Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
6°C

Judecătorul Cristi Danileț, la Sibiu: „Unii judecători chiar nu înțeleg ce au de făcut în viața asta”

Judecătorul Cristi Danileț, la Sibiu: „Unii judecători chiar nu înțeleg ce au de făcut în viața asta”

Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu a fost gazda lansării volumului „Legea pe-nțelesul tinerilor”, semnat de judecătorul Cristi Danileț. În carte, acesta se adresează în special tinerilor, cărora le transmite ideea principală: putem fi liberi câtă vreme facem ceea ce trebuie, adică ceea ce ne îndrumă morala și ne obligă legea”.

Alături de autor au mai vorbit Radu Vancu, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Mihaela Miroiu, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Radu Vancu a subliniat că Danileț încearcă să educe tinerii pentru ca aceștia să cunoască legile statului în care trăiesc. „Autorul ne învață cum, dacă alegi binele, așa cum e descris foarte bine în această carte, devii puternic. Dar nu numai prin carte transmite acest lucru judecătorul Danileț, ci și prin site-ul pe care îl adminsitrează, prin asociația juridică pe care a creat-o, prin miile de ore de explicații pe Facebook”.

La rândul ei, Mihaela Miroiu a apreciat cartea maiales prin faptul că e descrisă astfel ca s-o înțeleagă orice om și a salutat faptul că reflectă experiența sa personală. „Se vede că domnul Danileț a avut și el ispite în tinerețe. Nimeni din noi nu s-a născut nufăr (...) Cartea respiră de respect pentru ceea ce înseamnă lege dreaptă, nu orice lege, dar legea dreaptă”, a mai spus Miroiu. Or, din chiar prima propoziție autorul sugerează ceea ce a spus Miroiu: „Salutare! Mă numesc Cristi și sunt un fost... adolescent”.

În discursul său, aceasta a mai criticat legiuitorii români „pentru care legea nu e decât un obstacol, de care vor să scape”. Apoi l-a descris pe Danileț ca fiind „unul din puținii juriști care scrie omenește”. „Această carte pe mine m-a fascinat. Am citit-o ca pe un roman polițist”.

„Am scris acest manual ca să aflaţi ce drepturi şi îndatoriri aveți, ce garanţii sunt prevăzute în lege şi mai ales cum sunteţi protejaţi de organele statului atunci când aveţi o problemă majoră. Poate că informaţiile din această carte vă vor ajuta pe unii dintre voi să luaţi decizia corectă în ceea ce vă priveşte. Şi, cine ştie, poate că unii dintre voi vă veţi simţi atraşi de acest domeniu, şi în viitor vom deveni colegi. Aşa că vă invit să lăsaţi deoparte Facebookul pentru câteva ore şi să intraţi în universul regulilor şi al legilor. Începem cu prima regulă: aveţi dreptul să vă ştiţi drepturile!“ - Cristi Danileț.
danilet cartea

După ce a lucrat 20 de ani ca judecător specializat în cazurile de delincvență juvenilă și peste 5 ani ca instructor de educație juridică în zeci de școli și licee din țară, Cristi Danileț ne propune un îndrumar practic cu privire la reguli și legi, destinat îndeosebi celor care sunt în formare, dar și cititorilor de orice vârstă care vor să-și cunoască mai bine drepturile și obligațiile, precum și felul în care legea îi poate sancționa sau îi poate apăra. Editorii spun că lectura cărții este indispensabilă celor care vor să-și consolideze cultura juridică și civică, dar mai ales credința în atotputernicia legii – văzută ca aliat și pavăză a binelui și a noastră, a celor care vrem să fim de partea ei.

La librăria Humanitas din centrul Sibiului Cristi Danileț a fost așteptat de zeci de tineri și adulți, dornici să-l vadă, să țină cartea în mâini și să-i pună întrebări. Judecătorul a explicat că a scris această carte pentru că, din punctul lui de vedere, juriștii nu trebuie să stea doar în cabinete și să emită hotărâri, ci să intre printre oameni, să vorbească cu ei și să le transmită cunoștințe juridice. „Judecătorii sunt mult mai importanți în afara rezolvării dosarelor”, spune el.

În opinia lui, judecătorul trebuie să îndeplinească trei roluri: să soluționeze dosare, să garanteze drepturile și libertățile omului și să susțină statul de drept. „Acest ultim rol este aproape neexplicat în literatura noastră. Cum susțin judecătorii acest lucru? Am pus această întrebare unei doamne, când eram în comisia de la CSM și ea mi-a răspuns că trebuie să aplicăm legea și să nu intrăm în scandaluri de presă. Unii dintre noi chiar nu înțeleg ce au de făcut în viața asta”, a explicat Cristi Danileț.

La final de discurs, acesta a citat câteva date statistice din România la care a făcut referire și în carte sa: zilnci o persoană agresează un minor; zilnic cineva fură sau tâlhărește o persoană; zilnic cinci minori sunt arestați pentru furt, o dată la 3 zile un minor este acuzat că agresează sexual pe cineva; o dată la 4 zile un minor omoară pe cineva; suntem pe primul loc în Europa la numărul de fete de 15 ani care devin mămici. Danileț crede că tinerii din România trebuie să învețe din clasele mici educația juridică. „La 14 ani copilul primește buletinul și lui atunci i se spune că e subiect în Codul penal. Dar până atunci nimeni nu-l învață Codul penal”, a concluzionat Cristi Danileț.

Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Cartea „Legea pe-nțelesul tuturor” costă 29 de lei, are aproape 200 de pagini, 15 capitole, o încheiere și două anexe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iulian Lebovisteanu

Acum 5 ani

Cati rezistenti pe metrul patrat!!! Oare dl. Danilet (ii zic dl. pentru ca sunt baiat fain) stie ca judecatorii nu au voie sa faca activism politic si doar ascunde cu nerusinare faptul ca stie? Sau e... cum le zicea dna. Dancila, ca am uitat?
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

D-le Lebovisteanu (esti, fain, ti se raspunde fain): pune-mi te rog link (sau da citat) spre orice dovada de activism politic al d-lui Danilet. Nu confunda activismul politic cu educatia civica.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

nobody like everybody

Acum 5 ani

Cine-i mai oameni buni iscusitul asta? Care,strabatut de porniri civice si morale atat de in alte dublate ,vezi bine, de o vasta experienta vecina cu sacrificiul, vine sa ne dea noua tututor dar in special tinerilor necopti si vulnerabili , sansa unica de a ne adapa din fantana cunoasterii legilor acestor meleaguri si vremuri. ..... Ce frumos, ce inaltator! Un mic amanunt, o nimica-toata acolo,nici ca merita amintit. .......face asta CONTRA COST. .. Pai bine mai rezistentule, daca te doare constiinta de sanatatea civica a tinerei generatii de ce nu faci matale simpozioane si alte manifestari dedicate maselor needucate si nestiutoare, GRATIS. Du-te dragul meu si propovaduieste apostolic slovele constitutiei la sate, acolo unde Viorel si Getuța n-au bani sa-ti cumpere brosurica. Fa-o fratele meu pro-bono ca de smecherasi ca tine cu pretentii de intelectuali e plin locul. Auzi mai jurist rasat, stii ca si constitutia si codurile si legile ( actele normative ) trebuie sa ajunga LIBER la urechile si constiinta cetateanului? Asa ca nu mai maneliza tu litera si spiritul legii in incercarea de a face bani..... Stiu ca unii o sa ma blesteme pentru ce zic, dar, cunoasterea legilor trebuie sa se faca intr-un mod accesibil, continuu si gratuit, labari din astia care dau copy-paste din lege si apoi o vand ca fiind marea lor dibacie , cu adnotari pline de miez am mai vazut..... Mai Cristi ( nu Cristian ? Cristi suna asa , cam neserios ) nu crezi ca e cam neinspirata lansarea unei " carti " cu tematica asta tocmai acum cand sea DNA a fost eliberata din functie cam in batjocura legii, si asta chiar de seful statului? Sau satului. ...
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

dar tu stimabile cand ai facut ceva GRATIS pentru societatea in care traiesti? cand ai ajutat pe cineva sau ai facut ceva fara sa astepti sa fi platit sau sa ceri acest lucru? timpul fiecarui om costa si il petrece asa cum considera. Atunci insa cand petreci ore bune sa scri o carte este normal sa fi si rasplatit pentru acest lucru... STATUL (nu ala paralele din care am impresia ca faci tu parte) nu face nimic in sensul de a constientiza si informa populatia privind drepturile si obligatiile pe care le are in aceasta tara a PENALILOR si INFRACTORILOR si astfel atunci cand dai piept cu LEGEA habar nu ai cum sa reactionezi si mai mult poti fi usor dus de nas de unii care iti iau doar banii constienti ca esti neinformat... Hai sa nu mai aruncam cu pietre si sa vedem partea buna a lucrurilor. Pe de alta parte, banii pe care ii dai pe aceasta carte (care nu sunt deloc multi) ii dai la o plimbare pe centru pentru o masa la Big Mama sau o gogoasa, inghetata si alte asemenea ca la noi centrul este invadat de asa ceva fata de orasele civilizate unde nu prea vezi asa ceva... Dar daca stam doar in STATUL PARALEL cu capul in nisip ca strutul nu avem cum sa stim toate astea...
Raspunde

io de la tara

Acum 5 ani

gratis primesti doar galeti si pungi de la PSD.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

un judecator daniletz nu intelege cai penibil cu P mare,P nu de la ce credeti,de la POIANA,din Romania
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus