Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Ziua decisivă pentru modificarea Codului Penal. Azi se dă votul decisiv

Ziua decisivă pentru modificarea Codului Penal. Azi se dă votul decisiv

Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal este dezbătut astăzi de Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă. Plenul Camerei Deputaţilor a decis, la solicitarea liderului de grup al PSD, Daniel Suciu, ca votul final pentru adoptarea modificărilor Codului penal să fie dat tot miercuri. Iniţial, astăzi erau programate dezbaterile, iar votul final urma să fie dat joi.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat marți de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 de voturi "pentru", 28 de voturi "împotrivă şi nouă abţineri, după o şedinţă tensionată, în care opoziţia a încercat să lase puterea fără cvorum, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit în sală pentru ca şedinţa să poată continua, informează News.ro. După votul din Senat, Comisia specială pentru legile Justiţiei condusă de deputatul PSD Florin Iordache s-a întrunit din nou şi a dat raport de admitere la modificările aduse Codului penal, necesar înainte de dezbaterea legii în Camera Deputaţilor.  Legea nu a suferit modificări majore faţă de forma adoptată de Senat, fiind respinse amendamentele PNL şi USR, dar şi un amendament propus de UDMR pentru redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Pentru a trece modificările Codului Penal prin Camera Deputaților, majoritatea PSD – ALDE are nevoie de 165 de voturi, cu două mai puține decât numărul de parlamentari ai celor două formațiuni. Cel mai probabil, parlamentarii UDMR se abține de la vot, iar deputații minorităților naționale nu vor vota uniform, așa că cei de la PSD și ALDE nu se pot baza pe voturile acestora. Astfel că deputații PSD – ALDE vor avea nevoie de o prezență de 100% pentru a fi siguri că vor reuși să întrunească majoritatea necesară adoptării modificărilor Codului Penal.

Din cei șapte parlamentari din Sibiu, Dan Barna, Benedek Zacharie, Ovidiu Ganț, Nicolae Neagu, Ovidiu Sitterli, Constantin Șovăială, Raluca Turcan și Ioan Terea doar ultimul a anunțat că va vota modificările la Codul Penal. ”Da, voi vota”, a declarat deputatul Social Democrat. Deputatul UDMR de Harghita, Benedek Zacharie, se va conforma cel mai probabil deciziei partidului și nu va vota.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus