Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Care sunt bolile cronice întâlnite la copiii din județul Sibiu. Ochii și coloana, cele mai afectate

Care sunt bolile cronice întâlnite la copiii din județul Sibiu. Ochii și coloana, cele mai afectate

Afecțiunile ochiului și tulburările de coloană sunt pe primele două locuri într-o statistică a celor mai frecvente maladii depistate la copiii din Sibiu în anul școlar 2016-2017, conform unui raport al Direcției județene de sănătate Sibiu.

Cifrele la care face referire Direcția județeană sunt acumulate de cabinetele medicale școlare. În total, au fost au fost monitorizați 32.049 copii, dintre care 6.925 au afecțiuni dispensarizate. Cele mai frecvente sunt viciile de refracție (prevalență - 9.23%), tulburări care apar atunci când imaginea nu se formează pe retină (n.n. – miopie, hipermetropie, astigmatism). În total, 2.961 de copii au fost diagnosticați cu vicii de refracție.

Pe locul doi se situează viciile de postură (prevalență – 2,77%), cauzele majore fiind greutățile prea mari pe care le duc copiii sau rucsacurile nepotrivite, statul prea mult pe scaun și la calculator, precum și mobilierul neadaptat. Este o problemă de sănătate publică care poate afecta sever sănătatea viitorului adult și care se menține în topul afecțiunilor depistate de medicii din cabinele școlare, deși problema este mai mulți ani sesizată. În total, 890 de elevi au fost depistați cu vicii de postură.

Pe locul trei, cu peste 520 de copii afectați (prevalență – 1,62% ), se numără obezitatea neendocrină, adică cea care nu este declanșată de disfuncții hormonale, ci mai degrabă din cauza alimentației necorespunzătoare și lipsei de mișcare. Despre numărul în creștere al obezității medici atenționează deja de mai bine de 10 ani.

Următoarele în top sunt bolile cronice ale aparatului locomotor (491 cazuri, prevalență – 1.53%), astmul bronșic (213 cazuri, prevalență – 0,66%), tulburări de creștere și dezvoltare (152 cazuri, prevalență – 0,47%), tulburările de vorbire (149, prevalență – 0,46%), spasmofilie (147 cazuri, prevalență – 0,45%), epilepsie (96 cazuri, prevalență – 0,30%) și tulburări nevrotice (93 cazuri, prevalență – 0,29%).

„Aceste rezultate confirmă necesitatea supravegherii active a copiilor cu boli cronice pentru evitarea consecințelor negative asupra stării de sănătate nu doar a copiilor, ci și a adulților, deoarece bolile cronice au o evoluție îndelungată şi pot fi invalidante”, atenționează DJS Sibiu.
Spre comparație, în perioada anului școlar 2015/2016 au fost înregistrate 6.451 cazuri dispensarizabile din 30.041 de copii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1109

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus