Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Caravana Meseriilor la Sibiu „Am descoperit mai puțin interes decât ne-am fi așteptat”

Caravana Meseriilor la Sibiu „Am descoperit mai puțin interes decât ne-am fi așteptat”

Un oraș într-o continuă dezvoltare din punctul de vedere al învățământului dual, urbea din centrul țării nu a reușit să îi impresioneze prea mult pe organizatorii Caravanei Meseriilor. La Sibiu, evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr foarte mic de elevi, majoritatea de liceu.  

Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu a găzduit timp de două zile Caravana Meseriilor din industria automotive. Evenimentul este destinat elevilor de clasa a VIII-a care sunt interesați să se înscrie în învățământul dual și profesional. Acest tip de învățământ nu este unul nou sau revoluționar. Dimpotrivă, contrar suflului proaspăt de care se bucură programul, profesorii spun că pe vremuri acesta era modul în care elevii pe palieră profesională erau instruiți.

„Este foarte bine ce se întâmplă. Din păcate, noi ne-am așteptat ca interesul elevilor să fie mult mai mare, pentru că ei sunt cei care vor beneficia de acest proiect. Deocamdată e mic interesul pentru muncă. Toată lumea vrea bani, cu efort minim. Rezultate de pe urma programului se văd, întradevăr. Problema este că se induce ideea că înființăm pentru prima dată învățământul profesional. El a existat și înainte. Am avut școli profesionale chiar bune și e păcat că s-a distrus la un moment dat doar ca să îl reinventăm acum. Totuși e bine ce se face și sper să se implice și mai mult companiile și să creeze oameni calificați”, spune Ioan Geleriu, profesor de fizică la Colegiul Independența.
Elevii au fost încântați de gadget-urile cu care marile companii de automotive au venit la Sibiu. Interesați mai mult de partea practică, tinerii nu au spus nu atunci când au fost încurajați să încerce să mânuiască una din platformele prezente la eveniment
„E o experiență faină, să vezi cum funcționează toate aceste aparate sau chiar spre exemplu scaunele de mașină acționate prin telecomandă. Aș vrea să devin mecanic auto, așa că o astfel de practică m-ar ajuta enorm”, spune un elev.
caravana meseriilor (3)

Reprezentanții marilor companii de automotive au venit și cu promisiuni pentru tinerii care doresc să urmeze acest drum - bursă de 500 de lei, o masă pe zi, transportul și cazarea asigurate.

„Elevii care optează pentru acest tip de învățământ vor avea parte de o serie de beneficia. Cel mai însemnat constă în bursa de 500 de lei pe care elevul o primește – 300 de lei vin din partea companiei partenere unde face practică și alți 200 de lei din partea statului, prin intermediul școlii. În perioada practicii elevul primește în fiecare zi o masă în mod gratuit, iar începând cu anul școlar 2018-2019 vrem să decontăm contracostul internatelor pentru elevii care vin din afara orașului, precum și transportul, fie că e vorba de abonament de autobuz pentru elevii sibieni sau biletele pentru modalitatea de transport pe care o utilizează cei care vin din afară”, spune Alin Cărăvan, responsabil de practică la Marquardt..
Pentru ca practica să se desfășoare în cele mai bune condiții pentru toate părțile implicate, elevul are însă câteva reguli de respectat.
„Există cinci reguli de la care nu ne abatem. Respectarea acestor criterii nu le aduce doar bursa ci îi și menține în acest sistem și la compania în care au fost aleși. Nu au voie să absenteze la practică, au dreptul la maxim zece absențe la școală, notele trebuie să fie mai mari de 6 la școală și mai mari de 8 la practică. De asemenea, media la purtare trebuie să fie 10”
caravana meseriilor (1)

Cinci mari companii au fost prezente în cadrul Caravanei Meseriilor. Scopul prezentării condițiilor de practică și muncă este acela de a crește atractivitatea în rândul elevilor de clasa a opta. Din păcate însă, organizatorii nu s-au arătat prea încântați de participarea de la Sibiu.

„Au fost prezente cinci companii care fac parte dintr-o asociație de firme germane, care se ocupă de învățământul dual în zona Sibiului. Acest sistem de învățământ are nevoie de foarte multă promovare, trebuie să ajungem la părinți, la elevi, la diriginți, sunt multe persoane pe care trebuie în primul rând să le informăm despre acest sistem dual. În Sibiu am descoperit mai puțin interes decât ne-am fi așteptat. Nu am avut atât de mulți vizitatori, ci doar undeva în jur de 120 de elevi, comparativ cu Prahova, spre exemplu unde am avut 700 de elevi”, spune Matilda Soare, reprezentant al organizatorilor.
Învățământul profesional în sistem dual funcționează în municipiul Sibiu de câțiva ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sorin Viorel

Acum 5 ani

Alin Caravan...de la Marquardt, nu de la Continental..
Raspunde

Zero

Acum 5 ani

Poate si pt. ca in Sb. nu mai e o chestie noua. In Ploiesti functioneaza invatamantul dual, daca da, de cand ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus