Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Proiectele maratonului (13). Unicul loc din Sibiu unde tinerii cu idei diferite pot lucra și colabora

Proiectele maratonului (13). Unicul loc din Sibiu unde tinerii cu idei diferite pot lucra și colabora

Un proiect pentru studenții cu idei mărețe, dar cu dificultăți financiare și fără un spațiu adecvat în care să lucreze, va fi pus în practică, în curând, la Sibiu. Pentru ca acest ideal să devină realitate, inițiatorii aleargă la Maratonul Sibiului.

ToolHouse – Makerspace este numele proiectului care își propune să le ofere tinerilor cât mai multe posibilități pentru a-și realiza propriile idei. Makerspace-ul este, practic, un loc în care oameni cu diverse background-uri profesionale și proiecte au acces la unelte și pot colabora. Este un concept nou în România, spun inițiatorii proiectului. Într-un astfel de spațiu studenții pot lucra la proiecte de laborator sau licență, micii întreprinzători își pot face prototipuri sau produse în serie mică, elevii pot participa la cursuri și ateliere tematice, se pot pregăti pentru diverse concursuri, iar pasionații de meșterit pot veni să-și facă obiecte de mobilier, automatizări pentru casă/garaj sau să își repare electrocasnice stricate.

„La ToolHouse, pe o suprafață de 500 metri pătrați, avem un atelier de electronică și robotică, atelier de imprimare 3D (cu șase imprimante), atelier de prelucrare a lemnului (freza CNC, lasercutter, circular, unelte electrice de mână și pentru sculptură), atelier de prelucrare a fierului (debitare, sudare), atelier de vopsire în câmp electrostatic, atelier de croitorie (10 posturi de lucru, fiecare cu mașina și uneltele proprii, mașină de surfilat, de brodat computerizată), spațiu comun dotat cu bancuri de lucru și un depozit de materiale”, explică Diana Iamandi, unul dintre inițiatorii proiectului.
maraton makerspace (1)

Un astfel de mediu va fi benefic pentru toți cei implicați. De la folosirea în comun a reurselor, până la colaborări între diferiți meșteri, totul va contribui la o creștere a ritmului de muncă și a inspirației printre tinerii sibieni, spun inițiatorii.

„Acest mediu încurajează schimbul de informații și folosirea în comun a resurselor. Lucrând împreună, se pot genera idei de afaceri și se pot crea grupuri de pasionați din același domeniu. Inovația și cercetarea știintifică pot fi catalizate și accelerate în cazul solitarilor. Se intensifică schimbul de idei, experiența, accesul la informații specifice diferitelor industrii și lucrul în echipă. Formarea echipelor mixte și dezvoltarea de proiecte interdisciplinare este facilitată datorită lucrului împreună. Companiile de profil tehnic din Sibiu sunt în continuă căutare de absolvenți cu priceperi și deprinderi multiple, cu atitudine proactivă și creativă. Proiectul nostru vine în sprijinul acestui deziderat, oferindu-le studenților ocazia să aplice cunoștințele teoretice și să experimenteze într-un mediu co-operativ”, spune Diana.
maraton makerspace (3)

Ideea unui makerspace a venit după ce chiar tinerii inițiatori au avut nevoie de un astfel de spațiu și li s-a pus unul la dispoziție pentru scurt timp.

„Anul trecut, pe vremea aceasta, îmi pregăteam lucrarea de diplomă acasă, pe un birouaș mic, unde aveam toate materialele înghesuite. Profesorul coordonator ne-a dat atunci acces exclusiv la un laborator din facultate, mie și colegilor care își pregăteau proiectul. Acolo ne-am putut aduce uneltele necesare și am putut lucra de dimineata până seara. Cum prindeam o pauză, fugeam și mai avansam puțin la proiect. Faptul că puteam merge acolo oricând și eram aproape de colegi -mai mici sau mai mari- și de profesori, ne-a ajutat să evoluăm repede.  Pentru că acel laborator micuț m-a ajutat enorm și pentru că aveam deja o serie de unelte și utilaje achizionate de-a lungul timpului, am decis, împreună cu familia și câțiva prieteni – toți ingineri sau în devenire-, să construim un makerspace. Mai important decât spațiul în sine e construirea unei comunități de makeri în Sibiu”
Deschiderea oficială a ToolHouse – Makerspace va fi în septembrie, iar adresa este Str. Nicolae Teclu, nr 31 (lângă spălătoria auto). Tinerii au creat și un grup pe Facebook, „ToolHouse – grupul oficial al makerilor”, unde postează toate progresele făcute la la makerspace, de la amenajare și pictare a pereților, până la proiecte și cursuri viitoare. Puteți dona și susține acest proiect accesând acest link.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dracu

Acum 5 ani

Proiectul nu este unic in Romania. Mai este unul la Bucuresti. Oricum, felicitari pt initiativa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus