Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Kelemen Hunor: Românii din Transilvania, mai deschişi faţă de minorităţi. "Bucureştiul este cel mai antimaghiar"

Kelemen Hunor: Românii din Transilvania, mai deschişi faţă de minorităţi.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că, în urma unui sondaj de opinie realizat pe un eşantion mare de populaţie, a reieşit faptul că românii din Transilvania sunt mult mai deschişi faţă de maghiari, faţă de minorităţi şi faţă de drepturile lingvistice ale acestora, în timp ce Bucureştiul este "cel mai antimaghiar".

"Am văzut că, după 27-28 de ani, românii din Transilvania sunt mult mai deschişi faţă de maghiari, faţă de minorităţi, atunci când vorbim despre folosirea limbii materne în administraţie, când vorbim de educaţie, cultură, de aceste instituţii pentru a păstra identitatea etnică, identitatea lingvistică, identitatea culturală, faţă de cum era situaţia în '90, în '91. Este un aspect extrem de pozitiv atunci când vorbim de românii din Transilvania, de societate în ansamblul ei. Când vorbim de politicieni, lucrurile se schimbă fundamental. Politicienii români din Transilvania sunt cei care acceptă mult mai greu un pas înainte în ce priveşte lărgirea drepturilor lingvistice, drepturile comunităţii maghiare. Dacă ne uităm la vechiul regat, există o încredere mult mai mare, dar în ce priveşte politicienii, ei au o abordare mult mai relaxată. Ceea ce m-a surprins extrem de mult, Bucureştiul este cel mai antimaghiar şi acolo tot ce înseamnă deschidere, lărgirea drepturilor, aplicarea legii, oamenii din Bucureşti sunt cei mai reticenţi. Şi vorbesc doar despre folosirea limbii materne în educaţie, în administraţie, în cultură", a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres, în cadrul dezbaterii "Majoritate şi minorităţi în anul centenarului - Realităţi, aşteptări, viziuni".

Liderul UDMR a arătat că, atunci când se vorbeşte despre diferite forme de autonomie, sondajul a evidenţiat că nicio regiune a ţării nu acceptă nicio formă de autonomie.

"Când vorbim despre diferite forme de autonomii, autonomie culturală, autonomie teritorială, regională - explicând că acest lucru nu înseamnă în niciun fel ruptura unui teritoriu de statul român, indiferent de ce regiune vorbim, oamenii nu acceptă deloc această propunere şi ideea de a da unei minorităţi etnice autonomie de niciun fel. Aici nu există aproape nicio deosebire între românii din Transilvania, românii din Vechiul Regat sau Capitală. Aceasta este elementul poate cel mai important din acest sondaj sau unul dintre elementele cele mai importante, cum au evoluat relaţiile în 25-28 de ani de după Revoluţie", a susţinut liderul UDMR.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nelian Craciunescu

Acum 5 ani

Bucurestiul este antimaghiar pentru ca este capitala tarii noastre si cu oameni patrioti si ortodoxi, nu tradatori de neam, necredinciosi si care s-au vandut strainilor! Bucurestiul plateste pentru ca Transilvania sa fie cat de cat dezvoltata si se vede ca celelalte regiuni au de suferit pentru ca banii care li se cuvin se fura in ardeal.
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

Belian, stai jos...
Raspunde

!

Acum 5 ani

Prostia ai cumparat-o, sau din nastere, sau platit-o ?
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

...adevarat ungure!Cei din Transilvania stiu sa convietuieasca cu alte etnii dar tu esti un antiroman pana in maduva oaselor,si ii depasesti pe bucuresteni la ura fata de alta etnie
Raspunde

Vecina

Acum 5 ani

Luați-vă gindul odată de la Transilvania si nu mai veniți cu idei de autonomie sau vrăjeli de astea ca nu va merge degeaba încercați sa învrăjbiți poporul sa se dezbine țara ca nu reușiți pina ka urma o sași dea seama romanii ce jocuri murdare folosiți
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus