X
kelemen hunor

Kelemen Hunor: Românii din Transilvania, mai deschişi faţă de minorităţi. “Bucureştiul este cel mai antimaghiar”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că, în urma unui sondaj de opinie realizat pe un eşantion mare de populaţie, a reieşit faptul că românii din Transilvania sunt mult mai deschişi faţă de maghiari, faţă de minorităţi şi faţă de drepturile lingvistice ale acestora, în timp ce Bucureştiul este “cel mai antimaghiar”.

“Am văzut că, după 27-28 de ani, românii din Transilvania sunt mult mai deschişi faţă de maghiari, faţă de minorităţi, atunci când vorbim despre folosirea limbii materne în administraţie, când vorbim de educaţie, cultură, de aceste instituţii pentru a păstra identitatea etnică, identitatea lingvistică, identitatea culturală, faţă de cum era situaţia în ’90, în ’91. Este un aspect extrem de pozitiv atunci când vorbim de românii din Transilvania, de societate în ansamblul ei. Când vorbim de politicieni, lucrurile se schimbă fundamental. Politicienii români din Transilvania sunt cei care acceptă mult mai greu un pas înainte în ce priveşte lărgirea drepturilor lingvistice, drepturile comunităţii maghiare. Dacă ne uităm la vechiul regat, există o încredere mult mai mare, dar în ce priveşte politicienii, ei au o abordare mult mai relaxată. Ceea ce m-a surprins extrem de mult, Bucureştiul este cel mai antimaghiar şi acolo tot ce înseamnă deschidere, lărgirea drepturilor, aplicarea legii, oamenii din Bucureşti sunt cei mai reticenţi. Şi vorbesc doar despre folosirea limbii materne în educaţie, în administraţie, în cultură”, a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres, în cadrul dezbaterii “Majoritate şi minorităţi în anul centenarului – Realităţi, aşteptări, viziuni”.

Liderul UDMR a arătat că, atunci când se vorbeşte despre diferite forme de autonomie, sondajul a evidenţiat că nicio regiune a ţării nu acceptă nicio formă de autonomie.

“Când vorbim despre diferite forme de autonomii, autonomie culturală, autonomie teritorială, regională – explicând că acest lucru nu înseamnă în niciun fel ruptura unui teritoriu de statul român, indiferent de ce regiune vorbim, oamenii nu acceptă deloc această propunere şi ideea de a da unei minorităţi etnice autonomie de niciun fel. Aici nu există aproape nicio deosebire între românii din Transilvania, românii din Vechiul Regat sau Capitală. Aceasta este elementul poate cel mai important din acest sondaj sau unul dintre elementele cele mai importante, cum au evoluat relaţiile în 25-28 de ani de după Revoluţie”, a susţinut liderul UDMR.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nelian Craciunescu

  Bucurestiul este antimaghiar pentru ca este capitala tarii noastre si cu oameni patrioti si ortodoxi, nu tradatori de neam, necredinciosi si care s-au vandut strainilor! Bucurestiul plateste pentru ca Transilvania sa fie cat de cat dezvoltata si se vede ca celelalte regiuni au de suferit pentru ca banii care li se cuvin se fura in ardeal.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian

  …adevarat ungure!Cei din Transilvania stiu sa convietuieasca cu alte etnii dar tu esti un antiroman pana in maduva oaselor,si ii depasesti pe bucuresteni la ura fata de alta etnie

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vecina

  Luați-vă gindul odată de la Transilvania si nu mai veniți cu idei de autonomie sau vrăjeli de astea ca nu va merge degeaba încercați sa învrăjbiți poporul sa se dezbine țara ca nu reușiți pina ka urma o sași dea seama romanii ce jocuri murdare folosiți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact