Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Profesorii de serviciu sau îngrijitoarele, în rol de  paznic

Profesorii de serviciu sau îngrijitoarele, în rol de  paznic

Mai puțin de o treime dintre instituțiile de învățământ din județul Sibiu sunt asigurate cu pază: 47 din 177 de instituții. Niciuna dintre școli, fie din orașe sau din sate, nu are pază proprie.

La începutul acestei luni în presă au apărut o serie de știri despre cum doi elevi dintr-o școală din Pitești au fost filmați în timp ce jucau fotbal pe clădirea instituției. Tot în această primăvară, în satul Ighișul Nou din județul Sibiu a avut loc un incident în care un bărbat a intrat într-o clasă pentru a biciui două fete. Ambele evenimente ne-au făcut să ne întrebăm cum stau instituțiile de învățământ la capitolul asigurării cu pază, de aceea am solicitat câteva date de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

Aflăm că, potrivit datelor din ultimul an, din numărul total de 177 de unități de învățământ din județ (122 în mediul urban și 55 în mediul rural) doar 47 sunt asigurate cu pază. Niciuna dintre ele însă nu are pază proprie. Majoritatea școlilor - 133 (și aici sunt incluse instituțiile ca entități aparte, dar și clădirile pe care le administrează) - nu au niciun fel de pază.

În răspunsul său, Inspectoratul Școlar Județean a precizat că până în prezent nu ar fi fost înregistrate „evenimente neplăcute” ca cel din Ighișul Nou.

Dintre instituțiile care au pază, 44 sunt în mediul urban, dintre care cinci sunt private. Situația din sate este evidentă: doar două instituții din 55 sunt asigurate cu pază - Liceul Tehnologic „Valerian Stănescu” din Târnava și Școala Gimnazială „M. Basarab” din Turnu Roșu, acestea având și planuri de pază. Restul instituțiilor fie nu au niciun fel de pază, fie au doar sistem de supraveghere video.

Unii directori de școli din mediul rural ne-au confirmat că siguranța elevilor stă la cheremul camerelor de luat vederi care înregistrează eventuale abuzuri sau situații neplăcute. În altele, de pază se ocupă profesorii de serviciu, îngrijitoarele sau însuși elevii de serviciu.

Director Școlii gimnaziale „Andrei Șaguna” din Șura Mare, Adrian-Dumitru Lungoci, ne-a spus că instituția pe care o conduce are sistem de alarmă, camere de supraveghere, iar pe timpul cursurilor o persoană se asigură că poarta este închisă. „Știu că după lăsarea serii Șura are și un fel de patrulă care, atunci când face turul, are în vedere și școala, și grădinița. Noi avem camere de luat vederi în interiorul și în exteriorul tuturor clădirilor”, a spus Lungoci.

Școlile din Săcel, Amnaș, Mag, Sibiel, Vale, Blăjel, Roșia, Merghindeal, Boarta sau Șeica Mare etc. nu au asigurată paza școlii nici de către un angajat al instituției, nici prin intermediul unei firme de pază. Pe lângă acestea, o serie de instituții de învățământ primar sau gimnazial din satele județului Sibiu încearcă să nu devină atracția jurnaliștilor pentru situații ieșite din comun, urmărind activitățile școlii prin intermediul camerelor de supraveghere, numind un profesor de serviciu sau lăsând programul de studii în atenția îngrijitoarelor. Printre acestea se numără școlile gimnaziale din Altina, Șeica Mică, Vurpăr, Nocrich, Hosman sau Cârța.

Directoarea Școlii gimnaziale din Cârța, Iuliana Turi, spune că instituția nu dispune de pază proprie și nici de pază mixtă. „Paza este asigurată pe durata programului școlar de către femeile de serviciu și există supraveghere video pe stradă și în jurul școlii. Nu avem paznic. Așa este la noi”, explică directoarea. În cazul școlii din Cârța, clasele care vor găzdui evaluarea națională sunt supravegheate și ele video, dar camerele nu funcționează decât la evaluarea națională.

„Orice lucru se poate îmbunătăți și ar fi mult mai ușor pentru toți dacă ar exista și un gardian, că nu e vorba doar de ce se întâmplă după programul școlar, e important ca și în timpul pauzelor copiii să fie supravegheați de cineva cu autoritate și competențe. Noi acum o facem prin profesorul de serviciu care de multe ori poate fi într-un punct al curții școlii și în celălalt capăt un copil poate să jignească pe altul. Au fost așa certuri între copii, profesorii de serviciu au intervenit, dar, na, era bine dacă era personal specializat”, a mai adăugat Iuliana Turi.

Dintre școlile care dispun de supraveghere video exclusiv în interior, în toate clasele de studiu, se numără doar Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Iar o instituție din mediul rural nu are gard împrejmuitor, deși acest lucru este obligatoriu - Grădinița Bazna. Dar în acest caz există o explicație: clădirea este nouă.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, de la începutul anului de studiu au fost înregistrate două informări adresate instituțiilor cu atribuții specifice privind siguranța școlară, Consiliul Județean sau primării.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 5 ani

Poate ar fi frumos daca ISJ mentioneaza si faptul ca "gardienii" sunt platiti din banii parintilor. ISJ sau Ministerul Educatiei nu au alocat niciun leu pentru acest lucru
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus