Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Limitarea numărului de farmacii în sate, discutată la minister. Care e situația în Sibiu

Limitarea numărului de farmacii în sate, discutată la minister. Care e situația în Sibiu

Ministerul Sănătății analizează oportunitatea modificării Legii farmaciei pentru a decide dacă să limiteze numărul de farmacii în sate sau nu. În județul Sibiu sunt 170 de farmacii, dintre care 46 în mediul rural.

Președintele filialei Sibiu a Colegiului Farmaciștilor, Felicia Gligor, crede că numărul actual al farmaciilor din comunele și satele din județ este bun. Subiectul privind oportunitatea limitării numărului de farmacii în sate este însă unul critic, crede ea, având în vedere că, în general, în comune și sate acestea nu sunt repartizate uniform. „De aceea a și fost liberalizat acest lucru, astfel încât accesul să fie facil pentru cetățeni. În județul Sibiu nu putem vorbi de o concurență neloială la nivelul farmaciilor. Deocamdată comunele mari sunt acoperite cu farmacii. Dar dacă vor apărea peste două-trei într-o localitate, atunci se poate probabil ajunge la discuții privind concurența neloială”.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu crede, de asemenea, că legislația trebuie să prevadă o repartizare corectă, astfel ca accesul la medicamente să fie facil pentru toată lumea. „Dacă acest lucru devine, la un moment dat, doar un business, atunci se cere o reglementare”, conchide Felicia Gligor.

În județul Sibiu există 170 de farmacii, conform ultimelor date actualizate de Minsiterul Sănătății. Mai puțin de un sfert dintre ele se află în mediul rural. Cele mai multe sunt în comunele Șelimbăr și Gura Râului, acolo unde activează opt, respectiv cinci farmacii. Câte două sunt în Cristian, Brateiu, Orlat, Sadu și Șura Mică.

Ministerul Sănătății a răspuns că analizează acest subiect - privind oportunitatea limitării numărului de farmacii în mediul rural - în urma unei întrebări adresate de un deputat din Parlamentul de la București. Ministerul a precizat că analizează posibilitatea modificării Legii Farmaciei, dar că așteaptă și o părere de la Colegiul Farmaciștilor.

Înființarea unei farmacii comunitare în mediul rural nu este reglementată. Conform legii, doar cele din orașe pot fi deschise în funcție de numărul de locuitori. Astfel, în municipiul București, o farmacie poate deservi 3.000 de locuitori; în orașele reședință de județ, o farmacie poate fi deschisă la 3.500 de locuitori, iar în celelalte orașe o farmacie - la 4.000 de locuitori.

Din 2016 până în prezent Ministerul Sănătății a înregistrat peste 300 de cereri de înfiinţare a farmaciilor în satele din întreaga ţară. În 2016, din 173 de cereri, una a fost pentru Sibiu (în comuna Șura Mare), în 2017 - din 161 de cereri - patru au vizat deschiderea de farmacii în județul Sibiu (două în Gura Râului și câte una în Orlat și Șelimbăr), iar de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depuse 64 de cereri, niciuna neavând ca subiect deschiderea unei unităţi farmaceutice în satele din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus