X
nate

TSTV, Silviu Nate. Cel mai probabil, Marea Britanie va cere la Sibiu amânarea Brexit-ului

Directorul Centrului de Studii Globale al Universității Lucian Blaga din Sibiu, conf. Univ. Silviu Nate, a declarat în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV că la summitul Uniunii Europene de anul viitor de la Sibiu, cel mai probabil Marea Britanie va solicita amânarea cu șase luni a ieșirii din UE. ”Probabil că la Sibiu, așa mă gândesc eu, Marea Britanie va cere prelungirea termenului cu încă șase luni. Mai are voie să solicite această prelungire. De regulă, mă feresc să fac pronosticuri, dar spun că și dacă va fi să iasă Marea Britanie din Uniunea Europeană, ea va reveni”, a spus Silviu Nate.

El susține că Summitul de la Sibiu poate fi o ocazie unică pentru România de a-și valorifica interesele. ”Reprezentații și liderii statelor membre ale UE, asistenții acestora, experții din zona aceasta a afacerilor europene vor fi aici. Noi putem valorifica mai mult acest summit, în sensul de a ridica niște chestiuni de agendă în favoarea României și în interes regional, cu atât mai mult cu cât România va deține în acel segment de șase luni președinția Uniunii Europene. Luând în calcul acest aspect, președintele, sau statul care exercită mandatul în cadrul președinției Consiliului Uniunii Europene poate să-și propună pe agendă anumite subiecte. Noi, evident, trebuie să vedem care este interesul nostru național vis-a-vis de Uniunea Europeană, de componentele regionale, de securitate, sociale și așa mai departe, ca să putem avansa”, a mai spus Nate.

Silviu Nate anunță că Universitatea Lucian Blaga are în plan organizarea unei conferințe înaintea summitului pentru a populariza agenda României. ”Un eveniment de tip summit academic, unde mediul academic invită experți din eșalonul doi, pentru că înaintea fiecărui summit NATO, de exemplu  German Marshall Founds sau câte un think-tank puternic organizează o dezbatere, un summit academic cu experți dar și lideri ai unor state. Aici am putea merge pe același model și să vedem care ar fi interesul și care este agenda României. Pentru că România trebuie să aibă o agendă”, a declarat Nate în cadrul emisiunii.

Detalii legate de activitatea Centrului de Studii Globale și despre concluziile Conferinței   “Emerging Importance of Wider Black Sea Security“, desfășurată la Sibiu în luna iunie, puteți vedea aici:

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    rosu

    Agenda si interesul Romaniei nu poate fi decat alinierea codurilor si procedurilor penale din toata Europa le cele din tara gazda si eliminarea tuturor state paralele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact