Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Moțiunea de cenzură: ”Oare un marș pentru Sibiu-Pitești v-ar face să înțelegeți că această bucată lipsă este vitală?!”

Moțiunea de cenzură: ”Oare un marș pentru Sibiu-Pitești v-ar face să înțelegeți că această bucată lipsă este vitală?!”

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernului Dăncilă va fi citită astăzi, de la ora 16.00, în plenul Parlamentului, urmând ca miercuri să fie dezbătută şi votată.

Opoziţia a depus, în 20 iunie, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”. Pentru ca moţiunea să treacă, iar Guvernul să cadă, sunt necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Prim-vicepreşedinte PNL, Raluca Turcan, a anunţat că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă miercuri la Camera Deputaţilor şi afirmă că acualul Executiv este „ruşinos” şi reprezintă un dezastru pentru România.

“Acest Guvern ruşinos este un dezastru pentru România şi ar trebui să plece acasă cât mai repede. Din punct de vedere economic, acest Guvern a bulversat întreg mediul de afaceri. 1,9 milioane de angajaţi în sectorul privat au veniturile mai mici şi, de asemenea, 7 milioane de români sunt oarecum pe punctul de a-şi pierde pensiile pe care şi le-au pregătit pentru momentul pensionării. Din punct de vedere al abilităţii publice, acest Guvern a lăsat primăriile fără fonduri de dezvoltare, fără bani de investiţii. Din punct de vedere al educaţiei, acest Guvern nu a construit nicio şcoală, nu are niciun program integrator pentru a reduce abandonul şcolar şi a creşte incluziunea şcolară. În sănătate, acest Guvern a reuişit să spulbere echipele medicale, a reuţit să perpetueze o criză de medicamente şi de consumabile, a blocat inexplicabil medicii de familie şi nu în ultimul rând, acest Guvern şi-a arătat hotărârea de a guevrna pentru infractori”, a declarat Turcan.

De asemenea, ea spune că, dacă PSD-ALDE ar fi spus în campania electorală că vor “guverna pentru infractori” şi că Viorica Dăncilă va fi premier, atunci nu ar fi fost votaţi.

“Dacă majoritatea PSD-ALDE, cu liderii pe care îi are, în campania electorală ar fi spus că vor guverna pentru infractori şi că prim-ministru va fi doamna Viorica Dăncilă, cu siguranţă nu ar mai fi primit acest vot. Doamna Dăncilă nu poate să ofere altceva în calitate de prim-ministru decât să execute ordinele domnului Liviu Dragnea. Odată îndepărtată din fruntea Guvernului, tot arsenalul de putere construit în mod bolnăvicios de către domnul Dragnea (…) se va destrăma şi vom putea ajunge în situaţia de a da României un Guvern care să guverneze în interes public, nu în interesul unor infractori”, a mai anunţat Raluca Turcan.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, afirmă că actualul Guvern este “cel mai prost” de la Revolţie şi un Guvern care “ne face de râs”.

“În realitate, în momentul de faţă România are cel mai prost Guvern pe care l-a avut după anii ’90. Nu este niciun dubiu, pornind de la premierul Dăncilă, mergând la domnul Andruşcă (ministrul Economiei – n.r.), la domnul Şova (ministrul Transporturilor – n.r.), care ne explica faptul că autostrăzile vor aduce sărăcie şi subdezvoltare în România. Este un Guvern care nu doar că ne face de râs ca stat, dar care scufundă România. Este un Guvern, nu am avut ocazia astăzi (miercuri – n.r.) să o întreb direct pe doamna Dăncilă la spectcolul pe care l-a dat la informarea aceea, despre un Guvern cu care avem şanse foarte mari să ieşim din Europa înainte chiar de a a prelua preşedinţia Consiliului”, a explicat liderul USR după depunerea moţiunii.

Barna a mai susţinut că sunt parlamentari ai PSD cărora le este jenă de acest Guvern.

“Este un Guvern cu care PSD-ului îi este ruşine. Am întâlnit mulţi membri PSD care vorbesc cu jenă despre miniştrii pe care îi au în diverese poziţii, ridicând din uneri si spunând «nu avem ce să facem, asta e». Dacă România a ajuns să fie guvernată pe logica «asta este» este un fapt foarte grav. De aceea avem încredere că, dincolo de semntăruile pe care le-am strâns penetru această moţiune, şi din majoritatea PSD sunt oameni care vor avea măcar în acest ultim ceas responsabilitatea guvernării României, nu doar aceea tragică de a fi avocaţi asumaţi de casă ai lui Liviu Dragnea” a continuat el.

Preşedintele PMP, Eugem Tomac, a explicat şi el că moţiunea de cenzură le oferă posiilitatea celor din PSD “să se răcorească” şi susţine că, dacă votează moţiunea, premierul Dăncilă va fi trimisă acasă, “unde îi este locul”.

“Această moţiune de cenzură oferă o ocazie unică, deşi cei din PSD sunt obişnuiţi din şase în şase luni să voteze pentru o moţiune de cenzură, iată, le oferim ocazia PSD-iştilor să se răcorească. O pot face cu convingere şi prin votul pe care îl vor da la moţiunea de cenzură, sper că vor reuşi împreună cu noi să o trimitem pe Viorica Vasilica Dăncilă la Videle, acolo unde îi este locul, nu în fruntea Guvernului României. Este o iresponsabilitatea ceea ce a făcut PSD instalând-o acolo, iar noi avem obligaţia prin toate mijloacele să o înlăturăm, să o trimitem la Videle”, a susţinut Eugen Tomac.

Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea că parlamentarii care nu vor vota moţiunea sunt "lacheii” lui Liviu Dragnea. Liberalii vor ca moţiunea să fie citită în plen luni, iar spre sfârşitul săptămânii viitoare să aibă loc votul, calendarul urmând să fie stabilit de Biroul Permanent reunit.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Prezentăm textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă:

”«Votarea acestei moţiuni este un act de responsabilitate şi reprezintă singura opţiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă competenţa, responsabilitatea şi puterea de muncă necesare». Aceste afirmaţii aparţin semnatarilor moţiunii de cenzură prin care domnul Liviu Dragnea şi-a eliminat primul Guvern, condus de Sorin Grindeanu.

Ne-am fi aşteptat ca după o declaraţie aşa de serioasă, liderii alianţei PSD-ALDE să propună prim-miniştri mai serioşi, mai competenţi şi mai responsabili faţă de interesele generale ale românilor şi ale României. Din păcate, pe domnul Dragnea nu l-a interesat niciun moment să susţină un prim-ministru competent, serios şi responsabil, ci doar un prim-ministru ”neconflictual” în relaţia directă cu domnia sa şi care să nu emită nici prea multe pretenţii la scaunul de şef al PSD.

Deşi Guvernul Dăncilă este şi mai incompetent decât primele două guverne PSD-ALDE, Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea i-au ridicat osanale premierului Viorica Dăncilă în primul Bilanţ de guvernare. Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât îşi păstrează singura sa calitate, aceea de a nu fi «conflictuală» cu şeful său de partid.

Am ajuns astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie! Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea.

Doamnă prim-ministru,

De la începutul anului de când aţi fost învestită în funcţia de prim-ministru, nu aţi reuşit decât să afundaţi economia ţării şi mai tare, să generaţi panică şi neîncredere în rândul investitorilor străini, să-i goniţi din ţară pe cei deja existenţi şi să adânciţi şi mai tare evoluţiile economice negative. Nu ne îndoim de faptul că domnul Mihai Tudose va fi primul care o să vă certe, deoarece vă va reproşa că atunci când a plecat domnia sa de la guvernare v-a lăsat «un tigru economic», iar sub guvernarea domniei voastre România a înregistrat stagnare economică, cel puţin pe primul trimestru din 2018.

Stimaţi colegi,

Indicatorii statistici din acest an spun aproape totul despre incompetenţa vădită a acestui guvern!Guvernul Dăncilă poate fi numit, pe bună dreptate, guvernul scumpirilor! Inflaţia, adică ritmul de creştere a preţurilor de consum, a ajuns la 5,4%, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Ştiţi oare cât de puternic aţi erodat puterea de cumpărare a populaţiei, a salariaţilor şi a pensionarilor? Aveţi vreo idee despre cum au crescut facturile la energie electrică, la gaze naturale şi la alte utilităţi, numai de când aţi venit dumneavoastră la guvernare?

ROBOR, indicatorul de referinţă pentru dobânzile la creditele bancare, a ajuns la aproape 3%, adică la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, determinând creşteri importante ale ratelor bancare pentru tinerii care au credite. În unele cazuri ratele au ajuns să fie mai mari şi cu câteva sute de lei lunar.

Nu ne-aţi lămurit dacă Guvernul va putea plăti pensiile şi salariile până la sfârşitul anului! Deşi spuneţi că aveţi bani în buget, datele publicate de Guvern demonstrează contrariul! Veniturile care vin la buget cresc pe jumătate faţă de viteza cu care cresc cheltuielile!

Aşa se face că deficitul bugetului general consolidat a ajuns numai în primele 4 luni ale anului la 0,65% din PIB, adică la peste 6 miliarde de lei, deşi în anul 2017, în aceeaşi perioadă a anului, bugetul a înregistrat excedent bugetar de 1,35 miliarde de lei.

În plină creştere economică, cu o guvernare PSD-ALDE, România trăieşte ca «săracul satului, cu datoria scrisă pe caiet». Din anul 2012 şi până astăzi, datoria publică a statului român a crescut cu 100 de miliarde de lei!Numai de la ultimele alegeri din anul 2016, aţi îndatorat România cu peste 24 de miliarde. De asemenea, nu spuneţi nicio vorbă despre cât scot românii din buzunar pentru a plăti dobânzi pentru datoria publică! Anul trecut s-au plătit dobânzi de 9,8 miliarde lei, iar anul acesta sunt programate dobânzi de peste 11,3 miliarde lei. Nu vă întrebăm ceea ce s-ar fi putut construi cu aceşti bani, pentru că PSD nu a construit nimic în România! Nici nu ştie şi nici nu poate să construiască autostrăzi, şcoli şi spitale.

Anul 2018 reprezintă al doilea an în care banii pentru investiţii publice sunt sacrificaţi, din cauza problemelor bugetare. După ce în anul 2017 nu s-au făcut aproape deloc investiţii publice, înregistrându-se cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, nici anul acesta Guvernul nu este interesat de prioritizarea investiţiilor. Cum să mai facă Guvernul investiţii, atâta vreme cât banii din buget nu ajung nici măcar pentru plata pensiilor şi a salariilor până la sfârşitul anului?

Într-un total dispreţ faţă de mediul de afaceri, politica fiscală a fost făcută franjuri prin desele modificări ale Codului Fiscal. După ce în anul 2017 Guvernul a făcut peste 260 de modificări ale Codului fiscal, anul acesta, numai în primele 3 luni au mai fost operate încă 120 de modificări! Şi, parcă în ciudă faţă de sute de mii de agenţi economici care strigă că vor predictibilitate şi vor ca politica fiscală să nu se mai schimbe de pe o zi pe alta, Guvernul anunţă marea modificare a Codului fiscal chiar în această vară, care va înseamna o nouă rescriere a politicii fiscale. Oare cu cine se va consulta Guvernul peste vară?

Doamnă prim-ministru,

Când vine vorba despre proiectele de infrastructură de transport supralicitaţi la maxim numărul de kilometri de autostrăzi pe care promiteţi să îi finalizaţi. Asistăm la o sarabandă a declaraţiilor, contrazisă de realitatea din teren, dar şi de reprezentaţi ai instituţiilor europene care vă atrag atenţia prin scrisori oficiale, ţinute la secret de dumneavoastră şi de alţi miniştri din cabinet, că România nu are infrastructură dezvoltată pentru că autorităţile responsabile nu reuşesc să absoarbă fondurile europene destinate domeniului transporturilor şi nu au pregătite proiecte mature prin care să atragă cele 5,1 miliarde de euro alocate României prin POIM 2014-2020.

Aţi încercat din răsputeri să cosmetizaţi scrisoarea doamnei comisar european Corina Creţu care a prezentat negru pe alb faptul că România va pierde bani europeni la acest capitol. Faceţi totuşi un exerciţiu de imaginaţie, nu de imagine, şi puneţi-vă în locul doamnei comisar european, care a trebuit să transmită o scrisoare dură către Guvernul pe care îl conduceţi în care aproape că vă imploră să transmiteţi către Bruxelles proiecte noi, solide şi de calitate, pentru că altfel România riscă dezangajări imediate. Este ruşinos şi dezonorant pentru România să primească astfel de avertizări de la Bruxelles, la mijlocul exerciţiului financiar 2014-2020, cu risc major de compromitere a negocierilor pentru viitorul buget european 2020-2027, şi asta din cauza slabei performanţe şi a lipsei de rezultate palpabile la acest capitol. Sper că înţelegeţi tonul imperativ al acestei scrisori şi gravitatea situaţiei în care vă aflaţi. Nu încercaţi să pasaţi răspunderea în urmă, pentru că sunteţi direct responsabili, dumneavoastră cei din Guvernarea PSD-ALDE, pentru groapa în care se află domeniul transporturilor.

Cred că de aici trebuie să pornim analiza acestui sector care rămâne o vulnerabilitate pentru România, atât din perspectiva angajamentelor asumate faţă de partenerii europeni care încă aşteaptă închiderea marilor coridoare europene de transport, cât şi din perspectiva aşteptărilor pe care le au cetăţenii acestei ţări care şi-au pierdut încrederea în acest Guvern în ceea ce priveşte capacitatea administrativă de a planifica şi implementa marile proiecte de infrastructură.

Vindeţi pielea ursului din pădure şi anunţaţi proiecte megalomanice care totalizează 760 de km de autostradă, în parteneriat public-privat, deşi acestea sunt la stadiul de idei! Vindeţi iluzii românilor care încă aşteaptă să finalizaţi cei 60 de km promişi pentru acest an şi care sunt incerţi având în vedere termenele amânate de recepţie pentru loturile de pe Autostrada Lugoj-Deva şi Autostrada Sebeş-Turda. Aţi anunţat construirea a 350 de km până în 2020, însă sub guvernarea PSD-ALDE românii s-au ales cu numai 15 km de autostradă recepţionaţi în martie 2017!

Strigătul de disperare al românilor şi revolta faţă de ritmul extrem de lent  în care se concretizează proiectele mari de investiţie în domeniul transporturilor sunt ignorate de către Guvern. Am asistat la un marş de protest al locuitorilor din Moldova, primul de o asemenea anvergură din istoria post-decembristă, un manifest public critic la adresa  autorităţilor care tergiversează implementarea proiectelor de infrastructură atât de necesare pentru conectarea acestei regiuni cu restul ţării şi mai departe cu Europa. Cel mai mare demers civic din această ţară s-a lovit de un zid de nepăsare!

De câte marşuri de protest mai aveţi nevoie pentru a înţelege că răbdarea românilor are limite! Oare un marş pentru Sibiu-Piteşti v-ar face să înţelegeţi că această bucată lipsă din Coridorul IV rutier pan-european este vitală  nu doar pentru unul dintre cei mai mari contributori la PIB-ul României, ci şi pentru mulţi alţi agenţi economici care  au nevoie ca de oxigen să existe continuitate pe reţeaua TEN-T Core de la Constanţa, din port, până la graniţa de vest a României şi mai departe spre Europa.

Este nevoie de un marş şi pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania sau pentru realizarea centurilor ocolitoare ale marilor oraşe precum Bucureşti,  Iaşi, Galaţi,Târgu Jiu, Suceava, Bacău etc? În anul Centenarului, unirea regiunilor istorice prin reţele de transport de mare viteză, rutieră sau feroviară,  rămâne un vis îndepărtat. Ceea ce rămâne să îi unească pe români este indignarea faţă de un Guvern dezinteresat de problemele reale şi cu o agendă care are mereu trecut la index domeniul infrastructurii de transport.

Deficitul de infrastructură mare de transport este cronic! Cauzele sunt multiple dar una dintre cele mai mari deficienţe semnalate vizează lansarea în licitaţii de documentaţii prost întocmite care nu respectă cerinţele de finanţare europeană, cum ar fi acordul de mediu. Şi aici recidivaţi grav! Riscaţi să îngropaţi definitiv proiectul autostrăzii Sibiu- Piteşti pentru că licitaţia pentru  loturile 1 şi 5 a fost lansată fără a avea rezultatul impactului asupra mediului, iar pentru lotul 4, cel mai probabil, se va proceda la fel.

Recent am auzit o declaraţie halucinantă a ministrului Transporturilor: dacă vom face autostrăzi, vor creşte salariile şi vor pleca multinaţionalele. Sunteţi un veritabil guvern anti-autostrăzi şi anti-dezvoltare!

Aţi anulat acordul pentru proiectul Comarnic-Braşov cu specialiştii Băncii Mondiale. Nu vă trebuie profesionişti. Nu vă pasă că ne facem de râs în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale. În loc de Banca Mondială, proiectul va fi făcut de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză din subordinea dumneavoastră. Nici Caragiale nu s-ar fi gândit vreodată ca, în România anului 2018, Comisia Naţională de Prognoză să ajungă să construiască autostrăzi în România! Este semnul cel mai clar al degradării instituţionale la care aţi dus Guvernul României.

Opriţi aceste practici dezastruoase pentru parcursul investiţiilor în infrastructura de transport! În loc să vă preocupaţi să reduceţi birocraţia care blochează realizarea proiectelor de investiţii de transport, ”reduceţi democraţia” aşa cum bine aţi recunoscut în una dintre memorabilele ziceri care v-au consacrat în spaţiul public. De fapt, unica preocupare a  acestei guvernări este salvarea Liderului Suprem de la prăbuşire, prin acţiuni care pun sub un mare semn de întrebare parcursul european şi democratic al acestei ţări.

Stimată doamnă Prim-ministru,

Guvernul condus de dumneavoastră a pus sub semnul întrebării funcţionarea unor instituţii fundamentale într-un stat de drept. Mai întâi aţi încercat să discreditaţi funcţionarea independentă a acestora, iar apoi aţi depus toate eforturile pentru a le subordona direct partidelor de guvernare şi forurilor de conducere ale acestora!

Deşi nu aţi suflat un cuvânt, nici în campania electorală şi nici în programele de guvernare, obiectele principale care vă călăuzesc la guvernare sunt: amputarea legilor din domeniul justiţiei şi reîntoarcerea în epoca subordonării politice a magistraţilor. Din păcate, interesele reale ale românilor au trecut în plan secundar.

Stimaţi colegi,

În mandatul actualului ministru al Justiţiei, problemele reale cu care se confruntă sistemul judiciar nu au înregistrat nicio ameliorare, ci, dimpotrivă, s-au adâncit şi mai tare! Spunem acest lucru pentru că, deşi Ministrul Justiţiei a susţinut acordarea de compensaţii materiale semnificative pentru deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare, în acelaşi timp a tolerat subfinanţarea sistemului penitenciar, asigurând în anul 2018 un buget care acoperă doar 60% din resursele necesare.

În tot acest timp, sistemul a rămas cu aceleaşi probleme nerezolvate în penitenciarele din România. Aţi sfidat deciziile CEDO, dar şi munca cetăţenilor cinstiţi care văd că banii cu care contribuie la bugetul de stat sunt doar pentru a finanţa incapacitatea Guvernului de a oferi soluţii.

Constatăm astfel un eşec pe linie în ceea ce priveşte ameliorarea condiţiilor din penitenciare. Dacă v-ar fi preocupat cu adevărat soarta deţinuţilor nu v-aţi fi opus măsurilor alternative de executare a pedepselor şi nu le-aţi fi înlocuit cu măsuri alternative la eliberarea condiţionată, o inovaţie juridică care nu are scopul de a reforma şi nici nu contribuie în vreun fel la degrevarea penitenciarelor de supra-aglomerare. Măsura incapacităţii Guvernului de a gestiona situaţia din penitenciare a fost arătată inclusiv de protestele masive ale angajaţilor din penitenciare, care au ieşit în stradă pentru că se simt umiliţi de către un Ministru al Justiţiei care nu a luat niciun fel de măsuri pentru a compensa deficitul de personal, pentru a asigura finanţarea adecvată sau condiţii decente de lucru.

Guvernul a eşuat pe linie în îndeplinirea măsurilor asumate prin Programul de Guvernare! Investiţiile în sedii noi, potrivite nevoilor instanţelor de judecată, sunt practic inexistente. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu are nici în prezent un sediu propice desfăşurării activităţii sale! Tribunalele specializate s-au înfiinţat doar pe hârtie, iar în buget nu s-au alocat resurse financiare suficiente. ”E-justice„ - Dosarul electronic  nu este implementat la nivel naţional nici până acum, existând doar câteva cazuri izolate de Curţi de Apel care au realizat acest lucru prin eforturi proprii. Instanţele de judecată sunt încărcate neuniform, cu discrepanţe uriaşe privitoare la numărul de cauze aflate în soluţionarea unui judecător. Reaşezarea lor teritorială nu a fost încă demarată, deşi era absolut necesară. Judecătorii, procurorii şi grefierii sunt în număr insuficient, iar volumul imens de muncă al acestora duce, în mod inevitabil, la termene de judecată inacceptabil de lungi, la amânarea soluţionării cauzelor şi la creşterea numărului erorilor judiciare.

Iată numai o parte a obiectivelor pe care vi le-aţi asumat în faţa românilor, dar care au rămas în continuare la stadiul de promisiuni neîndeplinite!

Aţi eşuat în gestionarea demersurilor de îndeplinire a obiectivelor de referinţă din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Achitarea de această responsabilitate a fost una deplorabilă! Asta cu atât mai mult cu cât Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat public ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii Europene, însă  deja oficialii europeni ne-au informat că acest obiectiv a fost ratat. Riscăm, de asemenea, excluderea din Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO). Aţi făcut ca România să fie supusă unei proceduri speciale, care a mai fost activată doar în cazul Poloniei, organismul european semnalând abateri serioase de la lupta împotriva corupţiei. Ce aţi făcut în schimb? Aţi jignit inspectorii GRECO, calificându-i drept neprofesionişti şi incompetenţi. Este ruşinos şi incalificabil ca un ministru să facă astfel de declaraţii care afectează grav interesele României

Stimaţi colegi,

Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au rămas nerezolvate! În schimb, actul de guvernare a fost deturnat în dauna intereselor cetăţenilor români. Nu mai puteţi nega faptul că preocupările dumneavoastră în domeniul justiţiei au urmărit planuri ascunse, pentru a asigura protecţia unor lideri politici în faţa rigorilor legii. Aţi îndepărtat actul de justiţie de principiile constituţionale privitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi vă străduiţi din răsputeri să creaţi o castă de cetăţeni mai presus de lege.

Guvernul PSD-ALDE a demonstrat că nu are nimic de a face cu oamenii cinstiţi ai acestei ţări! Le-aţi fraudat încrederea promiţându-le majorări uluitoare de venituri, crezând că aşa veţi adormi vigilenţa unei naţiuni întregi! Ar trebui să ştiţi că puteţi să păcăliţi câţiva oameni tot timpul şi pe toţi oamenii o perioadă, dar nu puteţi să păcăliţi pe toţi oamenii tot timpul.

Doamnelor şi domnilor,

Doamna Viorica Dăncilă trebuie demisă, deoarece nu are nici curajul şi nici puterea să se opună deciziilor arbitare ale şefului său de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justiţiei sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicaţie!

Iată doar câteva dovezi evidente: se doreşte redefinirea grupului infracţional organizat, abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, redefinirea abuzului în serviciu şi a mărturiei mincinoase. Mai mult, prin modificările la Codul de procedură penală se amputează cu cinism instrumentele de anchetă aflate la îndemâna organelor de urmărire penală, fără a vă păsa că prin aceste prevederi facilitaţi scăparea de răspundere penală nu doar a infractorilor urmăriţi pentru fapte de corupţie sau de serviciu, ci inclusiv a celor care săvârşesc omoruri, violuri, tâlhării sau alte asemenea. Nu vă pasă deloc că puneţi în pericol siguranţa cetăţeanului de rând!

Am văzut cu toţii că actualul Guvern nu se rezumă doar la modificarea legislaţiei din domeniul Justiţiei, ci vizează şi menţinerea unei politizări excesive a instituţiei care trebuie să vegheze la respectarea Constituţiei, Curtea Constituţională. CCR, prin majoritatea controlată de PSD-ALDE, a decis amputarea atribuţiilor preşedintelui. PSD încercă să facă din Preşedintele statului, ales prin vot direct, doar un simplu spectator. PSD-ALDE, cu mâna CCR, a mutat decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea Ministrului Justiţiei, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcţie de interese politice. Această abordare contravine poziţiei Uniunii Europene care s-a poziţionat împotriva politizării justiţiei.

Avocatul Poporului, o altă instituţie-cheie, este fără dubiu Avocatul intereselor PSD. Orice sesizări adresate lui Victor Ciorbea, care nu convin PSD, sunt blocate şi încuiate în sertarul Avocatului Poporului! Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării şi Consiliul Naţional al Audiovizualului au devenit şi ele unelte politice. Orice adversar politic, care nu convine puterii, este amendat sau ameninţat că va fi amendat! Nu mai vorbim şi despre instituţiile media publice care sunt supuse presiunii politicului. Avem exemplul TVR, unde preşedintele-director controlează din scurt jurnaliştii care nu vorbesc de bine actuala guvernare!

Toate acestea ne arată, clar, o conduită antieuropeană, aflată la mare distanţă de valorile şi principiile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene. Din cauza acestui asalt asupra instituţiilor statului, România este pe cale să devină un exemplu negativ în UE şi să devină un stat membru de rang inferior.

Domnilor şi doamnelor de la PSD-ALDE,

De 28 de ani România ignoră cu bună ştiinţă investiţiile în educaţie şi cercetare. Cele două domenii înseamnă dezvoltare şi creştere sustenabilă a economiei. Este bine că PSD a recunoscut, prin vocea unui fost ministru al educaţiei, acum câteva săptămâni, că: ”Statul, noi, am preferat să blocăm anumite reforme pentru că ne era mai comod”.

Odată ce aţi recunoscut că există problema, nu aţi făcut, însă, nimic să o îndreptaţi! În Programul de Guvernare nu aţi scris că veţi ”bloca reformele pentru că vă este mai comod aşa”! Din păcate nu v-aţi limitat la a ”bloca” ci aţi pus în practică şi verbul ”a strica”. Când vine vorba despre educaţie, nu vorbim despre cifre goale, ci despre destinele a milioane de tineri şi despre viitorul nostru ca popor.

Ştiţi că din cei 270.000 de elevi înscrişi în clasa I în perioada 2003-2004, peste 65% nu au o diplomă de Bacalaureat. Mai grav este că aproximativ 20% din întreaga cohortă nu au absolvit nici măcar ciclul gimnazial. La facultate au ajuns cu mult sub 30%, iar din aceştia, statistica ne spune că vor termina mai puţin de jumătate.

Vă putem face o scurtă listă a ultimilor ani de guvernare PSD:

Au fost blocate investiţiile în şcoli, iar unde au fost începute fie au fost abandonate şi lăsate în paragină, fie au fost făcute prost – în şcoli fără elevi şi fără profesori;

A fost politizat întreg sistemul: s-au schimbat inspectorii şcolari strict pe criterii politice, s-au instalat directori de şcoli direct de la partid şi au primit finanţări doar şcolile care susţin partidul aflat la guvernare;

Şcolile au rămas fără bani. Inspectorii au chemat directorii de şcoli să le solicite măsuri pentru reducerea cheltuielilor. S-a pus problema închiderii şcolilor, comasării de clase şi chiar a concedierii profesorilor. În ultima perioadă, au existat probleme în majoritatea judeţelor cu plata contribuţiilor sociale ale profesorilor. Mii de profesori au constatat că sunt neasiguraţi din cauza lipsei banilor la inspectorate. Aţi refuzat să recunoaşteţi că nu sunt bani pentru plata salariilor profesorilor şi aţi ales să le furaţi banii de asigurări sociale;

Până în acest moment, subfinanţarea învăţământului a făcut ca jumătate din totalul unei generaţii să fie în afara sistemului din cauza faptului că nu a putut suporta costurile şcolarizării. PSD şi-a încălcat promisiunile din campanie care vizau educaţia şi a făcut paşi mari care întorc din drum evoluţia învăţământului – iar rezultatele se văd atât la testările naţionale, cât şi la nivelul abandonului şcolar record;

Aţi forţat o serie de legi pentru a implementa un proiect comunist – MANUALUL UNIC şi EDITURA UNICĂ. Vă agăţaţi de aceste proiecte staliniste cu un singur scop – să puneţi mâna pe o piaţă de 15 milioane de euro. Ce asigurări ne puteţi da că în luna septembrie elevii vor avea manuale pe bănci? Vă spunem noi! Niciuna. În toamnă veţi veni iarăşi cu improvizaţii, veţi cheltui milioane fără licitaţii şi fără responsabilitate. Să ştiţi că sunteţi la al treilea Guvern al PSD şi responsabilitatea este în totalitate a dumneavoastră!

Nu s-au făcut investiţii în universităţi pentru modernizarea procesului didactic. De 10 ani de zile universităţile au fost complet ignorate în bugetul Ministerului. Prin buna ştiinţă a ministerului s-a dorit ca mediul academic să fie rupt de cerinţele pieţei muncii. În acest moment foarte multe dintre laboratoarele universitare funcţionează cu echipamente vechi, depăşite din punct de vedere tehnic.

Aţi uitat să evaluaţi şi să clasificaţi atât universităţile, cât şi şcolile doctorale. Banii se acordă pe criterii strict politice, iar anul acesta s-a văzut cum universităţile care au fost critice cu PSD au pierdut foarte mulţi bani la distribuirea locurilor bugetare. Aţi luat bani de la universităţi anul trecut, aţi mărit cheltuielile, iar anul acesta aţi tăiat locurile subvenţionate de la buget – cu scopul foarte clar de a falimenta universităţile de tradiţie din ţara noastră.”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus