Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Primul meci de handbal din România s-a jucat la Sibiu. Acum fix 97 de ani

Primul meci de handbal din România s-a jucat la Sibiu. Acum fix 97 de ani

Pe 17 iunie 1921, la Sibiu, pe unul din terenurile de sport unde acum se află baza Luceafărul (lângă Colegiul național ”Octavian Goga”) se desfășura în mod oficial primul meci de handbal din România.

Momentul a fost rememorat de Federația Română de Handbal printr-o postare pe pagina de Facebook. ”FRH sharing memories: Azi, 17 iunie, în urmă cu 97 de ani, la Colegiul National "Samuel von Brukenthal", Sibiu (fost Liceu Brukenthal) se organiza primul meci de handbal din România. #HandbalulSportNational”, au postat oficialii, lângă o fotografie cu un afiș de anul trecut (foto principală).

După cum amintește istoricul sibian Răzvan Pop (actual viceprimar al orașului), acest prim meci de handbal a avut loc între echipele Colegiului Brukenthal și cea a Liceului de Fete Evanghelic (actualul Colegiu agricol). Figura centrală a acestui meci avea să fie, însă, profesorul Wilhelm Binder, care tocmai a revenit la Sibiu de la Berlin, oraș în care cu câteva luni înainte se desfășurase primul meci de handbal din lume. ”A fost titularul catedrei de Educație Fizica de la «Bruk» în anii de după Primul Război Mondial. Din aceasta poziție, a organizat în 1921 primele meciuri inter-clase și apoi inter-oraşe de handbal, la Sibiu. Handbalul devine disciplina obligatorie la Colegiul Brukenthal. Wilhelm Binder este considerat nu numai părintele handbalului românesc, dar și primul antrenor și primul arbitru de handbal din România. Tot la Sibiu s-a organizat prima școală de arbitri din România în 1928. A condus la centru ca unic arbitru toate jocurile din primii ani”, amintește Răzvan Pop, într-un articol publicat pe blogul său.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus