Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Marș antifumat la Sibiu: 90% din bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători

Marș antifumat la Sibiu: 90% din bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători

Deja tradiționalul marș anti-fumat, organizat în fiecare an în această perioadă de Crucea Roșie, Filiala Sibiu, se bucură anul acesta de susținerea mai multor instituții sibiene. Astfel, reprezentanți de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Academia Forțelor Terestre, Direcția de Sănătate Publică și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională vor fi mâine în zona centrală a orașului cu mere pe care le vor da trecătorilor în schimbul țigărilor. Evenimentul este programat să aibă loc începând cu ora 15:00. 

32% din populația României este formată, la momentul actual, din persoane fumătoare. Situația este cu atât mai gravă, arată studiile, cu cât din această statistică reiese faptul că numărul fumătorilor minori se ridică la aproape 30.000.

„Pentru România avem o prevalență a fumatului per total la 32%. Tema pe care OMS a ales-o anul acesta pentru Ziua Internațională fără Fumat este legată de bolile cardiovasculare și fumatul. Este adevărat că fumatul cauzează foarte multe boli pulmonare, dar puțini știu că bolile cardiovasculare de asemenea recunosc ca unul din factorii redutabili de risc fumatul. Studiile arată faptul că peste 28.000 de copii cu vârstele cuprinse între 10 și 14 ani și peste 3,8 milioane de adulți continuă să fumeze zilnic în țara noastră”, arată Simona Berariu, specialist în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu.
Anul acesta, în cadrul evenimentului, cele aproape 300 de persoane implicate voluntar în acțiune vor împărți mere în zona centrală tuturor fumătorilor care vor accepta să renunțe la țigările pe care le au la ei. Acestora din urmă li se va da mai apoi foc, în Piața Mare.
„Ne bucurăm să dăm o și mai mare amploare acestui eveniment. În fiecare an suntem surprinși să vedem ce deschiși sunt oamenii când vine vorba de a fi informați referitor la lăsatul la fumat și cât de dispuși sunt să își doneze din țigări, în schimbul merelor. De obicei, strângem țigările de la trecători și le dăm foc simbolic în Piața Mare. Poate că toate aceste date sună doar ca niște statistici, cu toții ne prostim la o anumită vârstă, dar până nu se întâmplă ca cineva drag ție să nu plece dintre noi din cauza fumatului, totul pare o joacă și credem că nouă nu ni se poate întâmpla. Pare stupid de-a dreptul faptul că noi, voit, ne facem rău, fumând”, spune Raluca Morar, directorul Crucea Roșie, Filiala Sibiu.
antifumat

Conform cercetătorilor, o țigară deține nu mai puțin de 200 de substanțe nocive, dintre care 50 sunt cancerigene. Printre acestea se numără acetona, amoniacul, mercurul și plumbul. Practic, fiecare fum de țigară este un cocktail de substanțe chimice. Tocmai de aceea, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a decis că este momentul să se alăture marșului anti-fumat. Mai mult decât atât, cei care doresc să se lase de fumat, vor beneficia de tot ajutorul specialiștilor spitalului.

„Trebuie să se programeze pentru o consultație, să vină cu trimitere de la medicul de familie, iar specialistul îi indică un set de analize. Apoi pacientul va fi consiliat în ceea ce privește medicația utilă pentru renunțarea la fumat. 90% dintre cazurile pe care le avem la spital, de bolnavi de cancer bronhopulmonar sunt sau au fost fumători”, explică Adriana Rădulescu, din partea Spitalului de Pneumoftiziologie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus