Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Se apropie Bacalaureatul. Ce obligații au directorii de școli

Se apropie Bacalaureatul. Ce obligații au directorii de școli

Peste o lună încep examenele de bacalaureat, iar cu o săptămână mai devreme de acesta - evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din acest an. Până atunci însă directorii instituțiilor de învățământ trebuie să se asigure că îndeplinesc o serie de cerințe impuse de Ministerul Educației Naționale și amintite printr-o notă adresată inspectoratelor școlare.

Peste 2 zile, pe 25 mai 2018, se încheie cursurile pentru clasa a XII-a/XIII-a și urmează exact o lună de pregătire pentru cel mai important examen al tinerilor care vor să ajungă în învățământul universitar. Astfel, conform Calendarului examenului de bacalaureat național-2018, pe 25 iunie va avea loc proba scrisă la Limba și literatura română, pe 26 iunie - la „Limba și literatura maternă”, pe 27 iunie - proba obligatorie a profilului și pe 28 iunie - proba la alegere a profilului și specializării.

Absolvenții clasei a VIII-a mai au de mers la cursuri până pe 8 iunie, iar pe 11, 13 și 14 iunie vor susține probele scrise la Limba și literatura română, matematică și Limba și literatura maternă.

Până atunci, Ministerul Educației Naționale a transmis o notă inspectoratelor școlare județene în care solicită ca toate instituțiile de învățământ să se pregătească pentru a face față perioadei examenelor. Aceștia sunt informați să respecte Regulamentul-Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, dar și alte ordine emise de minister în legătură cu organizarea și desfășurarea examenelor.

Astfel, aceștia trebuie să se asigure că la sediul instituției și/sau pe site sunt afișate conținuturile acestor documente, inclusiv calendarul desfășurării probelor. De asemenea, directorii sau responsabilii comisiilor metodice sunt obligați să informeze profesorii încadrați pe disciplinele de examen cu privire la prevederile legislative specifice, adică metodologiile,programele și calendarul.

O altă obligație ține de măsurile întreprinse de cadrele didactice pentru îmbunătățirea rezultatelor elevilor la evaluarea națională, examenul de bacalaureat și a examenelor de certificare a calificării profesionale 2018. La modul practic, acest lucru înseamnă inclusiv planificarea activității de pregătire suplimentară pentru examenele naționale, conform nevoilor identificate la nivelul școlii sau clasei.

Potrivit legislației, Ministerul Educației Naționale este instituția care trebuie să promoveze, ca politică educațională, asigurarea echității în educație, în ceea ce privește accesul egal la toate formele de învățământ, dar și în ceea ce privește calitatea educației pentru toți copiii. „Va trebui ca toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenlor naționale să se asigure că acestea se vor desfășura la standarde înalte de corectitudine și exigentă și este esențial ca elevii să beneficieze de un mediu propice și corect în care să-și pună în valoare cunoștințele”, atenționează șefii direcțiilor generale de învățământ împreună cu șeful Direcției Minorități din cadrul ministerului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus