X
turnu rosu retele electrice 1

Lucrare publică de un milion de lei. ”Interesele financiare sunt mai presus de interesele comunității”

O lucrare de modernizare a rețelelor electrice a stârnit nemulțumirea unor reprezentanți ai comunității căreia i se adresează: caracterizată drept ”cel mai mare dezastru urbanistic din istoria localității”, rezultatul modernizării poate declanșa accidente mortale, consideră consilierii locali. Beneficiarul lucrării a înființat o comisie, în timp ce constructorul spune că nu face decât să respecte proiectul.

Șapte societăți s-au înscris, în toamna anului trecut, în competiția pentru modernizarea rețelelor electrice și scoaterea contoarelor la limita proprietății, în comuna Turnu Roșu din județul Sibiu. În cele din urmă, Societatea de distribuție a energiei electrice (SDEE) Transilvania Sud a atribuit execuția lucrării unei societăți din Sibiu – Electric Serv SRL, pentru suma de 1,13 milioane de lei, fără TVA.
Firma a început execuția lucrărilor la începutul acestui an, în baza unui caiet de sarcini elaborat de SDEE Transilvania. Modul în care rețelele sunt în curs de modernizare este nu doar inestetic, ci și cu un potențial serios de a provoca accidente mortale, susțin doi dintre consilierii locali ai comunei. Cristian Costeiu și Radu Niculescu, cei doi consilieri locali, arată că soluția aleasă – de a muta contoarele pe stâlpii de curent existenți – are mari carențe pornind de la faptul că acești stâlpi sunt situați, în cele mai multe cazuri, departe de limitele proprietății. ”Orice persoană sau animal domestic poate avea acces în mod distructiv la acestea (contoare – n.r.) ,iar siguranța în exploatare pare a fi foarte periculoasă. Orice copil cu vârsta între trei si 14 ani poate atinge fără eforturi corpul acestor cutii sau cabluri, care accidental pot declanșa accidente mortale”, scriu cei doi aleși într-o sesizare transmisă mai multor instituții publice.

turnu rosu retele electrice 4

Pe lângă potențialul pericol al soluției aflată în curs de implementare, cei doi consilier sunt extrem de nemulțumiți de faptul că localnicii sau reprezentanții acestora nu au fost consultați referitor la acest proiect. În Sibiu, dar și în alte localități din județ, spre exemplu, mutarea contoarelor la limita proprietății s-a făcut diferit: fiecare contor a fost ”scos la poartă” în mod individual, nu în cutii în care să fie grupate mai multe astfel de instrumente de măsurare a consumului de energie electrică. Soluția de la Turnu Roșu a încărcat stâlpii nu doar cu contoarele, ci șiruri lungi de tuburi prin care au fost trase noile rețele electrice. Iar aspectul acestor tuburi și cutii de contoare este aspru criticat de cei care trăiesc cu noul peisaj rural. ”Modul de instalare și pozare a cablurilor, care sunt realizate într-un mod extrem de neglijent din punct de vedere estetic și periculos din punct de vedere tehnic, va deveni – după opinia noastră – cel mai mare dezastru urbanistic din istoria localității și până la acest moment. Cerem pe această cale tuturor autorităților competente oprirea în regim de urgență a acestui proiect de «Modernizare rețele electrice în comuna Turnu Roșu» și realizarea acestuia la standarde europene, așa cum de exemplu s-a realizat în alte localități”, cer cei doi aleși ai comunității din Turnu Roșu.

turnu rosu retele electrice 2

Consilierii locali ridică și o chestiune de principiu în abordarea proiectelor cu impact direct asupra populației. ”Din păcate, întâlnim tot mai des situații în care interesele financiare ale acestor conducători de firme, împreună cu dezvoltatorii proiectului, sunt mai presus de interesele generale ale comunității, iar tăcerea conducătorilor Primăriei Turnu Roșu este cel puțin suspectă”, mai arată Costeiu și Niculescu.

”Considerăm că acest proiect, prin modul nesimțit în care este pus în practică, este unul jignitor la adresa localității Turnu Roșu și, implicit, a locuitorilor acesteia”, consilieri ai comunei Turnu Roșu

Electrica: facem comisie

Reprezentanții fostei companii Electrica Distribuție Transilvania Sud, actuala SDEE Transilvania Sud, au răspuns pentru Turnul Sfatului că urmează să verifice lucrurile sesizate. ”La nivelul Societății noastre s-a numit o comisie formată din specialiști ai SDEE Transilvania Sud, comisie care, împreună cu administrația locală a localității Turnu Roșu, va analiza, în concordanță cu legislația în vigoare, modul de realizare a lucrărilor și a condițiilor reale din teren. De asemenea, se va analiza din punct de vedere a securității persoanelor terțe, modul de realizare a soluției de poziționare a cablurilor pe stâlpii rețelei de distribuție”, răspund reprezentanții SDEE Transilvania Sud.

Aceștia arată că, în afară de necesitatea modernizării rețelelor electrice, lucrările de la Turnu Roșu se impun și datorită modificărilor legislative, care impun scoaterea contoarelor la limita de proprietate pentru a evita suspiciunile de furt de energie electrică și pentru a asigura accesul la aceste echipamente fără a mai fi încălcate drepturile de proprietate ale utilizatorilor.

Firma: beneficiarul a realizat proiectul

Conducerea Electric Serv SRL arată, pentru Turnul Sfatului, că rezultatul muncii lor respectă ceea ce SDEE Transilvania Sud a cerut. ”Lucrările se realizează în baza unui contract de execuție încheiat cu SDEE Transilvania Sud SA și a unui proiect tehnic întocmit și avizat de către această societate. Menționăm că s-au respectat în totalitate cerințele și prevederile acestui proiect, care este elaborat în baza legislației în vigoare”, se arată în răspunsul Electric Serv SRL.

turnu rosu retele electrice 3

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pepe

  Lucrul romanesc legat cu ata adica bine facut,de catre firmele care iau contracte publice. Oriunde privesti in jur dai de ele. Problema e ca se plătesc foarte scump din bani publici pentru a unge in plus niste buzunare care manipulează contractele publice.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mihai

  In ultima vreme, electric serv prinde foarte multe contracte de la electrica si lucreaza foarte prost. Intr-o zona de blocuri, unde cel mai apropiat panou electric este la aprox.100m, au tras cablul de la panou pana la bloc direct de-a lungul trotuarului – nu s-au mai obosit sa sape pentru a-l ingropa. Sesizarile catre electrica bine-nteles ca n-au primit niciodata un raspuns…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Hell-Town

  Radu Niculescu, “folbalistu`”? Ala de la FC National si selectionata Romaniei? A ajuns consilier la Turnu Rosu? Aci, la noi..? Tuuulai Doamneee!
  Asta-i mare luptator, ne apara interesele, noua, cetatenilor din Turno Rosu! (Mie-mi place vinu`rosu…)

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Birou de Presa

  In virtutea dreptului la replica, va rugam sa corectati:
  Societatea care a castigat licitatia de lucrari mai sus mentionata se numeste SC.ELECTRIC SERV SRL, care are sediul in Sibiu, jud. Sibiu.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Matei

  Nu imi pot imagina cum sa montezi contorul pe stalpul de iluminat? Pierderile din conductorul care leaga contorul de imobil sunt astfel impuse consumatorului ceea ce nu e legal, instrumentul de masurare trebuie instalat la intrarea pe proprietate instalatia (interioara) de la contor si pana la priza apartinand proprietarului cea din reteaua locala si pana la contor, firmei de distributie. Atata vreme cat nu ai controlul asupra instalatiei interioara de dupa contor, te poti trezi usor ca un vecin se suie noaptea cu scara pe stalp si se racordeaza la instalatia si consumul tau. Nu pot gasi nicio circumstanta atenuanta acestei “solutii” idioate de proiectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact