Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Număr record de înțepături de căpușe în județul Sibiu

Număr record de înțepături de căpușe în județul Sibiu

Numărul sibienilor mușcați de căpușe s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut. În total, aproape 400 de persoane s-au adresat în diferite unități medicale pentru ajutor. Din fericire, boala Lyme nu a fost confirmată până acum în niciunul dintre cazuri.

În ultimele 5 săptămâni, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a publicat constant situația înțepăturilor de căpușe în județ, după o campanie de informare privind prevenirea bolii Lyme provocată de acestea. Luna trecută, specialiștii direcției au solicitat introducerea și în școlile din județ a unor ore suplimentare de educație sanitară.

Astfel, de la sfârșitul lunii martie și până la începutul lunii mai în cele șase unități spitalicești din Sibiu s-au prezentat un număr total de 393 de pacienți cu înțepături de căpușe. Este vorba despre un număr de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în anul 2017, când numărul persoanelor afectate atingea 156.

Cei mai mulți oameni, 159 la număr, au fost înțepați în timpul mini-vacanței de 1 mai (30 aprilie-6 mai), ceea ce explică trendul în creștere. Dintre aceștia, 74 s-au adresat la Spitalul de Urgență, 30 - la Spitalul Municipal Mediaș, iar 28 - la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. Pentru comparație, în aceeași perioadă a anului 2017 au fost înțepate doar 56 de persoane, iar în 2016 - 32.

Același lucru s-a întâmplat și în săptămânile precedente: 99 de sibieni afectați în săptămâna 23-29 aprilie, față de 22 în 2017 și 27 în 2016 sau 83 de sibieni înțepați în săptămâna 16-22 aprilie 2018 față de 13 în 2017 și 50 în 2016.

Din fericire, niciuna dintre căpușele care au provocat înțepături nu era infectată. Potrivit Direcției de Sănătatea Publică Sibiu, chiar dacă numărul înțepăturilor a fost de patru ori mai mare, iar în una din săptămâni de șase ori mai mare decât în anul trecut, nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăviri cu Boala Lyme. Potrivit Krisztinei Gaal de la Direcția de Sănătate Publică în anul 2017 au fost înregistrate 39 de cazuri de îmbolnăviri dintre care 18 în stadiul I, adică oamenii s-au adresat imediat la medic, iar în anul 2016 - 42 de persoane au fost infectate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus