Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

ADI Eco, despre creșterea tarifelor pentru transportul deșeurilor: “nu va crește și taxa de salubrizare“

ADI Eco, despre creșterea tarifelor pentru transportul deșeurilor: “nu va crește și taxa de salubrizare“

Conducerea executivă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu reacționează ca urmare a celor mai recente ieșiri publice ale politicienilor locali, referitor la subiectul majorării tarifelor de colectare și transport a deșeurilor municipale.

Atât Consiliul local Sibiu, cât și cel Județean, alături de alte foruri legislative locale, au aprobat zilele trecute hotărâri prin care să fie admisă solicitarea SC Soma SRL de majorare a tarifelor percepute pentru colectarea și transportul deșeurilor. Solicitarea companiei care a fost desemnată prin procedură de achiziție publică să gestioneze aceste servicii de colectare și transport a fost interpretată și politic (cei mai vocali au fost reprezentanții PSD, care au acuzat autoritățile locale de atitudine sfidătoare, detalii aici).

În acest context, reprezentanții ADI Eco Sibiu au revenit cu noi lămuriri, referitoare la tarifele de colectare și transport a deșeurilor și la taxele de salubrizare pe care le plătesc sibienii și companiile de aici. Tarifele sunt cele pe care primăriile le achită operatorilor (în cazul de față SC Soma SRL), iar taxele de salubrizare sunt cele percepute de administrațiile locale de la populație și agenți economici pentru a acoperi cheltuielile sistemului de colectare selectivă a deșeurilor, cheltuieli printre care se regăsesc și amintitele tarife.

Principala cauză a majorării tarifelor

“În ultima perioadă au apărut în spațiul public informații contradictorii și eronate referitoare la majorarea tarifului operatorului de colectare și transport al deșeurilor municipale din zona 1 Sibiu. De aceea considerăm necesară informarea corectă a celor care au prezentat aceste date, dar în primul rând a locuitorilor municipiului Sibiu și ai localităților în care activitatea de salubrizare este prestată de către SC Soma SRL“, se arată în comunicatul emis de ADI Eco Sibiu și semnat de Claudia Iordănescu, directorul executiv al Asociației.

Documentul detaliază motivele care au determinat solicitarea de majorare a tarifelor. “Principala cauză a solicitării de majorare a tarifului este dată de incidența modificărilor legislative din domeniul politicilor de salarizare, respectiv creșterea salariului minim pe economie la 1.900 lei/lună și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Acestea sunt obligatorii pentru operator și reprezintă o creștere a tarifului de la 165,56 lei/to la 194,83 lei/to. Diferența de la 194,83 lei/to la 198,64 lei/to cât a solicitat SC Soma SRL este rezultatul investițiilor suplimentare în pubele și containere realizate de către operator pentru a putea asigura prestarea serviciilor pentru toți cetățenii, de necesarul de combustibil suplimentar pentru rutele de coletare noi rezultate din apariția unor cartiere noi de locuințe, liceențe și taxe suplimentare“, explică reprezentanții ADI Eco Sibiu.

De ce nu cresc și taxele

După ce fiecare consiliu local reprezentat în ADI Eco Sibiu va dezbate solicitarea de majorare a tarifelor, decizia finală va fi luată în cadrul adunării generale a asociaților ADI Eco Sibiu. Iar dacă decizia va fi de majorare a tarifelor, acest lucru nu va avea niciun impact asupra populației, arată reprezentanții ADI Eco. “Eventuala majorare a tarifului de colectare și transport al deșeurilor municipale nu va conduce la o creștere a taxei de salubrizare plătite de cetățeni. Acest lucru rezultă dintr-un calcul tehnic care are în vedere toate elementele componente ale serviciilor de salubrizare. Dorim să precizăm, încă o dată, faptul că solicitarea de majorare de tarif de la 165,56 lei/to la 198,64 lei/to are în vedere doar acoperirea cheltuielilor necesare de funcționare ale operatorului și nicidecum creșterea profitului acestuia“, se mai arată în comunicatul ADI Eco Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus