. Ea spune că a sesizat această situație direct conducerii societății, după ce sesizările făcute la dispecerat nu au avut urmări. “Acum o săptămână și jumătate am vorbit telefonic cu domnul director și mi-a spus că nu știe de această problemă și că o să verifice și o să ia măsuri. Credeți că s-au luat? Autobuzul iar nu a venit. Ce mi se pare incredibil este faptul că controlorii iți spun că e normal că nu vine «că mai scoatem câte un autobuz, primordial e să avem autobuze pentru cei ce merg la fabricile mari». Scuzele de genul «nu am avut șofer» sau «s-a stricat autobuzul» nu ne încălzesc. Dacă nu au șofer, ar putea conduce însuși directorul Tursibul autobuzul, atâta vreme cât ne oferă un serviciu în termenii comunicați și stabiliți de ei“, mai completează femeia.

În contextul în care este evidentă creșterea numărului de probleme generate de vechimea flotei Tursib, directorul general mai cere puțină răbdare sibienilor care se confruntă cu astfel de probleme. “Noi încercăm să facem cât mai mult cu ceea ce avem la îndemână, cu autobuzele actuale. Anul acesta vor veni noi autobuze în toamnă și se va vedea o schimbare clară. Cu cele 60 de autobuze noi nu vom mai avea atâtea defecțiuni care să cauzeze întârzieri și celelalte probleme pe care le avem acum“, spune Dan Cărpariu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus