X
pungi plastic

Ține Sibiul curat! Începe procesul care duce la interzicerea pungilor de plastic (P)

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu atrag atenția asupra următoarelor etape care vor duce la interzicerea importului și, mai apoi, a comercializării pungilor din plastic subțire. Importul este interzis de la finele acestei săptămâni.

Interzicerea importului de pungi de plastic subțire și a pungilor de plastic subțire cu mâner a fost legiferată de Parlamentul României la jumătatea lunii martie 2018. “Se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. Se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner“, sunt două dintre prevederile introduse de deputați în conținutul Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Actul normativ adoptat detaliază și caracteristicile ambalajelor interzise a mai fi importate din această vară și comercializate de la începutul anului viitor. Astfel, pungile de transport din plastic subțire sunt cele a căror “perete“ are o grosime mai mică de 50 de microni, cele de transport din plastic foarte subțire fiind cele a căror “perete“ are o grosime mai mică de 15 microni.

Adoptarea acestei legi vine și ca urmare a unei directive europene (Directiva 2015/270) adoptată pentru reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire. Comercianții care nu vor respecta prevederile legale sunt pasibili de amenzi cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei.

Pentru plastic folosiți recipientul de culoare galbenă

În fiecare an, în România sunt utilizate 5.000.000.000 de noi pungi din plastic. Din acestea, doar aproximativ 1% sunt reciclate. În condițiile în care o astfel de pungă se degradează în aproximativ 450 de ani, ADI Eco Sibiu îndeamnă sibienii să țină cont de regulile sistemului de colectare selectivă a deșeurilor sistem implementat din luna noiembrie a anului 2016.

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu arată că importanța reciclării plasticului nu este una doar de ordin economic, prin faptul că deșeurile reciclate sunt vândute, iar fondurile astfel obținute sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor reciclării selective. Sortarea separată a deșeurilor din plastic ajută extrem de mult la păstrarea unui mediu ambiant cât mai curat, având în vedere că multe din deșeurile din plastic nu se degradează niciodată. Iar cele degradabile au nevoie de sute sau chiar mii de ani pentru a reintra în circuitul natural. În toată această perioadă, aceste deșeuri dăunează mediului înconjurător.

În condițiile în care aproape 90% din deșeurile produse într-o lună de un sibian pot fi reciclate, reprezentanții ADI Eco Sibiu aduc în discuție numeroasele motive pentru care sibienii sunt îndemnați să recicleze în mod selectiv și deșeurile din plastic.
Potrivit statisticilor, acest tip de deșeuri ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi. Totodată, înainte ca produsele din plastic să devină deșeuri, este nevoie de o cantitate impresionantă de energie pentru a fi create. Astfel, aceleași statistici indică faptul că, anual, aproximativ 4% din consumul total de energie este alocat doar producției de plastic. Reciclarea acestui tip de produse duce la economisirea unor cantități importante de petrol, gaze naturale și apă, utilizate în procesul de producție.

Ca termen de comparație, merită amintit că reciclarea unei singure sticle de plastic economisește suficientă energie pentru alimentarea unui bec de 60W timp de șase ore. Tot ca punct de reper, prin reciclarea unei tone de sticle de plastic este evitată poluarea aerului cu 1,5 tone de emisii de carbon (echivalente arderii a peste 450 de litri de combustibil).

Deșeurile de plastic sunt reciclate în recipientele de culoare galbenă, destinate și deșeurilor din metal.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Anunțuri publice
  • Contact