Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Președintele Iohannis despre autostrăzi: Hărți colorate și planuri frumoase... 15 km în 18 luni este ridicol de puțin

Președintele Iohannis despre autostrăzi: Hărți colorate și planuri frumoase... 15 km în 18 luni este ridicol de puțin

Președintele Klaus Iohannis, aflat joi la Pitești pentru dezbaterea  "Industria auto, motorul dezvoltării economiei. Factori de creştere a competitivităţii”, a criticat lipsa de rezultate a guvernării.

”În afară de hărți colorate și planuri frumoase, lumea se uită și la rezultate, iar cei 15 kilometri de autostradă dați în folosință în ultimul an și jumătate înseamnă ridicol de puțin”, a acuzat șeful statului.

”De aceea, îmi doresc să văd oameni mai responsabili în funcții executive care să gândească dincolo de interesul de partid, în interesul României”, a declarat Iohannis, care a lăudat administrația locală din județ și din Pitești, ”care dovedește cum se poate abroda cu succes aceste lucruri”.

El a spus că, dacă adunăm câţi kilometri de autostradă au promis guvernanţii din ultimii 20 de ani, ”am avea autostrăzi cât China”, potrivit Mediafax. El a deplâns şi ceea ce a numit ”euroofuscare”, adică faptul că guvernanţii, în loc să corecteze când li se atrage atenţia asupra unor lucruri, ies la televizor şi inventează scuze.

Preşedintele Iohannis a precizat că, din păcate, planurile pentru infrastructură se găsesc pe hârtie, frumos colorate.

”Dacă am aduna promisiunile de kilometri de autostradă făcute de guvernanţi în ultimii 20 de ani, am avea autostrăzi cât China”, a adăugat şeful statului, spunând că nu înţelege de ce nu se trece la realizarea proiectelor, în condiţiile în care sunt şi bani, este şi nevoie de acestea.

Preşedintele a explicat că fondurile europene sunt importante, pentru că sunt destinate dezvoltării regionale, dar că marile proiecte au nevoie de pregătire de specialitate şi de voinţă politică pentru a fi puse în practică. El a spus că majoritatea proiectelor de infrastructură sunt proiecte fazate, adică nu au fost realizate în exerciţiul bugetar 2007-2013 şi au fost trecute în 2014-2020, însă nici acum nu vor fi realizate.

Iohannis a arătat că, dacă de la Craiova sunt transportate automobile în Europa, durata medie de transport până la Curtici este de 24 de ore, iar de acolo până în Europa de Vest este de 12 ore. El a spus că tronsonul Cluj-Curtici, proiect prevăzut pentru fondurile europene, dar că CFR spune că ”speră” să înceapă execuţia abia în 2022, în condiţiile în care ciclul de finanţare se încheie în 2020.

”Alt proiect important - Autostrada Moldova, cu toţii ne-o dorim (...) Există un proiect pe fonduri europene autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, care acum e deja amânat cu 4 ani. De ce oare? Pe de altă parte, acolo unde se lucrează de multe ori anapoda”, a subliniat Klaus Iohannis, dând ca exemplu tronsonul de autostradă Deva-Lugoj, care trenează pentru că s-a început proiectul fără acordul de mediu complet.

”În mod normal, de aici guvernanţii ar fi trebuit să înveţe ceva, dar, surpriză, nu. Tronsonul 1 Piteşti - Cutrea de Argeş şi tronsonul 5 au intrat în procedură de licitaţie, ce credeţi, fără acord de mediu?! Acum, sigur, speranţa este să nu fie probleme şi să fie luat acordul pe parcurs. Dar dacă păţim ca pe Deva-Lugoj şi stăm cinci ani ca să rezolvăm probleme care ar fi putut si uşor evitate dacă s-ar fi făcut respectivul studiu în timp util”, a mai declarat preşedintele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Revenind la oile noastre:cind se asfalteaza toate strazile de pamint din Capitala Culturala?Din 2000,de la primul mandat ''german'' ,nu s-a prea solvuit problema.18 ani?Nu-i prea ''lucru bine facut'' mai degraba ''pas cu pas fara STAS''.Am impresia,gresita fireste,ca reparatiile modernizarilor costa mai mult decit modernizarile.
Raspunde

Zero

Acum 5 ani

Bai Till, a facut si chestii care nu se vad la suprafata dar vitale, cum ar fi canalizari & retele... ca sa poti tu acum sa ai debit mare la papat rahat cu arome de fructe si sa nu ne infundam cu totul :)
Raspunde

sibianul realist

Acum 5 ani

Bine zis, Till! Ce-a facut dl. presedinte, ex-primar timp de 14 ani la Sibiu? mai nimic...
Raspunde

IQ

Acum 5 ani

Sansa noastra este teleportarea!
Raspunde

sibianul realist

Acum 5 ani

Perfect! Si pt. dl presedinte! Asa ajunge rapid in Florida si nu afla ziaristii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus