X
spitalul nou dupa reabilitare 2

11 mil. euro. Schimbarea la față a Spitalului județean: aer condiționat, izolări termice, energie regenerabilă

Trei dintre cele mai mari clădiri ale Spitalului județean Sibiu, care împreună au o suprafață desfășurată de peste două hectare, vor intra în lucrări de reabilitare a tuturor rețelelor, de termoizolare, recompartimentări și dotare cu sisteme de producere a energiei regenerabile. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 11 milioane de euro.

Cele trei clădiri care vor beneficia de amplele lucrări sunt Spitalul nou (construit în 1984 înspre bulevardul Coposu, în care funcționează Neonatologia, obstetrica-ginecologia etc), Blocul chirurgical (ridicat în 13 și în care funcționează Chirurgie I și II, Ortopedia etc) Secția clinică dermato-venerologie (ridicată în 1904). Cele trei pavilioane au o suprafață utilă desfășurată de 21.300 de mp.

Din cele 50,14 milioane de lei (aprox. 11 milioane de euro) care urmează a fi investite în cele trei clădiri, 43,3 milioane de lei provin din fonduri europene nerambursabile, accesate de Consiliul județean Sibiu prin intermediul Programului Operațional Regional. Contractul de finanțare pentru aceste fonduri nerambursabile a fost semnat în dimineața zilei de marți, la sediul autorităților județene sibiene. Restul de aproape șapte milioane de lei va fi suportat din bugetul județului Sibiu și reprezintă contribuția proprie (0,8 mil. de lei), precum și cheltuieli neeligibile. Acestea din urmă reprezintă lucrări (spre ex. recompartimentări) care nu pot fi finanțate din fonduri nerambursabile, dar pe care autoritățile județene au decis să le prevadă având în vedere șantierele care urmează a fi desfășurate.

spitalul nou dupa reabilitare

Simulare a fațadei Spitalului nou (cel de pe bulvardul Corneliu Coposu) după lucrărlle de reabiitare, Sursa: CJ Sibiu

“Lucrările de reabilitare vor include refacerea integrală a instalațiilor de apă-canal, termice, ventilatie, electrice, cu realizarea de noi trasee acolo unde este cazul, reparații tencuieli, pardoseli interioare in zonele de intervenție, recompartimentări interioare, înlocuirea tâmplăriei interioare și a celei exterioare (uși, ferestre), termoizolarea exterioara a pereților și refacere fațadă, echipamente și dotări specifice eficientizării energetice (ex. pompe de căldură cu sondare sol, centrală de ventilație cu recuperare de căldură) dar și facilități pentru persoanele cu dizabilități (rampe și semnalizare adecvată)“, comunicat CJ Sibiu

Clădiri economice și căldură din pământ

În urma efectuării lucrărilor preconizate, se estimează că va scădea consumul de energie cu procente cuprinse între 46% (în clădirea Spitalului nou) și 76% (în cazul Secției Dermato-venerice).
Proiectul prevede și forarea a 15 puțuri de mare adâncime pentru construirea unor pompe de căldură. Cu ajutorul acestora, se estimează că din energia utilizată pentru întreținerea celor trei clădiri, procentul de energie regenerabilă va fi cuprins între 17%, în cazul clădirii Spitalului nou, și peste 50%, în cazul clădirii care adăpostește Secția dermato-venerice.
“Peste tot va fi aer condiționat. Sisteme de captare a energiei solare nu am putut prevedea, din cauza restricțiilor impuse de normele de protecție a monumentelor istorice“, explică Oana Popa, cea care conduce Direcția de strategii și proiecte din cadrul CJ Sibiu.

Gata peste trei ani

În urma semnării contractului de finanțare, autoritățile județene estimează că vor contracta firma care să realizeze proiectul tehnic până în cursul lunii septembrie a acestui an. Elaborarea acestui proiect tehnic ar urma să consume câteva luni, fiind estimat a fi finalizat cel mai târziu la finele acestui an. Mai apoi, în perioada ianuarie – aprilie 2019, CJ Sibiu sper să contracteze constructorii, care să se apuce de lucru cel mai târziu în cursul lunii mai 2019. Aceste lucrări ar urma să se încheie, cel mai târziu, în toamna anului 2021. “Perioada de implementare poate părea lungă, dar având în vedere complexitatea proiectului este un termen rezonabil“, mai arată Oana Popa

Pacienții vor fi mutați în “construcții modulare“

Lucrările de reabilitare vor ridica probleme serioase în ceea ce privește funcționarea actului medical în cele trei clădiri, admite conducerea Spitalului județean. Pentru a atenua cât mai mult impactul negativ, pe perioada lucrărilor urmează a fi ridicată o construcție temporară, din module metalice. “Va fi cea mai mare provocare, având în vedere că avem în lucru și Neurologia și problema spațiilor este una constantă. De aceea am inițiat proiectul unei construcții modulare temporare, în curtea Spitalului, pe spațiul dintre blocul chirurgical și Fizioterapie. Am obținut deja primele avize pentru această construcție care va avea o suprafață utilă desfășurată de aproximativ 800 de mp, în care să putem amenaja aproximativ 35 de paturi, săli de tratament și cabinete. În altă parte chiar nu știu unde ne-am putea extinde pe perioada lucrărilor, cred că acest sistem modular este singura soluție“, spune Cornel Benchea, managerul Spitalului clinic județean de urgență Sibiu.
În paralel cu amenajarea construcției modulare, conducerea instituției ia în considerare restrângerea activităților acolo unde este posibil și executarea lucrărilor în etape care să nu blocheze actul medical.

spital nou reabilitare

Dispare magazinul de la Maternitate

Printre modificările aduse Spitalului nou este inclusă și amenajarea unor săli de cursuri în spațiul în care acum funcționează un magazin și un restaurant. Totodată, clădirea noului spital va beneficia de un nou lift care va urca până pe terasă.

Principalele intervenții:
– Refacerea integrală a instalațiilor de apă-canal/termice/ventilatie/electrice cu realizarea de noi trasee acolo unde este cazul.
– Reparații tencuieli, pardoseli interioare
– Recompartimentări interioare.
– Înlocuirea tâmplăriei interioare și a celei exterioare (uși, ferestre)
– Termoizolarea exterioara a pereților și refacere fațadă
– Reparații acoperiș
– Facilități pentru persoanele cu dezabilități (rampe de acces și semnalizare corespunzătoare).
– Lift nou cu 6 stații: parter, etaj 1, etaj 2, etaj 3, etaj 4 si terasa (Spitalul Nou).
– Crearea unui nou spațiu pentru săli de cursuri, raport gardă, întâlniri în locația magazinului existent (Spitalul Nou)
– Instalare cogenerator pentru prepararea apei calde, înlocuire cazane, instalații de încălzire/răcită produsă cu pompe de căldură sol/apă, instalații de climatizare, etc.
– Monitorizare energetică și automatizare (sistem building management sistem)
– Recompartimentări interioare, amenajare grupuri sanitare
Sursa: CJ Sibiu

În paralel cu proiectul noului spital

“Această investiție nu intră în contradicție cu proiectul noului spital județean. Până când acesta va fi dat în funcțiune, actul medical din actualele spații trebuie să se desfășoare în bune condiții. Felicit echipa de proiecte a CJ care s-a implicat serios pentru ca acest contract de finanțare să poată fi semnat azi“ , arată Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Actualul proiect de reabilitare a celor trei clădiri are o perioadă de sustenabilitate de cinci ani. Prin urmare, construcțiile vor trebui să rămână cu actuala destinație până în 2026. În cazul în care noul spital va fi terminat până atunci, o parte din secțiile care nu se supun restricțiilor vor fi mutate în noile facilități, au arătat reprezentanții CJ Sibiu.

spital reablitare semnare contract

Proiectul de finanțare nerambursabilă a reabilitării celor trei clădiri are drept organism intermediar Agenția de Dezvoltare Regională Centru. CJ Sibiu a depus proiectul în cursul lunii octombrie a anului trecut, iar reprezentanții ADR Centru au reușit să finalizeze evaluarea acestuia într-un timp extrem de scurt, astfel încât contractul de finanțare să fie și semnat la mijlocul luni mai 2018. “Problema consumului de energie este una majoră, energia fiind din ce în mai costisitoare. Cu atât mai acută este problema în cazul instituțiilor publice, cum sunt spitalele sau școlile, care au spații generoase și consumă foarte multă energie“, a arătat Simion Crețu, directorul general al ADR Centru, co-semnatar al contractului de finanțare nerambursabilă în discuție.

bloc operator reabilitare bloc chirurgical reabilitare

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

15 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Gretel

    Traian, tu înțelegi ceva din paragraful acesta? “În urma semnării contractului de finanțare, autoritățile județene estimează că contract firma care să realizeze proiectul tehnic până în cursul lunii septembrie a acestui. Elaborarea acestui proiect tehnic ar urma să consume mai bine de un an, fiind estimat a fi finalizat cel mai târziu la finele acestui an.” În afară de cuvintele lipsă, cum ar putea fi finalizată cel mai târziu la finele acestui an elaborarea proiectului tehnic ce ar urma să consume mai bine de un an?

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ricardo Ceptura

    În sfârșit și-a dat și administrația noastră seama că avem un corp de clădire măricel, suficient de nou în care ar fi putit fi investiți banii în ultimii 5 ani. Tot în ceva articol de presă citeam în urmă cu niște ani, un fapt ingineresc interesant și anume că clădirea aceasta a fost gândită de constructorul său cu o structură ce putea fi exsintsă cu 2 etaje+ mansardă. După anii 90’ însă, în lipsa unei conservări corespunzătoare și a vreunui interes de a păstra ceva bun pentru o potențială extindere, structura extensibilă s-a deteriorat iremediabil, pierzându-și acest potențial. Acum vin și eu cu o întrebare personală: decât să fi sifonat banii pe clădiri vechi, necorespunzătoare dpv al spațiului și al normelor sanitare, nu mai bine construiau stimabilii încă un corp de clădire interconectat cu acesta, la dimensiuni similare (+1 sau două etaje suplimentare)? Tot ce trebuia făcut era o reconfigurare a curții interioare, iar clădirile vechi demolate, în loc de “vopsite”, pentru a face loc unei parcări supraetajate, unui heliport și unui parc cu copaci și loc de joacă. Nu fain? Să ai spital regional în centrul orașului, în loc de cine știe ce periferie și să-ți iasă chiar mai ieftin și mult, mult mai repede?

  5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Pop

    Parcare ? ! Fac locuri de parcare ?
    Sau macar o rampa unde sa fie lasati pacienti ?! O parcare subterana ar fi prea mult , nu ?!

  7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    un sibian

    in cele de mai sus se zice ca nu se pot pone panouri solare pentru ca sunt cladiri istorice…nu poate fi o tampenie mai mare…probabil se poate invata istoria spagii, a indiferentei si a mizeriei generalizate din spitalul judetean Sibiu…nicide cum vreuna din cladiri nu are 0.5% valoare istorica!!!

  8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Vecina

    Spitalul trebuia de mult renovat si adus la standarde europene de cind era altcineva primar din 1984 si pina acum nu sa găsit nimeni sa mai facă o renovare

  9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact