X
daniela cimpean (3)

Conducerea CJ îi răspunde prefectului: Vorbiți de sporuri când nu sunt bani de salarii

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a transmis un răspuns la acuzațiile Instituției Prefectului referitoare la veniturile angajaților din sectorul asistenței sociale.

Conform CJ Sibiu, în timp ce sistemul județean de asistență socială e în prag de colaps începând cu luna iulie din cauza lipsei alocărilor de fonduri de la guvern, prefectul Sibiului maschează dezastrul „certând” Consiliul Județean că se opune acordării unor sporuri salariale în sistem.

„Demagogia decidenților susținuți de PSD care mimează protecția socială din vorbe e un act grav și iresponsabil. În loc să discute cu membrii Comisiei de Dialog Social problemele reale din sistem și să găsească soluții conform atribuțiilor pe care le are, prefectul Sibiului a regizat ieri o scenetă ieftină în care îi agită pe oameni cu privire la neplata sporurilor salariale, când ei de fapt nu vor mai avea salarii începând cu luna viitoare” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Conform legii, costurile asistenței sociale din județ se acoperă în procent de până la 90% din fonduri de la guvern, în timp ce consiliile județene au obligația de a suporta diferența.

Situația de colaps care ne bate la ușă nu este tipică doar județului Sibiu. Suma care lipsește din alocarea guvernului către asistența socială la nivelul întregii țări este de aproape un miliard de lei, conform adresei nr. 4 din 4.06.2018,  prin care Asociația directorilor economici și contabililor din județele din România a semnalat Ministerului Muncii și Justiției Sociale necesarul de suplimentat până la finele anului 2018 în 40 de județe.

04 Memoriu Ministerul Finantelor Publice 30.01.2018

Județul Sibiu a semnalat un necesar de 31.043.000 lei, din care 20.106.000 sunt pentru sistemul de protecția copilului și 10.937.000 lei pentru centrele de asistență a persoanelor cu handicap. Bugetul județului nu poate suporta acest necesar în condițiile în care alocările de la bugetul național pentru funcționare s-au diminuat cu 39.587.280 lei, iar creșterile salariale (adoptate de Parlament fără susținere bugetară) impun o alocare suplimentară de la bugetul județului de 30.900.000 lei.

Prefectul Județului Sibiu a fost sesizat de către Consiliul Județean Sibiu deja de la finalul anului 2017, când se prefigura construcția bugetară pe 2018, prin adresa cu nr. 16972/07.11.2017 că, în urma modificării Codului Fiscal, alocările bugetare insuficiente de la nivel național vor periclita buna funcționare a serviciilor publice de interes județean. Tot la finalul lui 2017, consiliul a sesizat Ministerului Muncii și Justiției Sociale (prin adresa nr. 18880 din 12.12.2017) necesitatea actualizării standardelor minime de cost care ar fi putut rezolva parte din finanțarea serviciilor de asistență socială. Pe parcursul anului 2018, consiliul a revenit în repetate rânduri, atât la Ministerul Finanțelor Publice, cât și la Ministerul Muncii și a sesizat iminența sistării acordării serviciilor sociale din cauza lipsei alocărilor bugetare de la guvern (a se vedea adresele cu nr. 1241/30.01.2018, 5459/10.04.2018, 5813/16.04.2018, 7726/07.06.2018).

02 Raspuns Ministerul Finantelor Publice 12.02.2018

Sunt de rea credință cei care afirmă că situația nu a fost semnalată de Consiliul Județean Sibiu. Înainte de aprobarea bugetului județului Sibiu, lipsa alocărilor de la guvern în procent de 44% pentru asistența socială la nivelul județului Sibiu a fost prezentată și în conferința de presă în 14.02.2018 de președinta Consiliului Județean Sibiu, precum și în interviuri și alte conferințe de presă, iar proiectul de buget s-a aflat anterior în transparență decizională pe site-ul CJ conform legii (a se vedea linkul http://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2018/01/nota-fundamentare-buget-2018.pdf).

Proiectul de buget a fost dezbătut în comisiile de specialitate ale Consiliului Județean Sibiu din care fac parte și consilierii PSD, discutat cu liderii grupurilor politice din Consiliul Județean Sibiu, iar în final bugetul a fost adoptat în unanimitate. Chiar în nota de fundamentare a proiectului de buget se făcea referire expresă la acoperirea necesarului bugetar în procent de doar 56% pentru asistență socială. În plus președinta Consiliului Județean Sibiu a prezentat situația și membrilor sindicatului SANITAS și conducerii DGASPC de la nivel județean, pe care i-a invitat la sediul Consiliului Județean Sibiu în data de 14 iunie.

„Așadar nu sunt bani în bugetul Consiliului Județean Sibiu pentru asistența socială întrucât nu au fost alocați de la bugetul de stat, așa cum au fost în anii anteriori. Singura soluție este ca prin rectificare bugetară, guvernul să aloce județului Sibiu fondurile necesare acoperirii salariilor și sporurilor aferente lunilor iulie-decembrie 2018. Nu ne-ar face o favoare, ci ar restitui parte din contribuțiile la bugetul național aduse de sibieni. Ca reprezentant al guvernului în teritoriu, prefectul are și datoria și pârghiile necesare rezolvării situației. Prin urmare, acuzele la adresa Consiliului Județean Sibiu nu au nicio bază și constituie doar un demers rușinos prin care se încearcă mascarea dezastrului pe care PSD l-a produs în țară cu măsurile de umflare artificială a salariilor fără niciun fundament de creștere economică” concluzionează Daniela Cîmpean.

Acuzații dinspre Prefectură spre Consiliul Județean: ”Reconsiderați-vă atitudinea față de oameni!”

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un oarecare

  Oare cei de la Cj, funcționării, au sporuri? Va spun eu…bineînțeles că au…din ianuarie 2018. Asta a omis să spună distinsă doamnă!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  zzz

  peste voinica aia de la prefectura s-a pogorat harul de trompeta a lui trif.
  pot face un duet al afonilor cu hitul “ce are aia cu prefectura”

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cj

  01 Adresa Institutia Prefectului 07.11.2017

  02 Raspuns Ministerul Finantelor Publice 12.02.2018

  03 Adresa Ministerul Muncii 12.12.2017

  04 Memoriu Ministerul Finantelor Publice 30.01.2018

  05 Adresa Ministerul Muncii 10.04.2018

  06 Adresa Ministerul Finantelor 16.04.2018

  07 Raspuns Ministerul Finantelor 10.05.2018

  08 Raspuns Ministerul Muncii 10.05.2018

  09 Adresa Ministerul Finantelor 7.06.2018

  10 Raspuns Ministerul Finantelor 27.06.2018

  11 Raspuns Min. Muncii pt As.Directorilor Economici TABEL judete 18.06.2018

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Liviu

  Bani pentru triplarea salariilor din Cj,
  inca de vara trecuta, cand judetul arata cum arata s-au gasit imediat! Institutia exista doar pt. salariile imense ale functionarilor!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @un oarecare

  Funcționarii din consiliul județean nu au sporuri. Singurii care beneficiază de o majorare la salariu, începând cu luna trecută, sunt angajații serviciului proiecte ( 10 la numar) care lucrează cu fonduri europene. Asta, dupa ce au adus aproape 100 milioane euro bani europeni cu care se fac investiții în județ. Fără acești bani europeni, cu banii dați de Guvern pt.Sibiu, inestițiile în județ ar fi fost ZERO.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @???

  Informaţii dosar
  Informaţii generale
  Părţi
  Şedinţe
  Căi atac
  Citare prin publicitate

  Informaţii generale
  Nr. unic (nr. format vechi) : 830/85/2018
  Data inregistrarii 16.04.2018
  Data ultimei modificari: 09.06.2018
  Sectie: Secţia I civilă
  Materie: Litigii de muncă
  Obiect: acţiune în răspundere patrimonială
  Stadiu procesual: Fond

  Părţi
  Nume Calitate parte
  UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ JUDEŢUL SIBIU Reclamant
  CONSILIUL JUDEŢEAN SIBIU Reclamant
  KRAUSS ANA Pârât

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  elefantul din incapere

  DGAPASC e un triunghi al bermudelor si o poarta a Riului pe unde au intrat muuulti. Cati iau bani de acolo ??? Haideti sa facem o lista si pe urma socotiti daca raman bani de sporuri: Tant si altii, Crenguta, stie ea care, copii unor parint de sute de milioane pe luna, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact