Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Filme europene de excepție se văd la Sibiu. Începând de mâine

Filme europene de excepție se văd la Sibiu. Începând de mâine

Cele mai apreciate și premiate filme europene ajung din nou la Este Film Festival. Aflat la a treia ediție, festivalul continuă să aducă pentru publicul din Sibiu producții europene de excepție, proiectate în premieră în Sibiu.

O noutate anul acesta este subsecțiunea Les Films de Cannes @ ESTE, un parteneriat Este Film Festival și Festivalul Les Films de Cannes a Bucharest, ce prezintă o serie de 5 filme din selecția Festivalului de la Cannes 2017, 3 în premieră la Sibiu și 2 în avanpremieră, printre care 120 BPM/bătăi pe minut (Marele premiu al festivalului - Robin Campillo, Cannes 2017), Jupiter's Moon și  A Gentle Creature (ambele nominalizate la categoria Palm D’Or, Cannes 2017 și în avanpremieră la Este Film Festival).

Printre recomandările noastre se mai numără următoarele filme, ce vor rula pentru prima dată la Sibiu:

Cealaltă parte a speranței / The Other Side of Hope (2017) este cel mai recent film al lui Aki Kaurismäki. Nominalizat la categoria Ursul de Aur pentru Cel mai bun film și câștigător al Ursului de Argint la Berlinală pentru Cel mai bun regizor, filmul spune povestea lui Khaled, un refugiat sirian ajuns ilegal în Finlanda și a lui Wikström, un vânzător ambulant, devenit proprietar de restaurant peste noapte. Destinele celor doi se intersectează, iar situațiile în care ajung ei sunt un exercițiu de toleranță și umanitate.

Cu drag, Van Gogh / Loving Vincent (2017) este un film experimental animat ce urmărește misterul morții pictorului francez și traseul ultimei sale scrisori către fratele său, Theo.

Nominalizat la Premiile Oscar și la Globurile de Aur, pentru realizarea lui și a celor 65000 de cadre (picturi pe pânză, în ulei) au lucrat 100 de pictori, folosind aceeași tehnică a lui Vincent Van Gogh.

Filmul va fi proiectat în premieră la Sibiu, iar invitată la proiecția de vineri, 4 mai, va fi Carmen Belean, unul din pictorii care a ajutat la realizarea filmului.

Fără iubire / Loveless (2017) a fost propunerea Rusiei pentru categoria Cel mai bun film străin, atât la Globurile de Aur, cât și la Premiile Oscar, având o poveste impresionantă. Zhenya și Boris trec printr-un divorț dificil, fiecare plănuind să își refacă viața alături de noii lor parteneri, chiar dacă asta înseamnă, într-o anumită măsură, să își abandoneze fiul de 12 ani, Alexei. Dar, atunci când Alexei este martor la una dintre multele certuri dintre ei, el fuge de acasă, iar cei doi părinți trebuie să lase problemele deoparte și să facă front comun pentru a-l găsi pe băiat.

Filmul a câștigat peste 17 premii și a avut 30 de nominalizări la principalele competiții mondiale, De asemenea, a câștigat premiul juriului la Festivalul de la Cannes (2017).

Pătratul / The Square (2017) este primul film suedez, din ultimii 60 de ani, care câștigă premiul Palme D’Or la Cannes 2017. Se vede, în premieră la Sibiu, la Este Film Festival 2018. Subiectul? Christian este divorțat, tatăl a doi copii și curatorul unei galerii de artă contemporană. El susține cauzele umanitare și conduce o mașină electrică. Următorul lui proiect, “Pătratul”, este o instalație care îndeamnă vizitatorii la altruism, amintindu-le de rolul oamenilor ca și ființe responsabile. Însă, uneori, este o provocare să trăiești conform propriilor principii, iar reacția lui Christian la furtul telefonului îl aruncă într-un labirint de situații jenante și surprinzătoare.

Uciderea cerbului sacru / The Killing of a Sacred Deer (2017) spune povestea lui Steven Murphy, un chirurg excepțional, cu o viață de familie fericită. În momentul în care Steven se împrietenește cu Martin, un adolescent de 16 ani care nu are tată, lucrurile iau o turnură sinistră și neașteptată pentru el. Lumea familiei Murphy se destramă fără drept la apel, iar Steven este pus în fața unui sacrificiu greu de imaginat.

Cu multe premii și nominalizări în palmares (Cannes 2017 – premiul pentru Cel mai bun scenariu / nominalizat la Palme D’or).

Biletele se pot cumpăra de la Librăria Habitus (Piața Mică, nr.4), precum și înainte de proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul biletului este de 10 lei.

Programul complet al festivalului este publicat pe site-ul festivalului http://estefilm.ro, pe pagina Facebook.com/EsteFilm, și va fi disponibil și în format fizic în cadrul Librăriei Habitus, cu o săptămână înaintea începerii festivalului.

120MBP

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus