X
USR fara penali flyer

UDMR demontează argumentele USR pe modificările în justiție. ”Să se pună capăt tele-justiţiei!”

Parlamentarii UDMR au emis un document prin care susțin că argumentele cu care colegii lor din USR se opun modificărilor din Codul de procedură Penală sunt false. Ei susțin că cele nouă puncte invocate de liderii USR nu sunt reale și spun că au argumente care confirmă asta.

Textul poate fi citit aici:

 1. USR – PROCURORII NU MAI POT PUBLICA INFORMAȚII DESPRE DOSARELE AFLATE ÎN FAZA DE URMĂRIRE PENALĂ –

FALS – Sunt interzise doar comunicările cu referire la persoanele cercetate, care ar putea sugera opiniei publice vinovăţia acestora.

Prezumția de nevinovăție – directivă europeană: „Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate decât în cazul în care exista o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Prin excepție, în cursul urmăririi penale sau al procesului de judecată, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale aflate pe rol  / în desfășurare, doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau dacă acest demers este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză.”

 1. USR – UN VIOLATOR SAU UN INTERLOP VOR PUTEA PARTICIPA LA AUDIEREA VICTIMELOR LOR –

FALS – la simpla cerere a martorilor sau subiecților procesuali, inculpatul sau suspectul nu va participa la audieri.

„În cazul în care martorii sau subiecții procesuali consideră că au motive de temere în legătură cu aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului, declararea statutului de persoană amenințată sau protejată, după caz, atât în faza de urmărire penală cât și în cea de judecată”.

 1. USR – CEI SUSPECTAȚI DE SPĂLARE DE BANI SAU EVAZIUNE FISCALĂ NU MAI POT FI ARESTAȚI DECÂT ÎN CIRCUMSTANȚE EXCEPȚIONALE

DA! – Trebuie să se pună capăt tele-justiţiei! Sute de persoane care inițial au fost purtate / plimbate în cătușe în public au fost ulterior achitate. Măsura arestării preventive trebuie să se limiteze la infracțiuni de maximă gravitate, circumstanțe agravante, antecedente penale sau alte împrejurări care fac absolut necesară înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică.

„ Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității  naționale prevăzută de Codul Penal și alte legi speciale, o infracțiune de corupție, o infracțiune de trafic ilicit de droguri, trafic de persoane, de terorism şi care vizează acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar tâlhărie, pirateria comise prin amenințare, infracțiuni contra capacității de luptă a forțelor armate, infracțiuni de genocid contra umanității și de război, constituirea unui grup infracțional organizat, furt, distrugere calificată, delapidare, infracțiuni electorale, infracțiuni contra siguranței și circulației pe drumurile publice, contra înfăptuirii justiției, proxenetism, actul sexual cu un minor, agresiunea sexuală prin amenințare, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, nerespectarea regimului materialelor nucleare, nerespectarea regimului materiilor explozive, traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, efectuarea de operațiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive sau o altă infracțiune comisă cu violență și, cumulativ, pe baza evaluării gravității faptei, a modului și  circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este absolut necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”.

 1. USR – PERSOANELE ACHITATE ÎN PRIMĂ INSTANȚĂ NU MAI POT FI CONDAMNATE ÎN APEL, DACĂ NU APAR PROBE NOI

FIRESC! – în lipsa probelor incriminatoare achitarea nu se poate transforma în condamnare

„Instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare  direct  în  apel,  decât  dacă  sunt readministrate probe sau administrate  probe  noi  care  să  conducă  la desființarea soluției de achitare a primei instanțe în vederea infirmării motivelor pentru care a fost dispusă achitarea.”

 1. USR – PROBELE DESPRE PORNOGRAFIE INFANTILĂ DIN PC-UL UNUI CRIMINAL NU VOR MAI PUTEA FI FOLOSITE ÎN MOD DIRECT PENTRU A DESCHIDE UN NOU DOSAR

FALS – Probele pot fi folosite, dacă procurorul deschide un nou dosar! CONDAMNAREA nu poate fi dispusă pentru alte fapte decât cele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată! INTERCEPTĂRILE privind alte fapte descoperite, POT FI folosite pentru a fundamenta autorizarea judecătorului privind extinderea cercetării.

„În cazul în care, pe parcursul derulării activității de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor rezultă indiciile săvârșirii și al altor infracțiuni, se poate solicita completarea mandatului și referitor / cu privire la acele infracțiuni. Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, pot fi  folosite numai pentru probarea faptei ce formează obiectul cercetării, ori contribuie  la identificarea, sau localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecătorul de drepturi și libertăți.”

 1. USR – DACĂ PROCURORII NU REUȘESC SĂ TRIMITĂ ÎN JUDECATĂ O PERSOANĂ ÎN INTERVAL DE UN AN, ATUNCI DOSARUL SE CLASEAZĂ AUTOMAT.

DA! – Trebuie pus capăt șantajării clasei politice şi a oricărei persoane fizice, prin tergiversarea soluționării dosarelor! De la descoperirea faptei, procurorul are la dispoziție un an să adune probe şi să identifice persoana suspectată de săvârşirea faptei.

„În celelalte situaţii, altele decât cele menţionate la alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. În termen de maxim 1 an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune aceasta măsură, fie la clasarea cauzei”

 1. USR – FLAGRANTUL VA DEVENI IMPOSIBIL PENTRU CĂ PROCURORII SUNT OBLIGAȚI SĂ INFORMEZE PERSOANELE CARE SUNT VIZATE ÎNTR-UN DOSAR IMEDIAT DUPĂ CE AU DEVENIT SUSPECȚI

FALS – 99% din anchete sunt inițiate/ demarate cu privire la faptă (in rem), ceea ce nu implică nici o informare. Obligaţia informării intervine în momentul identificării persoanei suspectate.

 1. USR – SE POT REDESCHIDE DOSARE CARE AU FOST DEJA FINALIZATE CU SENTINȚE DEFINITIVE, DACĂ DECIZIA ESTE SEMNATĂ DE UN ALT JUDECĂTOR

DA! – Cine ar accepta să fie condamnat, sau condamnarea sa să fie motivată de către un judecător, care nici măcar nu a participat la administrarea probelor și la proces?

”Hotărârea  se  redactează  de  unul  dintre judecătorii  care  au  participat  la soluţionarea cauzei, şi se semnează de membrii completului care au participat la administrarea probelor şi judecata în fond precum şi de grefier.”

 1. VLAD ALEXANDRESCU DE LA USR SPUNE CĂ PEDOFILII ȘI ALȚI INFRACTORI FILMAȚI PE STRADĂ, ÎN SCĂRILE DE BLOC SAU ALTE LOCURI PUBLICE, VOR SCĂPA NEPEDEPSIȚI PENTRU CĂ NOUA LEGE NU PERMITE FOLOSIREA ACESTOR PROBE

FALS! Înregistrările efectuate de părți (propriile convorbiri sau comunicări), înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum și cele realizate în toate tipurile de spații publice, sunt probe valabile, la fel ca până în prezent!

„Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi și de subiecții procesuali principali, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii”

„Înregistrările de pe camerele de supraveghere precum și cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihăiță Conservă

  Ce nesimtiti. Urat prtid si UDMR-ul asta. Nu ai studii in domeniul asta, si informarea poate fi confuza.

  De fapt este o mare mizerie cu gust de gulas.

  Haideti sa analizam pe text ca la scoala, ca cu hotii astia de la conducerea tarii, nu merge altfel:

  “USR – UN VIOLATOR SAU UN INTERLOP VOR PUTEA PARTICIPA LA AUDIEREA VICTIMELOR LOR –”

  grav, nu?

  Dar stati ca suntem salvati. UDMR spune radical FALS. Informatia este falsa. Eu fiind trecut prin viata, stiu ca UDMR a facut chiar numai bine tarii asteia in toate guvernele de pana acum si citesc mai departe, ca nu se stie ….

  “FALS – la simpla cerere a martorilor sau subiecților procesuali, inculpatul sau suspectul nu va participa la audieri.”

  Pai stati putin ca nu e falsa afirmatia USR. Spune exact acelasi lucru. USR zice ca un violator va putea participa la audieri, iar UDMR zice ca violatorul poate sa nu participe.

  Dar vedeti voi, poate sa nu participe, este o stare exceptionala. Ca sa fii in postura asta, trebuie sa faci cerere. Cererea trebuie sa se incadreze in conditiile legii. Mai apoi sa existe starea de pericol – chestiune care necesita probatoriu, dezbateri, etc. Mai apoi, aceasta cerere trebuie sa fie “admisa” si tu ca victima vei avea un statut aparte, datorita caruia vei fi protejat.

  Pai cine minte? Care e situatia standard? E clar ca situatia standard este cea expusa de USR. Mai mult, de aceea s-a si formulat probabil cu sintagma “va putea participa”. Tocmai pentru a putea sublinia ca exista si situatii diferite.

  In schimb, afirmatia celor de la UDMR este FALSA! Rusinoasa! Corupta!

  Noi cu tastele, ei cu proștii și voturile …

  E D U C A T I E – asta lipseste, si asta nu se castiga decat in timp. Poate copiii nostri.

  Renunt la gulas.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Liviu

  Nu va este rusine nenorocitiilor. Voi nici nu sunteti un partid. Ati fost partasi de 30 de ani la conducerea tarii alaturi de bolsevici pe care ii sprijiniti.
  Va durut in dos de comunitatea si electoratul vostru, va-ti imbogatit pe seama exploatarii fondului forestier si a altor magarii, nu va interesat tara ca intreg ci autonomia. Aveti o gramada de bozgori penali refugiati prin Ungaria, nerusinatiilor si voi vorbiti de respect si democratie.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact