Luni a avut loc lansarea oficială a primului ghid culinar internațional din România,Gault & Millau, care include și opt restaurante din Sibiu.
Gault & Millau Romania este primul ghid gastronomic internațional ce își propune explorarea artei culinare locale și evaluarea calității, creativității și autenticității ei. Gault & Millau este primul ghid internațional gastronomic care intră pe piața românească și în el se regăsesc doar 140 de restaurante.
Vreme de aproape șase luni 14 evaluatori români și străini au mers la cele mai bune restaurante din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu. Conform reprezentanților ghidului, în ierarhizare au contat aproximativ 70 % mâncarea în sine și aproximativ 30 % atmosfera, serviciile, designul și alți factori.
Din Sibiu opt restaurante au fost incluse în ghid. Topul este condus de SyndicatGourmet, care a primit 12 puncte, urmat de Max și Old Lisbon cu câteva 11,5 puncte. Pe locurile patru și cinci se află Benjamin Steakhouse și La Pasaj Resto&Pizzerie cu câte 10,5 puncte. În continuare, pe listă regăsim restaurantele Hermania, Hochmeister și Kulinarium, fiecare cu câte 10 puncte.
Bucătarul șef de la SyndicatGourmet, Ioan Bebeșelea, a fost nominalizat în cadrul Galei Gault & Millau și pentru folosirea și promovarea produselor locale. Contactat de reporterul Turnul Sfatului acesta spune că este realist în privința ghidului, se așteaptă la o creștere a vizibilității și poate numărului de clienți, însă orașul nostru rămâne totuși departe de a fi o mare atracție gastronomică, motivele fiind diverse.
”Eu mă bucur de recunoașterea pe care o primim mulțumită ghidului Gault & Millau, cu siguranță ne va ajuta în promovare, dar trebuie să rămân realist, totuși este Sibiu. Povesteam și cu cei din București prezenți la gală, Sibiu are cât un cartier al Bucureștiului populație, turismul este puțin supraevaluat, dacă ne uităm pe cifre Brașovul are de trei ori mai mulți vizitatori, în condițiile în care Sibiul are o rată de ocupare a spațiilor de cazare de peste 90%. Să zicem că citește un turist ghidul și vrea să vină din Brașov până la Sibiu să mănânce la noi, vede că sunt vreo 150 de kilometri. Credeți că îi convine să facă trei ore pe drum, poate dublu dus-întors pentru o masă? Nu avem infrastructură, acestea sunt condițiile reale în România. Haideți să fim serioși, nu am pus noi coada la prună, totul este destul de limitativ. Nu mă aștept să am coadă la restaurant când deschid...”, a explicat Ioan Bebeșelea.
În România mersul la restaurant rămâne un eveniment deosebit și nu o rutină. Tocmai de aceea apariția unui ghid gastronomic, precum Gault & Millau, crește foarte mult așteptările oamenilor, majoritatea făcând o comparație cu mult mai celebru ghid Michelin.
”Apre chiar și un fenomen invers, multe restaurante ajung în timp să facă presiuni pentru a fi scoși din astfel de ghiduri și clasamente. Lumea își face niște așteptări ieșite din comun, se așteaptă să fie o epifanie, să fie extraordinar și de cele mai multe ori sunt doar mâncăruri făcute corect și bine. Mănânci bine dar nu o să coboare îngeri. Eu am mâncat la restaurante cu stele Michelin, conduse de chefi renumiți și trei sferturi din mâncare a fost prezentare de modă”, mai spune Ioan Bebeșelea.Nu în ultimul rând, bucătarul șef de la SyndicatGourmet este de părere că apariția acestui ghid ar trebui să facă restaurantele din Sibiu să-și dorească mai mult și să folosească mai multe ingrediente locale, altfel bucătăriile sunt pline de ”supe la plic” și ”vegeta”.
Revenind la clasament, cel mai bun restaurant din conform ghidului Gault & Millau este Maize din București, care a primit 15 puncte și trei bonete. Cel mai bun restaurant din Cluj-Napoca este Baracca – 14 puncte și două bonete.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Old Lisbon , Benjamin Steakhouse , Din Sibiu , În România , Turnul Sfatului , clasament , Syndicat Gourmet , Cu Ocna Sibiului , restaurante , Ioan Bebeşelea , Christoph Waltz , Pentru Sibiu , Galei Gault , Millau România , La Pasaj Resto , Ghidiu Lucian , Gault & Millau
Vizualizari: 20397
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
Dragoș Ratiu
Acum 1 oră
O sibianca
Acum 2 ore
Cetatean
Acum 2 ore
Hermann Stadt