X
tocile

Casă la periferia Sibiului: „Au ajuns să fie intabulate și nevândute”

În Sibiu există o cerere mare de locuințe – o demonstrează blocurile care se ridică unul lângă altul în preajma orașului, o confirmă și agenții imobiliari. Casele de vacanță însă nu se bucură de un succes prea mare pe piața de vânzări, cu excepția unor localități cu potențial din apropierea municipiului.

Anunțurile privind vânzarea de case de vacanță sunt actualizate zilnic. Dacă în Sibiu casele sunt scumpe, depășind și 100.000 de euro, atunci în preajma Sibiului prețurile variază, în sate din Mărginimea Sibiului putând fi găsite și case cu 26.000 de euro. Oferta este diversă, cererea – la fel, dar cu mai multe așteptări.

Spre exemplu, în cartierul Daia Nouă se vinde o casă de vacanță nou construită, cu suprafața utilă de 160 mp, dispusă pe trei nivele cu 82.000 de euro. Conform anunțului, aceasta are subsol, parter și mansardă. „La subsol se află o cameră tehnică și garaj, la parter, living, bucătărie, baie și cămară, iar la mansardă sunt 3 dormitoare, baie, balcon, dresing și hol. Casa are acces auto, este dotată cu centrală termică pe lemne, geamuri termopan, gresie, faianță, parchet, uși noi, izolație termosistem, instalație de producere energie electrică cu panouri solare, fântână cu hidrofor, fosă septică, curent electric”, se precizează în anunț. Casa se vinde cu un teren de aferent de 1.000 mp și parțial mobilată.

daia

În Păltiniș se propune o casă cu suprafața utilă de 200 mp cu 250 mp teren, dispusă pe două nivele P+E+M. De la potențialul vânzător se cere aproape 50.000 de euro și i se oferă un parter cu două holuri, casa scării, living, cu o cameră, bucătărie, debara și baie; etajul cu un hol, trei camere, trei băi și două balcoane și mansarda – cu hol, două camere și un balcon. „Imobilul deține următoarele îmbunătățiri: geamuri termopan, țiglă Bramac, șemineu, curte betonată și împrejmuită; Parterul este finisat la cheie, iar la etaj și mansardă avem posibilitatea de a compartimenta după bunul plac”, anunță vânzătorul prin intermediul agenției imobiliare.

În Tocile găsim o altă ofertă: casă cu parter și mansardă, cu teren de 1.050 mp. „La parter se află un living mare, bucătărie și baie, în suprafață de 50 mp; la mansardă sunt 3 dormitoare, balcon, hol și baie în suprafață de 40 mp. Casa are parchet și geamuri termopan. În curte găsim o bucătărie de vară, o filigorie și o magazie pentru lemne”. Printre utilitățile de care beneficiază casa se numără apa și curentul electric. Însă „casa este poziționată într-o zonă superbă cu priveliște deosebită”, încearcă să convingă vânzătorul care cere nici mai mult nici mai puțin decât 92.000 de euro pentru această locuință.

În afara orașului prețurile la casele de vacanță depășesc însă uneori și suma de 100.000 – totul depinde de amplasare și de dotări. Spre exemplu, pe Valea Avrigului cineva încearcă să vândă două locuințe cu 130.000 de euro, în curtea cărora este și o piscină. „La 10 minute de orașul Avrig, cu o superbă vedere spre Munții Făgăraș” – este precizarea cu care agentul immobiliar vrea să atragă un potențial cumpărător.

avrig

Casele tradiționale pot fi găsite și ele printre anunțuri. Spre exemplu, în Tilișca se vinde o casă cu bucătărie și living la parter; un dormitor, baie și wc la etaj și un alt dormitor la mansardă cu 26.900 de euro. „Locuința beneficiază de un teren în suprafață de 140 mp și dispune de curent, apă și canalizare.

Există cereri, dar cu limită de buget

Georgiana Șoșoi, agent imobiliar din Sibiu, spune că în județ chiar dacă sunt cereri pe locuințe, acestea nu neapărat se și vând. „Există cereri, dar până într-un buget de 50-60 de mii de euro. Cei care se axează pe periferie, nu au un buget pentru oraș, unde casele sunt mult mai scumpe”, explică ea. În general, cei mai mulți dintre cei care cumpără case de vacanță în Sibiu sunt din București. „Cei din Sibiu și din județele apropiate caută o casă sau apartament în oraș, dar cei care vor în afara orașului sunt cel mai des bucureșteni sau nemți, nu neapărat sibieni (…)”.

Șoșoi spune că uneori prețurile sunt reduse drastic. „Am avut o casă în Săliște care s-a vândut destul de greu. A fost un preț mult mai mare, prin urmare am scăzut vreo 40%. Prețurile nu au crescut și nici nu au scăzut în ultimii 2 ani de zile, dar cerința e mai mare față de ultimii 2 ani de zile pentru periferie”.

Case intabulate și nevândute

Potrivit agențiilor imobiliare, în prezent cererea pentru o locuință este mai mare, însă mare este și numărul caselor care nu se vând. „Dacă până acum un an se vindeau la stadiul de proiect, acum se vând gata finalizate, pentru că cererea a ajuns odată cu oferta. Au ajuns casele să fie intabulate și nevândute. Apartamentele în schimb încă se vând la stadiul de proiect – mă refer la construcții noi”, mai spune Georgiana Șoșoi.

În general, aceasta spune că periferia e căutată mai puțin – „mă refer la Săliște, la Gura Râului, la localitățile din raza de 10-20 km. Șura Mare, spre exemplu, este căutată. Depinde de potențialul zonei. Gura Râului de exemplu nu are gaz, respectiv cerința pe partea ceea este mai mică”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Sosoi Georgiana

    Dumneavoastra ati scris ce ati dorit. Ati extras din context. V-as ruga sa modificați. Multumesc! Georgiana Sosoi!

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact