Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Duminica ”sfântului mall”

Mi s-a întâmplat ca, duminica dimineața, să fiu nevoit să ajung în complexul comercial dintre Șelimbăr și Sibiu, în căutarea unei rezolvări urgente pentru o problemă de școală: copilul avea musai nevoie de fotografii tipărite pe hârtie fotografică. Și, duminica dimineața, la altă soluție decât la a căuta prin mall nu m-am gândit. La fel ca mine, însă, se pare că mii de părinți și de tineri, aveau nevoie într-o dimineață de duminică de fotografii pe hârtie fotografică. Iar eu am fost doar printre cei mai târzii, deoarece la cele 11 ore trecute fix ale zilei de duminică, parcarea din mall era aproape plină.

N-am stat să urmăresc interesul majorității celor care, într-o duminică dimineața, cu soare și toate ingredientele unei zile fericite, își găsesc cel mai bun mod de a-și petrece timpul prin magazine. N-aș fi reușit, cu siguranță, având în vedere cât de pestriță era mulțimea: tineri, copii, familii, persoane singure, șoferi de mașini scumpe, ”nostalgici” al Dacia 1300, bicicliști. Cu alte cuvinte, parcă tot Sibiul și-a trimis reprezentanți, duminica dimineața, în mall.

”Stai să vezi ce e când plouă. Atunci vin și ăia care, de obicei, merg în Obor”, mă lămurește un vânzător că, de fapt, nu e o întâmplare. Și că, într-adevăr, în fiecare duminică dimineața, mii și mii sibienii trec pe lângă KFC sau Leroy Merlin, în drumul lor către ceva. Iar tocmai acel ”ceva” mi se pare halucinant. Să îți petreci una din cele două dimineți libere ale săptămânii între rafturi, belind ochii după oferte nu îmi pare deloc cea mai fericită variantă de viață. Nici măcar în care e folosită scuza potrivit căreia nu a existat alt moment pentru cumpărăturile săptămânale.

Ceva e dereglat în continuare, în modul de a percepe ”capitalismul” și în a-i recepta oferta extrem de bogată. Credeam că odată trecuți acei ani în care, în preajma sărbătorilor, unele mari magazine aveau program non-stop, oamenii acestui oraș vor fi revenit la un normal. Acel ”normal” în care duminica dimineața îți permiți să lenevești ”o țâră”. Sau să pleci cu bicicleta. Sau să te trezești în cort. Sau să îți prepari mâncarea preferată. Sau să mergi la biserică. Sau să faci orice, dar orice altceva, decât să mergi să faci cumpărături ori să te uiți ”după oferte”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus