X
resedinta mitropolitilor 1

Mitropolia Ardealului, obligată să reabiliteze reședința Mitropoliților

Ministrul Culturii, George Ivașcu, susține că reședința Mitropoliților de pe Bulevardul Victoriei 38, este în curs de a primi ordin clasare, devenind astfel monument istoric. Declarația apare într-un răspuns transmis deputatului USR, Dan Barna, care a cerut lămuriri cu privire la statutul acestei construcții. Dealtfel, USR Sibiu chiar a demarat o campanie de strângere de semnături pentru salvarea clădirii de pe Bulevardul Victoriei. ”Dosarul de clasare a imobilului Fosta Reședință de vară a Mitropoliților Ardealului din Sibiu, a trecut prin procedura de analiză în comisiile de specialitate, urmând ca finalizarea procedurii de clasare să fie realizată în cel mai scurt timp prin emiterea actelor premergătoare ordinului, înștiințarea privind emiterea ordinului către proprietari, apoi publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor art. 12-22, ale legii 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice republicată cu modificările și completările ulterioare”, scrie ministrul George Ivașcu.

Conform legii, proprietarul unei construcții sau zone protejate are obligația de a o întreține în bune condiții. ”Proprietarul unei construcţii sau zone protejate are obligaţii de bun gospodar, cu atât mai mult cu cât proprietatea lui are prin lege o semnificaţie deosebită pentru comunitatea în care trăieşte şi pentru ţară. Prin urmare, proprietarul, indiferent că este statul prin reprezentanţii săi sau un proprietar privat, trebuie să întreţină monumentul istoric, să nu facă intervenţii făr un aviz prealabil, să asigure paza, conservarea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare prin mijloace adecvate”, scrie pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului (INP).

”Ajută-ne să salvăm Reședința de vară a Mitropoliților Ardealului din Sibiu”, este numele petiției on-line demarată de USR Sibiu. ”Am demarat strângerea de semnături și online pentru a fi siguri că se iau toate măsurile necesare ca Reședința de vară a Mitropoliților Ardealului din Sibiu să fie salvată. USR Sibiu speră că a doua încercare de clasare a acestei clădii, ca monument istoric de clasă A, va fi finalizată cu succes și că ministrul Culturii și Identității Naționale își va respecta promisiunea scrisă: „urmează ca procesul de clasare să fie finalizat”. Clădirea are o valoare arhitecturală, culturală și o însemnătate istorică deosebită pentru Sibiu și nu putem să rămânem indiferenți la stadiul de degradare. Ministrul Culturii și Identității Naționale George Ivașcu a răspuns întrebării trimise de deputatul de Sibiu și președintele USR Dan Barna​ cu scopul de a afla care este stadiul procesului de clasare a Reședinței de vară a Mitropoliților Ardealului din Sibiu. George Ivașcu precizează că dosarul de clasare a trecut prin procedura de analiză în comisiile de specialitate, urmând ca procesul de clasare să fie finalizat în cel mai scurt timp „prin emiterea actelor antemergătoare ordinului, înștiințarea prin trimiterea ordinului către proprietari, apoi publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I”, susțin USR-iștii.

În județul Sibiu, sunt înregistrate ca monumente istorice peste o mie de monumente istorice înregistrate la Institutul Național al Patrimoniului.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

15 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Veronica Bungarzan

  Sa nu se mai ia de biserica noastra sfanta!!! Care a tinut poporul roman legat sufleteste mii de ani, in ciuda strainilor de alte credinte pagane care ne-au furat Ardealul dar l-am luat inapoi cu sange! Toti necredinciosii ne vor raul si nu ne lasa sa ne dezvoltam!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Zoro

   Trol #rezistent-pnl-ist-usr-ist, semianalfabet si cu lipsa de imaginatie!
   Mai ia o pauza ca ti se vede orientatea si ideea mult prea tare!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gheo

  Felicitari ! Iar casa cu arhitectura indoielnica , construita in curtea acestui monument istoric sa fie daramata ! Cine a luat decizia de a lasa aceasta cladire superba sa se darame singura ? Nu pot sa zica ca nu au avut fonduri , ca nu ii crede nimeni !

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Odin

    O sa solicite bani de la Guvern pentru aceasta cladire, 100%!
    Banii nefiscalizati, nedeclarati se gasesc si pot folositi doar pentru investiti aducatoare de profit si ala nefiscalizat sau declarat sau in interes propriu.
    In rest parca totul se face in parteneriat 80/20 cu statul (ghici cine plateste 80%) conform legii!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibianul realist

  Super! Cladirea va fi reabilitata? Ne vom putea bucura de frumusetea ei? N-o sa se demoleze si n-o sa se vanda terenul ca un parvenit sa construiasca asa-numitele aopartamente de lux la vila? Nu-mi vine sa cred! Bravo, dle Barna! V-am mai criticat pe acest forum, dar pentru aceasta initiativa si reusita aveti toata stima mea. L

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lupul cel Rau

  Apropo de monumente.Se pare ca ipocrizia institutiei numita biserica ordodoxa romana a devenit ,,monumentala”.In loc sa revina la misiunea ei de acum peste 100 de ani de a uni si educa romanii, acum se ocupa cu dezbinarea si fundamentalizarea lor.(Vezi primele comentarii)Propovaduiesc ascultarea de conducatorii vremelnici ai tarii, evident doar de cei ce aduc bisericii foloase materiale imediate si se ocupa de proiecte megalomanice in loc sa cheltuiasca banii(neimpozabili) pe cladiri care au reprezentat o parte din istoria luptei romanilor din Ardeal pentru unitate,cladiri pe care le-au scos din folosinta obstii prin revendicare si improprietarire.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  A

  Vina nu este a bisericii, ci a actualului viceprimar care director la cultura fiind, nu s-a mai interesat de dosarul inaintat ministerului culturii inca din 2010. Dar hai sa aruncam cu rahat in directia total opusa celor vinovati in timp ce ei stau bine mersi in functii bine platite, primite prin blaturi de partid si alte jocuri politice.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mirelia Hambasan

  Inalt preasfintitul nostru mitropolit si parinte duhovnic nu va asculta de acesti latrai care in spatele unor hartii ticluite vor sa faca rau dreptei credinte romanesti, unica institutie care a infaptuit unirea ca frate cu frate de peste munti sa traiasca impreuna! Nu ne vom lasa doborati in propria noastra tara de fortele strainilor care vor sa distruga biserica nationala dreapta si unica!

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Paul Barbu

  Preasfintitul Mitropolit al sfantei biserici ortodoxe, de ce face acest gest sfant? de ce lasa, ba chiar voit, sfinteste distrugerea cladirii Resedinta de Vara a mitropoliei? De ce? Cine distruge faima bisericii ortodexe, daca nu el insusi prin acest gest? in acest oras sunt foarte putine cladiri patrimoniu al bisericii ortodoxe (ma refer destinate din start sa fie pt biserca ortodoxa, nu ma refer la cele cumparate de BOR). Asta e una din ele. Oare de ce aceasta distrugere urata?

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alzara 1918

  Felicitări , Barna , felicitări , Ivașcu !
  Cam rușinos pentru ceilalți decidenți ….
  Pe când decizia de demolare a Kitsch-ului din aria protejata ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact