Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Interviu cu Roxana Turdeanu, organizator Este Film Festival: E clar că un cinematograf modern ar fi un câștig pentru toată lumea

Interviu cu Roxana Turdeanu, organizator Este Film Festival: E clar că un cinematograf modern ar fi un câștig pentru toată lumea

Început din pasiune, Este film Festival – cel mai tânăr festival de film al Sibiului, crește văzând cu ochii, de la an la an. Ediția din 2018 debutează miercuri, 2 mai, și vine cu numeroase propuneri de nerefuzat. Despre aceste detalii am stat de vorbă cu Roxana Turdeanu, organizator al festivalului.

Rep.: Cum s-au vândut biletele la prima ediție și cum se vând acum? Se formează un public de cinema în Sibiu?

R. T.: Cu siguranță se formează un public de cinema în Sibiu. Simțim asta atât în ceea ce privește Este Film Festival, cât și la proiecțiile noastre din restul anului, din cadrul proiectului CINE M-A Văzut la Habitus. De cele mai multe ori sala este plină și la proiecțiile acestea. Iar la festival, cum ziceam, s-a văzut entuziasmul spectatorilor în cifre. Mai concret, a doua ediție a avut cu 60% mai mulți spectatori ca prima, iar a treia ediție promite și ea foarte mult.

Rep.: Ce reacții au artiștii sau producătorii când îi contactați pentru a-i invita la un festival de film în Sibiu?

R. T.: În general sunt foarte deschiși la propunerile noastre, dar, așa cum se zice, sincronizarea e totul. Și sincronizarea nu e posibilă mereu, din cauza programelor foarte încărcate. Ne bucurăm oricum că la ediția aceasta avem 15 invitați- regizori, actori, producători și critici de film.

Rep.: Ați ajuns la a treia ediție și Sibiul tot nu are o sală modernă de cinema. Vă încurca lipsa unor spații pentru proiecții?

R. T.: Există câteva spații în Sibiu pe care ne-am obișnuit să le vedem transformate în cinematografe. Apelăm la ele, dar nu sunt gândite cu acest scop și e clar că un cinematograf modern ar fi un câștig pentru toată lumea, și pentru noi ca organizatori, și pentru public.

Rep.: Ce perspective vedeți pentru Este Film Festival? Cum vă imaginați festivalul peste cinci sau zece ani?

R. T.: Festivalul a crescut mult până acum, nici nu îmi pot imagina unde vom ajunge în ritmul ăsta și cu determinarea asta care ne caracterizează, în mod cert. Ne gândim la a avea o secțiune de competiție, cândva, pe viitor, vrem un spațiu de proiecție al nostru, sunt multe pe listă, dar le bifăm pe rând. Oricum, nu ne îndoim că festivalul va avea o viață lungă și bună.

Rep.: Ce îmbunătățiri aduceți anul acesta în comparație cu edițiile anterioare? Ce s-a schimbat în program?

R. T.: Anul acesta avem o zi în plus de festival. Sunt 5 zile de filme proiectate în 4 spații- Aula Magna ULBS, Teatrul Gong, Librăria Habitus și, ca noutate pentru noi, un spațiu dedicat secțiunii Experiențe, și anume Sala Oglinzilor de la Forumul German. Propunem experiențe noi în această secțiune: Dormitorul cu Film (publicul vede filme până noaptea târziu și apoi rămâne să doarmă în aceeași sală, pregătită de noi în acest scop), Filmul se Joacă (publicul vede un scurtmetraj și apoi aceiași actori rejoacă o scenă în altă manieră, chiar în fața spectatorilor), Cenzura în film (vedem filmul ”Cota zero” în două variante, necenzurată și cenzurată de regimul comunist, și discutăm acest subiect chiar cu realizatorul filmului, Laurențiu Damian). Avem o colaborare nouă și la evenimentul CineBrunch, cea cu Asociația My Transylvania. Alte noutăți ar fi Prim- Plan Local, o inițiativă care sprijină artiști viuali locali, dar și un atelier de ecologie pentru copii și un Masterclass cu Laurențiu Damian, dedicat liceenilor.

Rep.: Ce recomandări din programul ediției din acest an ne poți face?

R. T.: Filmul de deschidere, ”Pororoca”- e foarte bine realizat și subiectul cred că atinge o coardă sensibilă a multora dintre noi, indiferent dacă suntem sau nu părinți. ”Loveless”, ”The Square” și ”The Killing of a Sacred Dear”- o triadă câștigătoare de premii la Festivalul de la Cannes în 2017. ”Loving Vincent”, pentru că...Vincent Van Gogh. ”Faces Places”, documentar nominalizat la Oscar în 2018, mai ales că se vede în avanpremieră la Este Film Festival. ”The Other Side of Hope”, al lui Aki Kaurismaki și ”On The Milky Road”, al lui Emir Kusturica. E foarte greu să mă rezum doar la câteva recomandări, veți vedea cu ochii voștri de ce.

Rep.: Ca o concluzie: Ce câștigă Sibiul și sibienii pe urma Este Film Festival?

R. T.: Publicul câștigă 29 de filme în premieră la Sibiu și 4 filme în avanpremieră pe țară, filme premiate internațional, la care publicul nu ar avea altfel acces cu ușurință. Câștigă întâlniri cu poveștile extraordinare spuse de filmele selectate, precum și cu realizatorii lor, invitați la festival. Câștigă experiențe autentice, trăite individual, dar și împreună cu ceilalți. Câștigă un plus de libertate în gândire și multă bucurie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus