X
foto Prefectura Sibiu

Telemeaua de Sibiu este oficial protejată în România

Produsul ”Telemea de Sibiu” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Telemeaua de Sibiu a devenit protejată din 7 iunie.

Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu vor reveni exclusiv producătorilor sau procesatorilor din județul Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini. De asemenea, produsele care vor apărea cu logo-ul care certifică protecția naționala vor fi întradevăr procesate în Sibiu și se vor supune unor porceduri foarte stricte de control din partea MADR și din partea Comisiei Europene.

logo telemea

Logo Telemea de Sibiu

Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului.

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, grupul aplicant al producătorilor și procesatorilor produsului „Telemea de Sibiu” din arealul geografic, trebuie să desfășoare activități de informare a consumatorilor şi promovare în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii „Telemea de Sibiu”, va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate național.

Pentru cei interesați, mai multe informații referitoare la produsul „Telemea de Sibiu” se pot obține accesând site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale http://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/2018/telemea-de-sibiu/caiet-sarcini-telemea-de-sibiu-2018.pdf .

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Ţara Bârsei” și produsul ”Telemea de Ibănești” înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.). Prin aceasta se completează lista produselor depuse pentru dobândirea protecției europene pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată, astfel că România are în prezent alături de cele deja înregistrate, încă patru produse în stadiul de evaluare: ”Cârnați de Pleșcoi”, ”Caşcaval de Săveni”, ”Scrumbie de Dunăre afumată” și ”Telemea de Sibiu”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Till Eulenspiegel

  Avind in vedere sperietura lui Neil Armstrong din ’69 cred ca n-ar strica si o protectie selenara.Nu ca traba da’ sa fie!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cocardiel-luptător din Marginime

  Mno, dupe câte văz, nghinghic nou sub soare. De can’ v-am sedus s-apa’ v-am abandonat ca pe ultima parashuta, to’ aieleash preocupări shi clisee. No-ape nu-i bai, ca de un’e nu-i, nij Bunu Dumnezau Dragutu nu cere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact